Αναπτύσσονται γενετικά τροποποιημένα είδη ντομάτας με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και άλλες ωφέλιμες για τον οργανισμό ουσίες
Επανάσταση στην καλλιέργεια ντομάτας συντελείται στο ερευνητικό Κέντρο John Innes της Βρετανίας. Οι ερευνητές πειραματίζονται συνεχώς με ντομάτες προσπαθώντας να δημιουργήσουν νέα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό είδη ντομάτας.
Η αρχή έγινε πριν από έναν χρόνο, όταν οι επιτελείς του John Innes παρουσίασαν μια γενετικά τροποποιημένη ντομάτα, σχεδιασμένη να παράγει ωφέλιμα αντιοξειδωτικά. Η μόνη «παρενέργεια» της μετάλλαξης ήταν ότι η αντιοξειδωτική ντομάτα δεν είχε το παραδοσιακό κόκκινο χρώμα αλλά είχε αποκτήσει μοβ... ανταύγειες. Το χρώμα της ντομάτας οφείλεται σε ανθοκυανίνες, φυτικές χρωστικές που δίνουν ένα χαρακτηριστικό κόκκινο-μοβ χρώμα σε πολλά φρούτα, λαχανικά και λουλούδια, από το κράνμπερι ως τους πανσέδες. Πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση, προσφέρουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η πρώτη σοδειά της μοβ ντομάτας, η οποία έδωσε 1.200 λίτρα ντοματοχυμού, θα χρησιμοποιηθεί σε έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ανθοκυανίνες προσφέρουν τα ίδια οφέλη και στον άνθρωπο.
Σαν το κόκκινο κρασί
Πριν από λίγες ημέρες το John Innes ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια νέα γενετικά τροποποιημένη ντομάτα η οποία περιέχει αυξημένα επίπεδα της ρεσβερατρόλης, της σούπερ αντιοξειδωτικής ουσίας που εντοπίζεται κυρίως στα κόκκινα σταφύλια και βρίσκεται φυσικά στο κόκκινο κρασί. Σειρά μελετών έχει δείξει ότι η ρεσβερατρόλη έχει ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, και μάλιστα κάποιες εξ αυτών έχουν δείξει ότι μπορεί να συμμετέχει στην καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων, από καρδιοπάθειες, διαβήτη, κάποιους καρκίνους ως και νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα επίπεδα της ρεσβερατρόλης σε κάθε ντομάτα του νέου είδους που δημιούργησαν είναι παρόμοια με εκείνα που υπάρχουν σε 50 μπουκάλια κόκκινου κρασιού! Οι ερευνητές του John Innes δημιούργησαν μία ακόμη ντομάτα η οποία περιέχει υψηλά επίπεδα γενιστεΐνης, μιας ισοφλαβόνης που βρίσκεται στη σόγια και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συνθηκών που επηρεάζονται από τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα. Η γενιστεΐνη είναι τόσο φυτοοιστρογόνο όσο και αντιοξειδωτικό, και έπειτα από πολυάριθμες κλινικές μελέτες οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι στην Ιαπωνία έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του καρκίνου του προστάτη λόγω της γενιστεΐνης που περιέχεται στη διατροφή τους, η οποία είναι πλούσια σε σόγια. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στην Ευρώπη σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και άλλες χώρες σε Ασία και Αφρική υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και από αρκετές κυβερνήσεις στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών και τροφών γενικότερα. Το μόνο γενετικά τροποποιημένο φυτό που καλλιεργείται σήμερα στην Ευρώπη - κυρίως στην Ισπανία - είναι μια ποικιλία καλαμποκιού της Μonsantο με ανθεκτικότητα στα έντομα.
Αντικαρκινική δράση
Οι άνδρες που τρώνε περισσότερες από δέκα μερίδες ντομάτας σε εβδομαδιαία βάση μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη κατά 18%, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention». Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες παγκοσμίως. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Μπρίστολ, του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης ανέλυσαν τα διατροφικά πρότυπα και τον τρόπο ζωής περίπου 20.000 βρετανών ανδρών ηλικίας 50-59 ετών. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες από δέκα μερίδες ντομάτας την εβδομάδα (φρέσκες, υπό μορφή ντοματοχυμού ή αποξηραμένες) εμφάνιζαν 18% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της ντομάτας πιστεύεται ότι οφείλονται στο λυκοπένιο, τη φυσική αντιοξειδωτική ουσία που της χαρίζει το κόκκινο χρώμα και προστατεύει το DNA και τα κύτταρα από επιβλαβείς παράγοντες.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια