Τι φέρνει η επόμενη μέρα! Τα σενάρια για «κούρεμα», τράπεζες και... ΙΟU


Υπό το βάρος της χρηματικής ασφυξίας, της απομόνωσης της χώρας από διεθνείς συναλλαγές, των ουρών στα ΑΤΜ, των ελλείψεων σε βασικά προϊόντα και του φόβου για «κούρεμα» των καταθέσεων ξεκινά μια εβδομάδα της κολάσεως για την Ελλάδα, με την κυβέρνηση να επιδίδεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ωστόσο, σοκ προκάλεσε δήλωση που φέρεται ότι έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα «Τhe Telegraph», επισημαίνοντας ότι, εάν δεν αποκατασταθεί η ρευστότητα, η Ελλάδα θα εκδώσει παράλληλη ρευστότητα μέσω ηλεκτρονικών πιστοποιητικών (IOU) τύπου Καλιφόρνιας και ότι έπρεπε αυτό να είχε γίνει μια εβδομάδα πριν.

Αλληλεπάλληλες επαφές
Παππάς, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των διαπραγματεύσεων.
Σήμερα αναμένεται να γίνουν αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία κρίνεται η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, καλείται να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δείχνοντας ανοχή μίας ή δύο ημερών και περιμένοντας η ελληνική κυβέρνηση να κάνει βήματα συμφωνίας. Η ΕΚΤ, ωστόσο, έχει να αντιμετωπίσει κι άλλο ένα θέμα, τις αντιδράσεις των αγορών σήμερα, καθώς οι περισσότερες των εκτιμήσεων συγκλίνουν στο ότι το χθεσινό δημοψήφισμα θα προκαλέσει αναταραχή στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων και είναι προοίμιο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Οπότε η ΕΚΤ θα πρέπει να δείξει ενεργό ενδιαφέρον στη σταθεροποίηση των πιο ευάλωτων αγορών χωρών-μελών της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές για δρόμο που άνοιξε το δημοψήφισμα προς το Grexit. Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, δήλωσε ότι δεν ξέρει «πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να αποκαταστήσει μια λειτουργική σχέση με την Ευρώπη».

Το...Grexit

Στο ίδιο πλαίσιο η JP Morgan θεωρεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη το βασικό πλέον σενάριο.

Αλλοι αναλυτές, για παράδειγμα, της Deutsche Bank κάνουν λόγο για τέσσερα ενδεχόμενα: α) Το πιο πιθανό είναι οι εταίροι της ευρωζώνης να προσφέρουν ένα ήπιο πρόγραμμα στην Ελλάδα, β) ένα μέτρια πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αλλά να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, χάρη στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ και με την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί μόνο εγχώριους πόρους για τις δημοσιονομικές ανάγκες της (μισθοί, συντάξεις), γ) το αυξανόμενο οικονομικό και πολιτικό κόστος λόγω των κλειστών τραπεζών να οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα κάνει μία νέα συμφωνία με τους πιστωτές και δ) το τελευταίο σενάριο να ξεκινήσει η έξοδος της χώρας από το ευρώ.

Εφημερίδα Δημοκρατία

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια