Sponsor

ATHENS WEATHER

Ηρωική έξοδος (μετά ολοκαυτώματος;) για Α.Τσίπρα και Π.Καμμένο

Οι δανειστές αρνούνται να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, φέρνουν συνεχώς προσκόμματα και ανακαλύπτουν δημοσιονομικό κενό το οποίο μπορεί να κλείσει με νέα μέτρα ασφαλώς.

Οι κοινωνικές αντιδράσεις για το ασφαλιστικό στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει με τους θεσμούς για να το φέρει προς ψήφιση εντείνονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται τη συναίνεση. Στο πλαίσιο αυτό οι δηλώσεις των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου για εκλογές κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν.

Ενδεχομένως η κυβέρνηση να επιχειρήσει μία “ηρωική έξοδο” βλέποντας πώς δεν μπορεί να σηκώσει άλλο το βάρος των μέτρων που λαμβάνει. Πόσο μάλλον νέων μέτρων περί των 4 δισ. που αξιώνει η τρόικα για το 2016-2017. Σημειωτέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας από την ημέρα που υπέγραψε το 3ο μνημόνιο υποστήριξε ότι με πολλά από τα μέτρα δεν συμφωνεί.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση βλέπει πώς οι δανειστές σκόπιμα παρατείνουν την δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας ανοίγει το δρόμο προς τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Εξ ου και η δήλωση του πρωθυπουργού μέσω συνεργατών πώς "αν με πουλήσουν με το χρέος, θα φύγω. Δεν θα περάσω τα δύσκολα μέτρα για να πάρει δώρο το χρέος ο Κ.Μητσοτάκης"!

Είχε προηγηθεί το μήνυμα προς την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στο Λονδίνο πώς ενώ η κυβέρνηση έχει πρόταση για το ασφαλιστικό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τα τέλη του 2015 οι θεσμοί δεν κάνουν πρόταση δική τους.

Επίσης, με συνέντευξη του ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος είχε στείλει το μήνυμα στους δανειστές πώς "αν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι τον λόγο".

Οι δηλώσεις και των δύο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαίες. Ούτε αυτές μίας σειράς άλλων κυβερνητικών στελεχών που έλεγαν πώς “δεν τίθεται θέμα εκλογών” (Γεροβασίλη, Δραγασάκης, Κουρουμπλής), καθώς επίσης και κάποιων ακόμη που συντάσσονταν με το σενάριο των εκλογών, όπως ο Γ. Μπαλάφας που μίλησε για προσφυγή στο λαό.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Ή κλείνει η αξιολόγηση και ανοίγει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους για να μπορέσει η κυβέρνηση να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους και να υποστηρίξει πώς οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο, ή η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πώς κάνει μία τελευταία προσπάθεια να πείσει αλλά και να εισπράξει κλίμα από τους Ευρωπαίους για το που το πάνε πριν κατασταλάξει οριστικά στις αποφάσεις του. Στο πλαίσιο αυτό θα μεταβεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ στις 17 Φεβρουαρίου. Εκείνη την περίοδο αναμένεται να επιστρέψουν και πάλι οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Ελλάδα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο μέχρι το τέλος του μήνα να κλείσει η αξιολόγηση.

Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά τότε στο Μέγαρο Μαξίμου το σχέδιο που ετοιμάζεται είναι μονόδρομος: “Ηρωική έξοδος” με ένα “ολοκαύτωμα”. Η χώρα θα βρεθεί και πάλι σε πολιτική δίνη, με τρίτες εθνικές εκλογές σε χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός έτους.

Για κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό θεωρείται και δικαίωση καθώς το κόμμα του ξέφυγε πολύ από τις “κόκκινες γραμμές”, τις πολιτικές και ιδεολογικές που είχε βάλει όταν αναλάμβανε την εξουσία.

Οι εκλογές πιθανόν να γίνουν σε μία τέτοια περίπτωση κοντά στο Πάσχα και αν όντως συμβούν τότε θα "παγιδευτεί" και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και αυτός αμέσως μετά από μια υποθετική νίκη του θα πρέπει να περάσει τα ίδια σκληρά (ίσως και σκληρότερα) νομοσχέδια σε ασφαλιστικό, φορολογικό αλλά και εργασιακό και θα καεί εν τη γενέσει του, στην προσπάθειά να παίξει ηγετικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει εκλογές αν και έχει πολλές πιθανότητες η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα και να σχηματίσει κυβέρνηση με το Ποτάμι (αν βεβαίως έχει μπει στη Βουλή) και το ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας τότε θα έχει και το μικρότερο πρόβλημα, αφού όπως σημειώσαμε πηγαίνει για “ηρωική έξοδο”.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα το έχει σε περίπτωση που βγει αυτός και πάλι πρώτο κόμμα. Τότε τι ακριβώς θα κάνει; Θα ψηφίσει τα μέτρα τα οποία δεν θέλησε να περάσει και προχώρησε σε εκλογές ή θα ανοίξει και πάλι συζήτηση εξόδου από το ευρώ; Είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη εξίσωση δεδομένου και ότι η κυβέρνηση σήμερα δεν ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό.

Χαρακτηριστική αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό είναι η ανακοίνωση των Ενώσεων Αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ) στην οποία επισημαίνουν πως «αντί δημοκρατικού διαλόγου χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά η ΕΛ.ΑΣ. ως κατασταλτική δύναμη χάριν των αδιεξόδων και των σκοπιμοτήτων της κυβερνητικής πολιτικής στη χώρα μας», στέλνοντας το μήνυμα πως βρίσκονται ένα βήμα από την άρνηση εκτέλεσης διαταγών.

Ο μόνος που έχει καταφέρει να κρατήσει τα “μπόσικα” ως δεξιός βραχίονας στην κυβέρνηση είναι ο Πάνος Καμμένος στις Ένοπλες Δυνάμεις, τις οποίες κατάφερε να “κερδίσει” αν και προέκυψαν διάφορα προβλήματα από προσωπικές του επιλογές.

Το επόμενο λοιπόν χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα “θερμό” αν και στο μέσο του χειμώνα. Οι πολιτικές εξελίξεις θα “τρέξουν” γρήγορα μπροστά στα αδιέξοδα που διαμορφώνονται και απ' ότι φαίνεται οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν για ακόμη μία φορά το μάρμαρο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια