Κρούσματα του ιού MERS σε Νότιο Κορέα και Κίνα


Ο ιός του Μεσανατολικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής (MERS) έφτασε για πρώτη φορά στη Νότιο Κορέα, όπου έχουν επιβεβαιωθεί δέκα κρούσματα, ενώ ένας Νοτιοκορεάτης που αγνόησε τη σύσταση για απομόνωση νοσηλεύεται τώρα στην Κίνα.

Παρά τη μετάδοση του ιού στις δύο χώρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν συνέστησε έλεγχο των επιβατών από τη Νότιο Κορέα ούτε εμπορικούς περιορισμούς. Διαβεβαίωσε ακόμα ότι ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μόνο με τη στενή επαφή.

Ο ιός του MERS μεταφέρθηκε στη Νότιο Κορέα από έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε στη χώρα έπειτα από ταξίδι στη Μέση Ανατολή με στάσεις στο Μπαχρέιν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Εννέα συγγενείς και μέλη του υγειονομικού προσωπικού μολύνθηκαν από τον ταξιδιώτη και βρίσκονται είτε σε νοσοκομεία είτε σε κατ΄οίκον απομόνωση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμεγιερ σύμφωνα με το Reuters.

Σε ένα δεύτερο, ανεξάρτητο περιστατικό, ένας νοτιοκορεάτης ασθενής φέρεται να αγνόησε τις συστάσεις και ταξίδεψε στην Κίνα μέσω Χονγκ Κονγκ. Νοσηλεύεται τώρα σε σταθερή κατάσταση στην επαρχία Γκουαγκντόνγκ και οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή μαζί του κατά το ταξίδι.

Ο ιός του MERS προκαλεί σοβαρή πνευμονία και είναι συγγενικός με τον ιό του SARS, ο οποίος σκότωσε περίπου 800 άτομα σε επιδημία που ξέσπασε το 2002.

Ο MERS ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Μέση Ανατολή. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.135 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 427 θάνατοι σε 20 χώρες.

Το πιθανότερο είναι ότι ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από καμήλες.

Εμβόλιο και ειδική θεραπεία δεν υπάρχει.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια