Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος |
το ενεργειακό, το κυπριακό, το προσφυγικό, αλλά και τις πολύ λεπτές γεωστρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή.
Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, την επαναπροσέγγιση επιτάχυνε και η τελευταία σύσκεψη στην Αθήνα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Α. Μεσόγειο.
Γεγονός είναι πως η Τουρκία σε μια βεβιασμένη προσπάθεια να ξεπεράσει την μεγάλη απομόνωση που έχει οδηγήσει η πολιτική του Ερντογάν και κυρίως να λύσει το ακανθώδες ενεργειακό της πρόβλημα που όλο και μεγαλώνει και απειλεί με πλήρη κατάρρευση την τουρκική οικονομία, επιχειρεί μια σημαντική στροφή στην εξωτερική της πολιτική παρά τις κατά καιρούς σφοδρές επικρίσεις του ίδιου του Ερντογάν στην πολιτική του Ισραήλ έναντι της Γάζας και των Παλαιστινίων.
Όπως αναφέρει το παρασκήνιο της τουρκικής πρωτεύσας, εδώ και καιρό διεξάγονταν υπό έντονη αμερικανική πίεση μυστικές συνομιλίες μεταξύ της ΜΙΤ και της MOSSAD με αντικείμενο την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών μετά την κρίση που είχε προκληθεί πριν από λίγα χρόνια με την υπόθεση του πλοίου Mavi Marmara.
Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων ήταν η για πρώτη φορά συνέντευξη που έδωσε ο Ερντογάν όταν βρέθηκε στο Παρίσι για την παγκόσμια συνδιάσκεψη για το Κλίμα, στο ισραηλινό ραδιόφωνο Kol İsrael, όπου δήλωσε ότι θα πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δυο χωρών.
Στις δηλώσεις αυτές προηγήθηκαν δηλώσεις του Ισραηλινού προέδρου, Βενιαμίν Νετανιάχου στις 9 Δεκεμβρίου όπου ανέφερε ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με την Τουρκία στην εξόρυξη του φυσικού αερίου στην Α. Μεσόγειο και στην παροχή μεγάλων ποσοτήτων στην τουρκική αγορά.
Επίσης σημαντικό βήμα προς την επαναπροσέγγιση ήταν και η πρόσφατη εκλογή του νέου αρχηγού της Mossad, του Yossi Cohen, ο οποίος είναι υποστηρικτής της αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκιάς Ισραήλ και την διεύρυνσης της συνεργασίας εν όψει σημαντικών εξελίξεων στην περιοχή.
Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί πως δεν είναι σίγουρο πως θα εξελιχτεί αυτή η προσπάθεια επαναπροσέγγισης και σαν αντιστάθμισμα στην ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση της Ρωσίας στην περιοχή και δεν είναι σίγουρο πως ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων και πολύ περισσότερο για την ανοικοδόμηση του άξονα Τουρκίας Ισραήλ που είχε κυριαρχήσει τις προηγούμενες δεκαετίες στην περιοχή.
Όπως τονίζεται μια αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ θα εκθέσει τον Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας καθώς εδώ και χρόνια προβάλλεται σαν ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου και παράλληλα θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μέσα στο κόμμα του από πολλά στελέχη που αντιτίθενται σφοδρά σε οποιοδήποτε προσέγγιση με το Ισραήλ ενώ προβλέπονται έντονες και οι αντιδράσεις της παλαιστινιακής Χαμάς.
Το πολύ άσχημο είναι πως η Ελλάδα παρακολουθεί όλες αυτές τις εξελίξεις σαν απλός θεατής, βυθισμένη στην μνημονιακή της μιζέρια.
Ως πότε ?
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια