Από τη νεοοθωμανική Σκύλα στην κεμαλική Χάρυβδη

Της Νεφέλης Λυγερού

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Ερντογάν μοιάζει αποφασισμένος να διαψεύσει όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα λειτούργησε, έστω και προσωρινά, κατευναστικά όσον αφορά την τουρκική επιθετικότητα.

Με επίδειξη ισχύος επιχειρεί να πείσει ότι οι επεκτατικές διεκδικήσεις της Άγκυρας παραμένουν ακέραιες στο τραπέζι. Επιβεβαιώνει έτσι ότι πρόκειται για αναξιόπιστο συνομιλητή.

Στις κοινές δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει στον Τούρκο πρόεδρο ότι τελούνται προσευχές στην Αγιά Σοφία, παρά το γεγονός ότι έχει ανακηρυχθεί μουσείο εδώ και πολλές δεκαετίες και προστατεύεται από την Ουνέσκο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά, Τούρκοι εθνικιστές, μέλη της ακροδεξιάς παραφυάδας Alperen των Γκρίζων Λύκων, εισέβαλαν στην ιστορική εκκλησία για να προσευχηθούν.

Πρόσχημα της εισβολής στάθηκε η διαμαρτυρία για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ! Οι εισβολείς φώναζαν Αλλάχ ου Άκμπαρ και χωρίς να βρουν ιδιαίτερα εμπόδια συγκεντρώθηκαν, έβγαλαν τα παπούτσια τους και προσευχήθηκαν κανονικά μέσα στην εκκλησία-μουσείο, υπό την ανοχή των αστυνομικών. Το κύριο μέλημα της αστυνομίας, μάλιστα, φάνηκε να είναι η αποτροπή του πλήθους από το να τραβήξει βίντεο ή να βγάλει φωτογραφίες.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε ακούγεται μια φωνή, η οποία ανήκει σ’ έναν από τους αστυνομικούς, ο οποίος τα έχει βάλει με έναν φωτογράφο που καταγράφει τη σκηνή της εισβολής. Ο ίδιος φύλακας ακούγεται να φωνάζει στον φωτογράφο «απαγορεύεται απαγορεύεται». Δεν είπε, βέβαια, το ίδιο όταν είδε τους Γκρίζους Λύκους να εισβάλουν.

Η τουρκική αστυνομία προσήγαγε τους εισβολείς, οι οποίοι μετά την κατάθεσή τους στο αστυνομικό τμήμα αφέθηκαν ελεύθεροι. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πρότεινε τη μόνιμη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σε αντίποινα για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Αν λέτε έτσι, ας ανοίξουμε κι εμείς την Αγία Σοφία για προσευχές. Να αρχίσουμε προσευχές τις Παρασκευές στην Αγία Σοφία. Και άστους να παίζουν μετά την τρουμπέτα», έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο twitter ο Σαμίλ Ταγιάρ.

Οι παραβιάσεις και τα 18 νησιά

Θα μπορούσε να υποθέσεις κάποιος ότι πρόκειται για πρωτοβουλίες που δεν αντανακλούν την πολιτική βούληση της τουρκικής κυβέρνησης. Μετά τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, επανεμφανίστηκαν στο Αιγαίο δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 σε σχηματισμό μαζί με ένα κατασκοπευτικό CN-235. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναχαιτίσεις οπλισμένων F-16 εγκυμονούν κινδύνους για τους Έλληνες πιλότους, δοκιμάζοντας τις αντοχές τους και αυξάνοντας τις πιθανότητες για μία ενδεχόμενη τραγωδία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται, λοιπόν, να εμμένει στην τακτική των προκλήσεων. Εξάλλου, και τα όσα είπε στην Αθήνα και τα όσα είπε και έπραξε στη Θράκη επιβεβαιώνουν πως παραμένει πιστός στη γραμμή του παραδοσιακού τουρκικού επεκτατισμού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πάντως, ενημέρωσε αναλυτικά τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο. Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για την επίσκεψη Ερντογάν.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ανησυχία προκαλεί ένα δημοσίευμά της βρετανικής εφημερίδας Express. Σ’ αυτό, ο γνωστός εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ ισχυρίζεται ότι η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνική βόμβα στο πλαίσιο ενός «μυστικού εξοπλιστικού σχεδίου».

Ο ίδιος προσθέτει ότι σύμβουλοι του προέδρου με ιδιαίτερη επιρροή σ’ αυτόν, μαζί με μια ομάδα αξιωματούχων στον κλειστό πυρήνα της κυβέρνησης, συζήτησαν τις δυνατότητες απόκτησης  πυρηνικής βόμβας. Περιγράφει, επίσης, τις πρόσφατες συναντήσεις με τη ρωσική και ιαπωνική ηγεσία, οι οποίες, κατά τον δημοσιογράφο, σηματοδοτούν κινήσεις απομάκρυνσης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Ενδεικτικό του εθνικιστικού πυρετού που επικρατεί στην Τουρκία είναι ότι ο αρχηγός της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου κατηγόρησε ευθέως τον Ερντογάν, επειδή δεν έκανε καμία αναφορά στα «18 τουρκικά νησιά» του Αιγαίου που «κατέχει η Ελλάδα»! Άντε μετά να βγάλεις άκρη με έναν τέτοιο γείτονα…



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια