Ρωσική παρεμβολή

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Το Κρεμλίνο προσδοκά ότι υπό την ηγεσία του Ερντογάν η Τουρκία θα... αποκαταστήσει την τάξη και τη συνταγματική νομιμότητα, δήλωσε χθες ο Πούτιν. Η χθεσινή συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη δεν ήταν ανατροπή συμμαχιών, αλλά σε καμία περίπτωση επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Χθες πυροδοτήθηκε μια δυναμική επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων Μόσχας - Αγκυρας, με τη Ρωσία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, να μη θέτει θέμα αυταρχικής εκτροπής Ερντογάν μετά το ανεπιτυχές πραξικόπημα. Ετσι η Ρωσία εκ των πραγμάτων και για το ορατό μέλλον διασφαλίζει δυνατότητα μόνιμης παρεμβολής στις ισορροπίες που θα διαμορφώνονται ή θα δοκιμάζονται ανάμεσα στην Αγκυρα και στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Ισορροπίες λεπτές και εύθραυστες, καθώς ο Ερντογάν αυτοεγκλωβίζεται σε αιτήματα που δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν όπως η έκδοση Γκιουλέν από τις ΗΠΑ ή η κατάργηση της βίζας για είσοδο Τούρκων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν από την ΕΕ.
Ηδη Αυστρία και Δανία τοποθετούνται υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ, ενώ η Μέρκελ ισορροπεί οριακά για να μην καταρρεύσει η συμφωνία για το Προσφυγικό, χωρίς να χρεωθούν η ίδια και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση υποχωρητικότητα στην Αγκυρα. Ολα τα παραπάνω αθροιστικά διευρύνουν το περιθώριο ελιγμών του Πούτιν να αναδειχθεί βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα όχι μόνον ως σταθερός και αξιόπιστος εταίρος της Τουρκίας που δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά της χώρας, αλλά και ως ενδιάμεσος για παράδειγμα ανάμεσα στη Μέρκελ και στον Ερντογάν. Μόνο και μόνο η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας στο προ της κατάρριψης του Σουχόι τον περασμένο Νοέμβριο επίπεδο θα είναι αρκετή για να προβάλλει ως πλήρης αντίστιξη με τη δυναμική των σχέσεων της Αγκυρας με ΗΠΑ και ΕΕ, που πολύ δύσκολα θα αποφύγουν τους επόμενους μήνες την επιδείνωση.
Με τις ΗΠΑ, πλην της διένεξης για την τύχη του Γκιουλέν, επόμενος σταθμός θα είναι το Βόρειο Ιράκ, η αυτόνομη κουρδική οντότητα, όπου σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ο ιμάμης έχει απλώσει τα πολυπλόκαμα δίχτυα του στην εκπαίδευση και την ενημέρωση.
Τούτων λεχθέντων, την αντιστοιχία της σκληρής ρητορικής Ερντογάν προς τη Δύση με τις πραγματικές του δυνατότητες θα τη διαπιστώσουμε, πρώτον, εάν και όταν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Κέρι στην Αγκυρα που έχει αναγγελθεί για τα τέλη του μήνα και, δεύτερον, στις διμερείς επαφές που θα έχει ο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας του G20 στις 4-5/9 στην Κίνα, εάν επιλέξει να συμμετάσχει. Με άλλα λόγια, αν θα συναντηθεί ή όχι με τον Ομπάμα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια