Πιο εύστοχη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη με μαγνητική τομογραφία

Οι μαγνητικές τομογραφίες μπορούν να διαγνώσουν σωστά έως το 93% των επιθετικών περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη, έναντι ποσοστού μόνο 48% των βιοψιών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Χασίμ Αχμέντ, στο πλαίσιο της μελέτης Prostate MRI Imaging Study (Promis) μελέτησαν 576 άνδρες με υψηλά επίπεδα ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) σε 11 νοσοκομεία, χρησιμοποιώντας πολυ-παραμετρικά μηχανήματα μαγνητικής απεικόνισης (mpMRI). Διαπίστωσαν ότι στο 27% των ανδρών ήταν περιττή η βιοψία, επειδή η ανίχνευση του όγκου ήταν δυνατό να γίνει απεικονιστικά.

Η mpMRI αποδείχθηκε καλύτερη από τη βιοψία στο να αποκλείει την περίπτωση καρκίνου του προστάτη, καθώς και στο να εντοπίζει όγκους που όμως δεν είναι επικίνδυνοι, επειδή αναπτύσσονται πολύ αργά και έτσι δεν χρειάζονται αφαίρεση. Η απεικονιστική εξέταση μείωσε κατά 5% σε σχέση με τη βιοψία τις εσφαλμένες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη, που οδηγούν σε περιττές θεραπείες.

Η συγκριτική μελέτη χαρακτηρίσθηκε ως η μεγαλύτερη πρόοδος εδώ και δεκαετίες στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, καθώς ένας στους τέσσερις άνδρες θα αποφεύγει πλέον την επεμβατική διαδικασία της βιοψίας στο μέλλον.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας εξετάζει ήδη την πιθανότητα να εισάγει ευρέως την πρακτική των πολυ-παραμετρικών μαγνητικών διαγνωστικών εξετάσεων (mpMRI) σε όλους τους άνδρες με πιθανό καρκίνο του προστάτη.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η mpMRI δεν είναι τέλεια, καθώς είναι πιθανό να έχει σοβαρές παρενέργειες (αιμορραγία, λοιμώξεις, στυτική δυσλειτουργία) και μπορεί να «χάσει» κάποιον επιθετικό αναπτυσσόμενο καρκίνο, αν δεν ληφθεί δείγμα ιστού από το σημείο του όγκου.

Μαίρη Μπιμπή

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια