Forbes: Ο πόνος που έρχεται θα είναι μεγάλος…

Τι λέει κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό για την «ανάρρωση» της Ελλάδας με τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται


Η Ελλάδα αναρρώνει, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν και το δράμα δεν έχει τελειώσει, γράφει το αμερικανικό περιοδικό Forbes.

«Στις 2 Δεκεμβρίου η Ελλάδα ψήφισε αθόρυβα ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, ενώ η γ” αξιολόγηση φαίνεται να πέρασε απαρατήρητη. Μολονότι οι νέες μεταρρυθμίσεις είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητες σε πολιτικό επίπεδο, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα προχωρήσουν», γράφει το Forbes, στον απόηχο του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν. Η Ελλάδα έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολες αλλαγές, όπως οι μειώσεις στις συντάξεις, τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ιερές» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η ήρεμη τρίτη αξιολόγηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο, σημειώνει το περιοδικό. Όλα τα μέρη αναμένουν τώρα την τέταρτη και τελική αξιολόγηση στα μέσα του 2018 και μια ρεαλιστική προοπτική εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης. Πριν από δύο χρόνια, λίγοι θα το θεωρούσαν αυτό δυνατό.

«Η Ελλάδα φαίνεται ότι είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις φτάνει μέχρι την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει κάνει σημαντική μεταστροφή», τονίζει το αμερικανικό περιοδικό, και προσθέτει: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τους επενδυτές», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η εστίασή του στις επενδύσεις ήταν τόσο έντονη που ο Ed Butler του BBC τον ρώτησε αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα αριστερό κόμμα. «Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι ένα αριστερό κόμμα και μέρος της ευρωπαϊκής αριστερής κίνησης», απάντησε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Στρατηγική του υπουργού Οικονομικών, επίσης, φαίνεται ότι είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, αν και όλα αυτά έχουν συμβεί με σημαντικές θυσίες και πολλά προβλήματα που ακόμη συνεχίζουν να υπάρχουν», σχολιάζει το Forbes.

Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει περάσει τα πάνδεινα. Τα τελευταία επτά χρόνια η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν το ένα τρίτο, σχολιάζει το αμερικανικό περιοδικό και συμπληρώνει ότι αν και η Ελλάδα έχει τώρα ανάπτυξη, τα χρόνια της κρίσης έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους.

Aκόμη και η Αθήνα, αυτή η μεγάλη και υπερήφανη πόλη, φαίνεται να είναι σε άσχημη κατάσταση: οι πολυκατοικίες της είναι σε άσχημη κατάσταση και κάθε διαθέσιμη επιφάνεια καλύπτεται με γκράφιτι. Εκτός Αθηνών, το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό για μια δυτική χώρα.

Και θα έρθει περισσότερος πόνος, συμπληρώνει το δημιοσίευμα. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φορτωμένες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια: η εκκαθάρισή τους θα σημαίνει περισσότερες χρεοκοπίες στον ελληνικό κλάδο των ΜμΕ και περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν τα σπίτια τους. Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες.

Τα αριστερά διαπιστευτήρια του ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται σαφώς πιο αδυνατισμένα αυτές τις ημέρες, προσθέτει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Όπως είναι κατανοητό, υπάρχουν διαμαρτυρίες, η ανεργία παραμένει πάνω από 20%, ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου εξετάζει μία σειρά πολιτικών που θα στοχεύουν ιδίως στους νέους με υψηλή μόρφωση.

«Θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ το θάρρος αλλά και τον χρόνο να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό και το φορολογικό σύστημα;» διερωτάται το αμερικανικό περιοδικό και καταλήγει ότι όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί το 2019, θα πρέπει να συνεχίσει να ενθαρρύνει τις επενδύσεις αλλά και να παρέχει κάποια ελάφρυνση στους πιεσμένους πολίτες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια