Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ομπάμα – ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ! – Η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Μπάρακ Ομπάμα, με προορισμό το Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες  ανάμεσά τους και την Άνγκελα Μέρκελ στην οποία αναμένεται να θέσει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο οποίο αναφέρθηκε επανειλημμένα κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.  

Με «γεια σας» και «καλησπέρα» ξεκίνησε η ομιλία Ομπάμα στο ίδρυμα Νιάρχος, ενώ την έκλεισε με τη φράση «Ζήτω η Ελλάς».

Ανάμεσα σε όσους εξασφάλισαν την αυστηρά προσωπική πρόσκληση είναι υπουργοί της κυβέρνησης, επιχειρηματίες και γαλαζοαίματοι.

Από νωρίς υπήρχε μεγάλη προσέλευση των πολιτών οι οποίοι έπρεπε να περάσουν από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να εισέλθουν στην αίθουσα με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ουρά 500 μέτρων στην είσοδο του Ιδρύματος.

Με ελληνικά άρχισε την ομιλία του  - την οποία όπως αποκάλυψε η  Βικτόρια  Νιούλαντ στον Πάνο Καμμένο έγραψε μόνος του  επί εβδομάδες σβήνοντας και γράφοντας- ο Μπάρακ Ομπάμα ενώ τη διάνθισε και με άλλες λέξεις όπως «Άξιον εστί», φιλοξενία, σπανακόπιτα, ούζο, φουστανέλα, ενώ δεν έλειψε η αναφορά στο μεγάλο αστέρι του μπάσκετ τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μια ομιλία που κάλυψε μία σειρά από ζητήματα και απέδειξε το εύρος της γνώσης που έχει όχι μόνο για τα ελληνικά δρώμενα αλλά και για τα παγκόσμια ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ήθελα πολύ σε αυτό το τελευταίο ταξίδι να έρθω στην Ελλάδα – Έμαθα για τη φιλοξενία του ελληνικού λαού, ήθελα να δω τον Παρθενώνα, αλλά κυρίως για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα έχει προσφέρει η χώρα σας ανά τους αιώνες. Οι γνώσεις μας επεκτάθηκαν από τον Σωκράτη και τον Αριστοτέλη.
Έπρεπε να δω την Ακρόπολη αλλά έπρεπε να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μου για όσα η Ελλάδα προσέφερε στην ανθρωπότητα ανά τους αιώνες. Ο νους μας καλλιεργήθηκε χάρη στις ιστορίες του Ηροδότου και του Θουκυδίδη.
Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους.Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη… Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος.
Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα… Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε.Σε καιρούς σαν σήμερα αυτές οι έννοιες αμφισβητούνται. Κάποιοι λένε ότι χρειάζονται απολυταρχικά καθεστώτα.Όμως η ζωή με αξιοπρέπεια, η επιθυμία να έχει κάποιος τον έλεγχο της δικής του ζωής, είναι κάτι παγκόσμιο. Αυτή η φλόγα υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο.Οι ιδέες της δημοκρατίας είναι αυτές που μας εμπνέουν. Αυτό καθοδήγησε και την δική μου προεδρία. Η δική μας τροχιά ως χώρα ήταν ότι πάντοτε θέλαμε να στηρίξουμε όσους υπηρετήσαν τις ιδέες που γεννήθηκαν εδώ.Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις τείνουν να είναι πιο δίκαιες και πιο ισχυρές.& μέσω διαδικτύου οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν άλματα και έτσι να ανθίσει η καινοτομία.Η ιστορία των τελευταίων  δύο αιώνων αποδεικνύει ότι οι δημοκρατίες δεν εμποδίζουν η μία την άλλη.
Η δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε ισχυρότερη από τους φονταμενταλιστές. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη από οργανώσεις όπως το ISIS.Οι δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες . Τέτοια συμπόνια δεν έχουμε διαπιστώσει αλλού, παρά στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της . Χρειάζεται συλλογική απάντηση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το βάρος. Οι καλύτεροι σύμμαχοί μας είναι δημοκρατικά καθεστώτα και γι’αυτό επιδιώκουμε συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ. Οι δημοκρατίες βοηθούν και τους πρόσφυγες. Πουθενά δεν έχουμε δει περισσότερη συμπόνια από όση εδώ, στην Ελλάδα.Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το βάρος του προσφυγικού. Πιστεύω ότι οι δημοκρατίες μπορούν να επιλύουν διαφορές μεταξύ εθνών.Ακολουθώντας την διπλωματική οδό μπορέσαμε να λύσουμε ζητήματα όπως των πυρηνικών του Ιράν. Η δημοκρατία, όπως όλοι οι θεσμοί, είναι ατελής. Είναι αργή, ή και δύσκολη στην υλοποίηση. Και απαιτούνται συμβιβασμοί στην πολιτική. Η δημοκρατία μπορεί να είναι μια περίπλοκη ιστορία. Αλλά είναι καλύτερη γιατί επιτρέπει την ειρηνική επίλυση και οποιοδήποτε λάθος μπορεί να διορθωθεί μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας.Στις ΗΠΑ έχουμε εργαστεί για να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος.Εδώ όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, διατρανώνουμε τις ιδέες &τους θεσμούς δια των οποίων διατρανώνεται ο βίος μας.
Υπάρχει κράτος δικαίου, διαχωρισμός εξουσιών κ.λπ.. Μετά από κάθε εκλογικό αποτέλεσμα, στις ΗΠΑ διασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση στην εξουσία.Θα έχετε προσέξει ότι με τον επόμενο πρόεδρο έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές αλλά η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από αυτές τις διαφορές.Η πρόοδος κάθε φορά ακολουθεί ένα μονοπάτι. Καμιά φορά και γίνονται και βήματα προς τα πίσω αλλά εμείς διατηρούμε την πίστη μας στη δημοκρατία. 2 από τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια είχαν αντίκτυπο και στην Ελλάδα.Οι τεχνολογικές εξελίξεις, που γνωρίσαμε, έφεραν και πολλές προκλήσεις.Αν ήταν να επιλέξει κανείς σε ποια στιγμή της ιστορίας θα ήθελε να γεννηθεί, πιστεύω ότι θα διάλεγε το τώρα.Ποτέ ο κόσμος δεν ήταν καλύτερος και δεν προσέφερε περισσότερες ευκαιρίες.Επίσης έχουμε δει ότι η παγκοσμιοποίηση ενισχύει τις ανισότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.Λίγοι συλλέγουν τον πλούτο και άλλοι υποφέρουν. Η ανισότητα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα.Γιατί σήμερα όλοι -ακόμη και το πιο φτωχό παιδί- μπορούν να δουν πώς ζουν οι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο.Στις ΗΠΑ και τις άλλες προηγμένες οικονομίες θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα επιτεύγματά τους.

Αλλά όταν ένας οικονομικός σύμβουλος ανταμείβεται πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε, ενισχύεται η εντύπωση ότι ευνοούνται οι ελίτ. Έτσι δημιουργούνται αντιδράσεις και υψώνονται τείχη μεταξύ των ανθρώπων. Έχοντας κατά νου την τεχνολογία, δεν είναι δυνατό ο ένας να αποκοπεί από τον άλλο. Ζούμε με μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.Τα επόμενα χρόνια οι χώρες μας πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα πλεονεκτήματα μια παγκοσμιοποιημένης οικονομίας θα φτάσουν σε όλους τους ανθρώπους.Πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των νέων για ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, στην επιχειρηματικότητα.Όταν ανέλαβα καθήκοντα ήταν η χειρότερη εποχή, με μια μεγάλη ύφεση.Ζητήσαμε από τους Αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους, περάσαμε πολλές μεταρρυθμίσεις.Ενισχύσαμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να αποφύγουμε μια νέα κρίση.Προσπαθήσαμε να δείξουμε ότι η υγεία είναι ένα αγαθό για όλους. Φυσικά η δουλειά που κάναμε είναι ατελής. Πολλοί στις ΗΠΑ αγωνιούν για το μέλλον τους.Αλλά σας έδειξα το μονοπάτι, για να φτάσουμε σε έναν καλύτερο δρόμο.Εδώ στην Ελλάδα καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων.Οι πρώτες προσπάθειες είναι για να υπάρξει μια επιστροφή στην ανάπτυξη.Φυσικά ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που έφεραν οι μεταρρυθμίσεις ή τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες. Εγώ φυσικά τα ήξερα όλα αυτά. Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Τσίπρα για τις πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνησή του.Συνεχίζετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Το χρέος είναι κλειδί. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μέλλον. Πρέπει να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε.Τίποτα δεν λύγισε το πνεύμα σας, στην ιστορία.Μια άλλη πρόκληση είναι πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να μας οδηγήσει σε κοινό μέλλον.

Η δημοκρατία γίνεται πιο δύσκολη όταν οι άνθρωποι έρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα.Βλέπουμε ολοένα και περισσότερο αυτό το μείγμα δυνάμεων, κι αυτό δίνει δύναμη.Κάποιοι αισθάνονται απειλές αν δεν ακολουθείται η πεπατημένη & αντιδρούν, βρίσκουν καταφύγιο σε εθνικισμούς κ.λπ.. Βλέπουμε κάποιες ελίτ που ζουν απομακρυσμένες από τους υπόλοιπους. Οφείλουμε να έχουμε μια ανοιχτή διακυβέρνηση, και να απαντάμε στην ανησυχίες των πολιτών.Είναι πολύ σημαντική η ασφάλεια που έχει επιτευχθεί στην Ευρώπη.  Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε μια ευημερούσα Ευρώπη. Όμως πώς μπορούν οι άνθρωποι να διασφαλίσουν ότι οι φωνές τους ακούγονται;Σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, χρειάζεται αντιμετώπιση της διαφθοράς, που αποτελεί γάγγραινα.
Η ελπίδα και η ανανέωση στις κοινωνίες μας, θα αρχίσουν με τη φωνή των νέων.Τα δικαιώματα του πολίτη στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Ευρώπη, δεν ήταν ποτέ μια ευθεία γραμμή. 25 αιώνες από τη στιγμή που η Αθήνα μας έδειξε το δρόμο, η πίστη μου στις δημοκρατικές αξίες είναι αταλάντευτη. Γενιά με γενιά, άνθρωποι θα έχουν τη βούληση και το σθένος να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Άκουσα πολλές φορές για τους πρόσφυγες/μετανάστες. Όλοι μας είμαστε άνθρωποι, κάτω από τον ίδιο ήλιο. Βλέπω φιλότιμο κάθε μέρα, και αυτό μου δίνει ελπίδα. Δεν είναι ευθύνη κανενός άλλου. Οι πολίτες του κόσμου είναι που θα στρέψουν την ιστορία προς τη δικαιοσύνη. Σε όλα τα έθνη πάντοτε οι πολίτες θα αποφασίζουν το είδος της χώρας που θα είμαστε στο μέλλον.Η ισχύς και η πρόοδος θα εκπορεύονται από τον δήμο.  Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη, οχι του προέδρου ή του πρωθυπουργού.

Ζήτω η Ελλάς.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια