Sponsor

ATHENS WEATHER

Μοναδικό και μακεδονικό το μνημείο της Αμφίπολης


«Για πρώτη φορά έχουμε ένα ενιαίο ταφικό σύνολο» λένε οι ειδικοί 

Η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη, στον μνημειώδη τύμβο Καστά, μοιάζει να συναντά τον Πλάτωνα στους «Νόμους» του αλλά κάθε της χτύπημα στο παρελθόν των 2.300 ετών εκπλήσσει.
Ο λόφος Καστά δεν είναι όλος τεχνητός με φερτά χώματα. Σε ένα μέρος του υπήρχε φυσικό ύψωμα. Πρέπει να οριστεί όμως ποιο μέρος της είναι φυσικό και ποιο τεχνητό.

Όπως όλα δείχνουν αφού το μνημείο κατασκευάστηκε καλύφθηκε από πάνω με φερτά χώματα και μαζί σκεπάστηκε νεκροταφείο προηγουμένων περιόδων που υπήρχε στον λόφο.
Σύμφωνα με την ανασκαφική ομάδα, τοποθετήθηκε επάνω το λιοντάρι, ο Λέων της Αμφίπολης.
Όπως λέει στην εφημερίδα «Βήμα», ο ομότιμος καθηγητής κλασσικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ κ. Μιχάλης Τιβέριος «πρόκειται βασικά για έναν ιδιαίτερης μορφής μακεδονικό τάφο. Μοναδικός ως προς το μέγεθός του». Όπως σημειώνει ο ίδιος ο τύμβος έχει ύψος πάνω από 23 μ και η διάμετρός του ξεπερνά τα 162 μ.
«Έχουμε πολλούς τύμβους στην Ελλάδα αλλά έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος. Επίσης ο αναλημματικός τοίχος έχει πολύ μεγάλο μήκος» αναφέρει ο καθηγητής.
Αξιοσημείωτο εύρημα οι Σφίγγες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει η ανασκαφικής ομάδα, το ύψος των αγαλμάτων των Σφιγγών από μάρμαρο Θάσου είναι 1,45 μ ενώ το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε περίπου τα δύο μέτρα.
Παράλληλα η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις Καρυάτιδες προσδιορίζει το μνημείο ως εξέχον, ιδιαίτερης σπουδαιότητας.
«Βασικό χαρακτηριστικό της η τεχνική αρτιότητα»
Η απάντηση του αναπληρωτή καθηγητή κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και ανασκαφέα της Βεργίνας από το 1958 κ. Παναγιώτη Φάκλαρη, είναια φοπλιστική.
«Είναι μοναδικό επειδή για πρώτη φορά έχουμε ένα ενιαίο ταφικό σύνολο-υπάρχει ένας τεράστιος τύμβος που ορίζεται από έναν πολύ επιμελημένο περίβολο μήκους μισού χλμ, ένα σπουδαίο επιτάφιο μνημείο, το Λιοντάρι και ένας τάφος με πολλές ιδιαιτερότητες. Το ταφικό μνημείο χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα. Έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά που απαντούν σε άλλους μακεδονικούς τάφους».
Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Φάκλαρης δηλώνει πως « το ταφικό μνημείο στον Καστά είναι μακεδονικός τάφος. Δεν γνωρίζουμε όμως τις διαστάσεις του. Ως προς το πλάτος του δεν βρίσκεται στην πρώτη σειρά των μακεδονικών τάφων. Ο μεγαλύτεροι μακεδονικοί τάφοι είναι ο λεγόμενος τάφος της Ευριδίκης στη Βεργίνα, ο τάφος Δ’ της Πέλλας, των Γιαννιτσών, ο τάφος του πνευματικού κέντρου στη Βεργίνα, του Λαγκαδά, του λεγόμενου Φιλίππου της Βεργίνας και της Κρίσεως στα Λευκάδια»
«Ο Οκταβιανός Αύγουστος “αντέγραψε” τον Μέγα Αλέξανδρο»

Μία διαφορετική προσέγγιση από κάνει ο αρχιτέκτων μηχανικός κ. Αθανάσιος Νακάσης, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS και επίτιμος διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.
«Το εξαιρετικό συγκρότημα που ανασκάπτεται στην Αμφίπολη θα μπορούσε να μην αφορά ένα μεμονωμένο μνημείο αλλά μαυσωλείο με θολωτές διόδους και ξεχωριστά δωμάτια. Αυτό ενδεχομένως εξηγεί και τις διαφορές του με τους τυπικούς καμαροσκέπαστους μακεδονικούς τάφους. Έτσι και αλλιώς το μνημείο είναι μία ιδιαίτερη κατασκευή. Δείχνει προχωρημένες κατασκευαστικές γνώσεις και μάλλον δεν είναι από τις πρώτες καμαροσκέπαστες κατασκευές του είδους, οι οποίες χρονολογούνται όλες μετά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.»
Τέλος όπως αναφέρει ο αρχιτέκτων «η είσοδος του μπορεί να μην προοριζόταν για μία μόνο ταφή ή να μην είχε σχέση αποκλειστικά μόνο για ταφές. Ο τεραστίων διαστάσεων περίβολος πιθανώς δε σχετίζεται μόνο με μία ταφή ενώ ο Λέων στην κορυφή σηματοδοτούσε σε κάθε περιστατικό ότι εκεί βρισκόταν κάτι το εξαιρετικό.»

newsbomb.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια