Θα είναι προστατευμένα από τα φαινόμενα της ερήμου
Η απόφαση της FIFA να πραγματοποιηθεί το μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για πολλούς λόγους. Ένας λόγος είναι ότι επειδή φυσικά είναι αδύνατον να γίνουν οι αγώνες την θερινή περίοδο όπου θερμοκρασίες και οι συνθήκες γενικότερα είναι κυριολεκτικά κολασμένες το μουντιάλ του 2022 θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία… χειμώνα ώστε οι συνθήκες να είναι πιο ομαλές για να γίνουν ποδοσφαιρικά ματς.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει για δύο μήνες να διακοπούν απότομα τα εθνικά πρωταθλήματα, οι διεθνείς διοργανώσεις (Τσάμπιονς Λιγκ κλπ) με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ακόμη και τον χειμώνα στο Κατάρ οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να είναι υψηλές ενώ επίσης κάνουν την εμφάνιση τους διάφορα φαινόμενα της ερήμου όπως για παράδειγμα, έντονες αμμοθύελλες.
Οι λύσεις
Στην προσπάθεια της να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα η κυβέρνηση του Κατάρ έχει ρίξει ένα πακτωλό χρημάτων για να αναπτυχθούν νέες προηγμένες τεχνολογίες και συστήματα ώστε τα γήπεδα που χτίζονται να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά κάθε πιθανό αλλά και απρόβλεπτο παράγοντα μπορεί να παρουσιαστεί.
Στο πλαίσιο αυτό ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κατάρ κατασκευάζουν με εκτυπωτές 3D μακέτες των γηπέδων που ήδη χτίζονται ή πρόκειται να χτιστούν σύντομα στο Κατάρ. Αυτές τις μακέτες τις χρησιμοποιούν σε διαφόρων ειδών πειράματα για να διαπιστώσουν τις αδυναμίες και τις αντοχές τους. Τις τοποθετούν παραδείγματος χάριν μέσα σε ειδικές αεροτουρμπίνες δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προσομοιώνει την περίπτωση μιας σφοδρής αμμοθύελλας.
«Μελετάμε όλα τα ζητήματα σχετικά με την αεροδυναμική, το πώς το σχήμα των γηπέδων επηρεάζει τη σκόνη, την θερμοκρασία και των άνεμο μέσα σε αυτά και πώς αλλάζοντας το σχήμα των γηπέδων μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων» αναφέρει ο καθηγητής μηχανολογίας Σαούντ Γκάνι, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Τα γήπεδα του Κατάρ θα έχουν ενσωματωμένα τα πιο προηγμένα συστήματα κλιματισμού που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα σε τέτοιας κλίμακας κτίσματα.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια