Και τώρα ο λόγος στη Μέρκελ

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Καλύτερα δεν θα μπορούσε να τα έχει πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ... Ο Μπ. Ομπάμα ήρθε στην Αθήνα και έστειλε με σαφήνεια τα μηνύματά του προς το Βερολίνο, ειδικά για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού κατέστησε σαφές ότι «τώρα είναι η στιγμή για την επίλυση του ζητήματος».

Ωστόσο, η θέση αυτή των Αμερικανών δεν είναι καινούργια. Οπως καινούργια δεν είναι και η θέση τους ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αρκεί για να οδηγήσει μια οικονομία (οιασδήποτε χώρας, μικρής ή μεγάλης) σε σταθεροποίηση. Τα ίδια έλεγε στον Β. Σόιμπλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, τα ίδια και ο νυν Τζ. Λιου, που συνοδεύει τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο ευρωπαϊκό ταξίδι του.
Οι Γερμανοί όμως δεν έχουν πεισθεί και απαντούν στις συστάσεις των Αμερικανών ότι εφόσον δεν βάζουν αυτοί χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα, καλό θα ήταν να αποφεύγουν τις παραινέσεις. Το ερώτημα είναι εάν τώρα -λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές- η καγκελάριος Ανγκ. Μέρκελ θα ακούσει τη σύσταση του Μπ. Ομπάμα.
Είναι βέβαιον ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν αναλυτικά για το ελληνικό ζήτημα στην επικείμενη συνάντηση που θα έχουν στο Βερολίνο. Η απάντηση της Μέρκελ προφανώς και θα δοθεί στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Και ίσως αυτές οι δηλώσεις να έχουν μεγαλύτερη σημασία για εμάς από αυτές που έγιναν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου...
Από ελληνικής πλευράς, πάντως, ο Αλ. Τσίπρας περιορίστηκε μάλλον σε μια... ευχή, απευθυνόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο. Τι μήνυμα της έστειλε; Να μην ακούσει τους ψηφοφόρους της, αλλά να υποστηρίξει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη! Το πόσο αυτό είναι εφικτό για μια πολιτικό (ανεξαρτήτως χώρας) που έχει εκλογές μπροστά της θα φανεί άμεσα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια