Η ολική επαναφορά της Ρωσίας φέρνει νευρικότητα, άγχος και φόβο...
Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Οι εξελίξεις στη Συρία είναι δραματικές. Οι τζιχαντιστές, οι διάφορες ισλαμιστικές ομάδες και οι συμμορίες βιώνουν την μία ήττα μετά την άλλη και όλα δείχνουν πως είναι απλώς θέμα χρόνου η πλήρης ισοπέδωση του «Ισλαμικού Κράτους» (DAESH). Αυτή η εξέλιξη υπήρξε μετά από την αποφασιστική εμφάνιση της Ρωσίας στο πλευρό του Άσαντ.
Και αυτή ακριβώς η «ρωσική κάθοδος» είναι ο παράγοντας ανατροπής όλων των σχεδίων της Δύσης, αλλά και των επίσημων υποστηρικτών των τζιχαντιστών, δηλαδή της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας.
Συνεχής η προώθηση του Συριακού Στρατού
Ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από τη ρωσική αεροπορία, προωθήθηκε σήμερα προς την κατεύθυνση μιας πόλης που ελέγχεται από τους αντάρτες σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, στο πλαίσιο της επίθεσης-αστραπή που διεξάγει στην επαρχία του Χαλεπίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
"Τα στρατεύματα του καθεστώτος βρίσκονται πλέον σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την πόλη Ταλ Ριφάατ, ένα από τα τρία τελευταία προπύργια των ανταρτών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου", μαζί με την Αζάζ και τη Μαρέα, δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.
Η Ταλ Ριφάατ βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών από το 2012.
"Το καθεστώς προχωρεί προς το βόρειο τμήμα της επαρχίας για να καταλάβει την Ταλ Ριφάατ και μετά την Αζάζ με τελικό στόχο να φθάσει στα τουρκικά σύνορα για να εμποδίσει κάθε διέλευση ανταρτών και όπλων από την Τουρκία", σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.
Η εφημερίδα "Αλ Ουατάν" που πρόσκειται στο καθεστώς αναφέρει επίσης σήμερα ότι "ο στρατός προχώρησε προς την Ταλ Ριφάατ (...) Αν πέσει αυτή η πόλη, ο στρατός θα μπορέσει να προχωρήσει για να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρο το βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου".
Εξάλλου, στην επαρχία της Δαμασκού, ο στρατός έχει περικυκλώσει από χθες το βράδυ την πόλη Νταράγια, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών νοτίως της πρωτεύουσας, η οποία βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων από το 2012.
Έτοιμα να στείλουν στρατό στη Συρία τα ΗΑΕ
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ιδιαίτερη νευρικότητα και προκαλούν κινήσεις ιδιαίτερα αποκαλυπτικές (εκτός και εάν κάποιοι πιστεύουν πως είναι δυνατόν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους) με την εμφάνιση χωρών πρόθυμων να εμπλακούν σε μία «μάχη» που έχει τελειώσει από την πρώτη ημέρα εμφάνισης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν (σήμερα) ότι είναι έτοιμα να στείλουν χερσαία στρατεύματα στη Συρία στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού που θα πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
"Η θέση μας ήταν ανέκαθεν ότι μια πραγματική εκστρατεία εναντίον του Νταές πρέπει να περιλάβει μια χερσαία δύναμη", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Αμπού Ντάμπι ο υφυπουργός Εξωτερικών Άνουαρ Γκαργκάς, αναφερόμενος στο Αραβικό Κράτος με το αραβικό του ακρωνύμιο. "Δεν μιλάμε για χιλιάδες στρατιώτες".
Ο Γκαργκάς πρόσθεσε πως για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προϋπόθεση είναι "η ηγεσία των ΗΠΑ σ' αυτό". Και αυτή ακριβώς η τελευταία τοποθέτηση αποτελεί μία ουσιαστική απόπειρα επαναφοράς των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, επιβεβαιώνοντας πως «ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος», αν και σε αυτή την περίπτωση ο «δολοφόνος» επιχειρεί να επανέλθει ως… σωτήρας!
Η Τουρκία αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της παρέμβασής της, αποφασίζει να προβάλει τον… «ανθρωπισμό» της
Η Τουρκία είναι έτοιμη να υποδεχθεί, "αν αυτό είναι απαραίτητο", τις δεκάδες χιλιάδες των Σύρων που συνωστίζονται στα σύνορά της αφού διέφυγαν από την επίθεση των στρατευμάτων του καθεστώτος της Δαμασκού στο Χαλέπι, διαβεβαίωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
"Το καθεστώς (της Δαμασκού) έχει πλέον αποκλείσει ένα τμήμα του Χαλεπιού (...) αν (οι άμαχοι που διαφεύγουν) βρίσκονται στις πόρτες μας και δεν έχουν άλλη επιλογή, αν είναι απαραίτητο, οφείλουμε να αφήσουμε τους αδελφούς μας να εισέλθουν και θα το πράξουμε", δήλωσε χθες Σάββατο ο Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε από την περιοδεία του στη λατινική Αμερική και τη Σενεγάλη.
Από τη Δευτέρα, πολλές δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι λόγω των σφοδρών μαχών που φέρνουν εκεί αντιμέτωπους τον συριακό στρατό, που υποστηρίζεται από τους Ρώσους, και τους αντάρτες.
Μεταξύ 30.000 και 35.000 άνθρωποι έχουν φθάσει τις τελευταίες 48 ώρες στα περίχωρα της πόλης Αζάζ, σε απόσταση 5 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, δήλωσε χθες, Σάββατο, ο κυβερνήτης της μεθοριακής τουρκικής επαρχίας Σουλεϊμάν Ταπσίζ.
Ο Ταπσίζ μίλησε για το "ενδεχόμενο" το κύμα αυτό να φθάσει τους 70.000 ανθρώπους.
Η Τουρκία δεν έχει μέχρι τώρα επιτρέψει την είσοδο των Σύρων οι οποίοι διαφεύγουν και είναι αναγκασμένοι να ζουν σε καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί βιαστικά γύρω από την τοποθεσία Μπαμ αλ-Σαλάμα. Ζουν εκεί μέσα στο κρύο και σε κακές συνθήκες, με βοήθεια που τους χορηγείται κυρίως από την τουρκική ισλαμική μη κυβερνητική οργάνωση IHH.
Σήμερα το πρωί, το μεθοριακό πέρασμα του Οντσούπιναρ εξακολουθούσε να είναι κλειστό, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
"Όμως τα σύνορα παραμένουν ακοικτά για όλες τις επείγουσες περιπτώσεις", διευκρίνισε ζητώντας να μην κατονομασθεί ένας τούρκος αξιωματούχος. "Επτά τραυματίες εισήλθαν την Παρασκευή στην Τουρκία και ένας άλλος το Σάββατο για να νοσηλευθούν", πρόσθεσε.
Κατά τη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν κατήγγειλε εξάλλου για άλλη μια φορά την επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.
"Οφείλουμε να ρωτήσουμε τους Ρώσους: τι κάνετε στη Συρία; Στην πραγματικότητα, είστε εισβολείς", δήλωσε ο ισλαμοσυντηρητικός τούρκος πρόεδρος. "Συνεργάζεστε με κάποιον (τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ), ο οποίος έχει σκοτώσει 400.000 ανθρώπους και συνεχίζει να σκοτώνει αμάχους", υπογράμμισε.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, και η Ρωσία διέρχονται μια σοβαρή διπλωματική κρίση αφότου η τουρκική αεροπορία κατέρριψε τον Νοέμβριο ένα ρωσικό βομβαρδιστικό για το οποίο υποστήριξε ότι είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της στα σύνορα με τη Συρία.
Η Μόσχα κατηγόρησε αυτή την εβοδμάδα την Άγκυρα ότι ετοιμάζει μια "στρατιωτική επέμβαση" στη Συρία.
Χθες ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες αυτές αστείες. Όταν ερωτήθηκε και πάλι επί του αεροπλάνου του, απάντησε πως η χώρα του είναι έτοιμη "να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, αν είναι απαραίτητο".
"Τη στιγμή που σας μιλάω, εμείς, οι δυνάμεις ασφαλείας μας, είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Δεν φοβόμαστε", δήλωσε.
Ο χάρτης της Μέσης Ανατολής αλλάζει και απειλεί την Τουρκία
Τα γεγονότα προδίδουν πως οι ενδιαφερόμενοι να σκυλεύσουν την Συρία και το Ιράκ, ίσως να είναι περισσότεροι, εάν ληφθεί υπόψιν και το υπέρμετρο όψιμο ενδιαφέρον κάποιων ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Γερμανία). Οι «ύαινες», λοιπόν, έχουν μαζευτεί και μέσω Γενεύης (συνομιλίες ειρήνευσης) πρόκειται να επιχειρήσουν έναν βολικό κατακερματισμό (ιδιαίτερα της Συρίας), ενώ εκκρεμεί πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας που θα επιχειρήσει –έστω και την τελευταία στιγμή- να υφαρπάξει ένα κομμάτι γης προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των ισχυρών και να συμμετέχει στις συζητήσεις για την δημιουργία (και τα γεωγραφικά όρια) του Κουρδιστάν…
Δεδομένων των εξελίξεων, η Δύση προσπαθεί να ανατρέψει τις υπάρχουσες εις βάρος των σχεδιασμών εξελίξεις και επιχειρεί να αντιστρέψει (έως διαγράψει) τα υπάρχοντα τετελεσμένα, μέσω της Γενεύης. Ταυτόχρονα, η Τουρκία νιώθει πως εάν δεν προχωρήσει σε μία δραματική ενέργεια, ενδέχεται όχι μόνο να μην αποκομίσει κανένα όφελος από την τετραετή και με κάθε τρόπο στήριξη που παρείχε στους τζιχαντιστές και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε στρατιωτική ενέργεια μέσα στο Συριακό έδαφος για να αποκομίσει (με την βοήθεια –σιωπηρή συναίνεση- των ΗΠΑ) ως όφελος την μεσοπρόθεσμη προσάρτηση εδαφών από τη Συρία και το Ιράκ. Εξάλλου, η επίσημη καταγγελία της Μόσχας για επικείμενη τουρκική στρατιωτική παρέμβαση – εισβολή στην Συρία, έγινε προκειμένου να πιεσθεί η Δύση (βλ. Λευκός Οίκος) να αποτρέψει μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία θα αντιμετωπισθεί από τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με δηλώσεις της Μόσχας. Με απλά λόγια, ο Πούτιν έστειλε ένα μήνυμα στον Λευκό Οίκο: «Μάζεψε το κοπρόσκυλό σου εάν δεν θέλεις να σε παρασύρει σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από όσο αντέχεις».
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα ζει την δική της κρίση, τον δικό της οικονομικό πόλεμο, τις δικές της απειλές από την λειτουργία ανίκανου πολιτικού προσωπικού και απειλούμενη ποικιλοτρόπως, εν μέσω μίας εθνικής καταστροφής συζητά ή σφυρίζει αδιάφορα..., χωρίς να αντιλαμβάνεται πως οι ό,ποιες εξελίξεις θα την επηρεάσουν στον μέγιστο βαθμό και, ενδεχομένως, με τον "σουλτάνο" Ερντογάν εκτός εαυτού, να βρεθεί αντιμέτωπη και με κάποιο "θερμό επεισόδιο"...
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια