Ο λάκκος με τα φίδια του ΔΝΤ


Η άτεγκτη στάση του Ταμείου φέρνει επώδυνα μέτρα. Τι κλείδωσε, τι είναι στο τραπέζι. Η αισιοδοξία του Μαξίμου και η ψυχρολουσία


Η έκρηξη κυβερνητικής αισιοδοξίας περί ταχείας επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές μας ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο μένει να αποδειχθεί αυτήν τη φορά στην πράξη, καθώς οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν εκ νέου την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες (Brussels Group) δεν απέδωσαν σε τεχνοκρατικό επίπεδο όσα η κυβέρνηση ήλπιζε.

Τα «αγκάθια» που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι μεν λιγότερα από τα σημεία σύγκλισης, όμως έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα.

Η άτεγκτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο δεν υποχωρεί ούτε βήμα από τις σκληρές απαιτήσεις του, όπως η εκ νέου απόλυση των επαναπροσληφθέντων δημοσίων υπαλλήλων (π.χ. οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και οι σχολικοί φύλακες), η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και η ακύρωση της προωθούμενης σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού, έχει δυναμιτίσει το κλίμα. Γι' αυτό και η κυβερνητική διαρροή της περασμένης Τετάρτης σημείωνε καυστικά ότι, αν δεν απαιτούνταν η σύμπραξη του ΔΝΤ για την επίτευξη συμφωνίας, το πολύμηνο σίριαλ των διαπραγματεύσεων θα είχε ήδη λάβει αίσιο τέλος.
Ωστόσο, ούτε η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων είναι εύκολη υπόθεση, γιατί είναι δεδομένο ότι η συμφωνία απαιτεί μεγάλες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά και άρα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι περιμένουν από την Αθήνα σκληρά μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και ιδίως για τον ΦΠΑ, για το Ασφαλιστικό και τις αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι πρέπει να προκύψουν πρόσθετα έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στον ΦΠΑ, αλλά η ελληνική πλευρά φέρεται ότι συζητά πρόσθετα έσοδα έως 1 δισ. ευρώ.
Φιλόδοξα σχέδια
Μάλιστα, παρά την εμμονή της κυβέρνησης σε τρεις συντελεστές ΦΠΑ (αφού προηγουμένως ναυάγησαν τα φιλόδοξα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για χαμηλότερους συντελεστές αν η πληρωμή γίνει με πιστωτική κάρτα και υψηλότερους αν γίνει με μετρητά), στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο καθιέρωσης μόνο δύο συντελεστών -ενός χαμηλού στην περιοχή του 10% και ενός υψηλού στην περιοχή του 20%-, όπως εξαρχής ζητούσαν οι πιστωτές μας.
Με φόντο αυτές τις απαιτήσεις και αφού ακολούθησε μέσα στην εβδομάδα καταιγισμός δηλώσεων ξένων αξιωματούχων που τόνιζαν ότι βρισκόμαστε ακόμη μακριά από συμφωνία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και «στρατηγός» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε την περασμένη Πέμπτη ότι χρειάζεται παρέμβαση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να καλυφθούν οι διαφορές που απομένουν σε τεχνικό επίπεδο.
Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να βάλει τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, να προχωρήσει σε ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων και σε νέο τρόπο υπολογισμού κύριων και επικουρικών συντάξεων το φθινόπωρο, ενώ δίνει μάχη για να «παγώσει» η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις έως το 2017.
Στο φορολογικό μέτωπο επίσης υποχώρησε και αποδέχθηκε τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ οδεύουμε προς ακύρωση της έκπτωσης 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, νέου τύπου περαίωση για πάσης φύσεως δηλώσεις που δεν υποβλήθηκαν έως το τέλος του 2014 ή είχαν ελλείψεις, νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων, καθιέρωση λοταρίας αποδείξεων και πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση φαίνεται ότι θα αναληφθεί δέσμευση να ξεκινήσει το φθινόπωρο, μετά την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, όπως και οι αλλαγές στα εργασιακά.
Υποχρεώσεις8,7 δισ. € έως τα τέλη Ιουνίου 
Το μείζον πρόβλημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι η κλεψύδρα έχει αδειάσει επικίνδυνα και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές γίνονται τις τελευταίες ημέρες με τη θηλιά της χρηματοδοτικής ασφυξίας να πιέζει έντονα. Εως το τέλος Ιουνίου τα κρατικά ταμεία πρέπει να καλύψουν υποχρεώσεις συνολικού ύψους άνω των 8,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει τα 302.000.000 ευρώ που πρέπει να καταβάλει την προσεχή Παρασκευή, 5 Ιουνίου, στο ΔΝΤ, αλλά κυβερνητικά στελέχη έχουν διαμηνύσει ότι, για να γίνει η πληρωμή, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τότε συμφωνία. Μέσα στον επόμενο μήνα πρέπει να διατεθούν συνολικά 1,534 δισ. ευρώ για δόσεις προς το ΔΝΤ. Η δεύτερη δόση ανέρχεται στα 336.000.000 ευρώ και είναι πληρωτέα στις 12 Ιουνίου, η τρίτη δόση φτάνει τα 560.000.000 ευρώ και απαιτείται να δοθεί στις 16 Ιουνίου, ενώ τρεις ημέρες αργότερα έπεται τέταρτη δόση 336.000.000 ευρώ. Επιπλέον, στις 12 Ιουνίου λήγουν εξάμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 2 δισ. ευρώ και τρίμηνα γραμμάτια 1,6 δισ. ευρώ. Αλλα 1,6 δισ. ευρώ τρίμηνων εντόκων πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν στις 19 Ιουνίου. Ακόμη, για την καταβολή μισθών και συντάξεων απαιτείται να διατεθούν μέσα στον επόμενο μήνα πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Μάριος Ροζάκος
Εφημερίδα Δημοκρατία

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια