Τα ουρλιαχτά των λύκων ενόψει του Eurogroup-φωτιά


Αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και παρεμβάσεις που θα φέρουν άμεσα έσοδα περιμένουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης από τον Ελληνα ομόλογό τους Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ώστε να καταλήξουν σε μια θετική ανακοίνωση για τη χώρα μας.

Η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε μια τέτοια ανακοίνωση και αναμένεται να θέσει αίτημα στήριξης από τους εταίρους μέσω της αύξησης του ορίου των έντοκων γραμματίων (15 δισ. ευρώ σήμερα) και της άμεσης επιστροφής των κερδών 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα. Ομως, όπως όλα δείχνουν, οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να διευκολύνουν την κυβέρνηση και το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση χωρίς να ληφθούν αποφάσεις για τη χώρα μας. Ετσι, θα μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ελληνικού ζητήματος σε έκτακτο Eurogroup.

Τόσο ευρωπαϊκές όσο και ελληνικές πηγές διέψευσαν χθες τις πληροφορίες περί απόρριψης των ελληνικών προτάσεων στο προχθεσινό Euro Working Group. Οπως ανέφεραν κύκλοι των Βρυξελλών: «Δεν υφίσταται σε αυτήν τη φάση θέμα έγκρισης ή απόρριψης ελληνικής δέσμης προτάσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Διάψευση
Επίσης, στην Αθήνα το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στη διάρκεια του Euro Working Group συζητήθηκε το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων. Στο ίδιο δελτίο Τύπου το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι χθεσινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα «είναι εκτός πραγματικότητας».

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται να συνεχιστούν με πυρετώδεις ρυθμούς έως τη Δευτέρα. Οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν στην τελική λίστα που θα παρουσιάσει ο κ. Βαρουφάκης να συμπεριλαμβάνονται δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις και αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Εντούτοις, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι θα περιοριστεί στους έξι άξονες που έχει ανακοινώσει: μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση σε συνδυασμό με παρεμβάσεις διοικητικής μεταρρύθμισης, ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, μεταρρύθμιση της Φορολογικής Διοίκησης, ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου, δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.
Τόκους 360.000.000 € εισέπραξε η Γερμανία
Η πολιτική διάσωσης της Ελλάδας «απέτυχε παταγωδώς», όμως η Γερμανία δεν έχει χάσει ούτε ένα ευρώ! Οπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post», μπορεί να παραμένει ανοιχτό αν η Γερμανία θα λάβει ποτέ τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα, όμως η Αθήνα έχει καταβάλει τόκους στη Γερμανία για τη δανειακή βοήθεια ύψους 360.000.000 ευρώ το διάστημα 2010-14. Η εφημερίδα επικαλείται επίσημη 40σέλιδη έγγραφη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερωτήσεις του γερμανικού κόμματος Die Linke (Αριστερά). Σε αυτές τις σελίδες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι ένας στους δύο νέους στην Ελλάδα είναι άνεργος, οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας συρρικνώθηκαν από το 2009 κατά 25%, ενώ το χρέος αυξήθηκε δραματικά.
Μεταξύ 2010 και 2013 αισθητά κάτω των προσδοκιών ήταν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, αφού αντί των προβλεπόμενων 22 δισ. εισέρρευσε στα κρατικά ταμεία μόλις 1 δισ. ευρώ από την πώληση κρατικής περιουσίας. Αναφορά γίνεται επίσης στις δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ανέργων, ειδικά στους νέους, αλλά και στην όξυνση της φτώχειας. Εντούτοις, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, το υπουργείο δεν διακρίνει κάποια εναλλακτική επιλογή: «Η εναλλακτική επιλογή σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής θα ήταν μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, που θα είχε ως συνέπεια ένα πολύ μεγάλο κόστος προσαρμογής».
Ειρωνία Γιούνκερ για Τσίπρα
Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας «δεν έχουν καταστρώσει κάποιο διαβολικό σχέδιο για να νικήσουν τον Τσίπρα» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχολιάζοντας με άκρως ειρωνικό τρόπο τις πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για τη στάση που κράτησαν οι δύο χώρες έναντι της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής. Μιλώντας στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο συνάντησής του στο ισπανικό πρωθυπουργικό μέγαρο με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και τον Γάλλο πρόεδρο, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε, σύμφωνα με την «El Pais»: «Δεν έχω διαπιστώσει ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν διαβολικό σχέδιο για να νικήσουν τον Τσίπρα». Και συνέχισε: «Εάν είχα διαπιστώσει ότι ο Μαριάνο (Ραχόι) και ο Πέδρο (Πάσους Κοέλιο) έκαναν κάτι τέτοιο, θα είχα δράσει, αλλά δεν ήταν έτσι τα πράγματα». «Για την Ελλάδα πρέπει να μιλάμε όλοι με πολύ σεβασμό, πρέπει να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια αυτού του μεγάλου έθνους» είπε επίσης ο Γιούνκερ, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει».
«Μαύρο... πανί ο Γιάνης»
Xάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εταίρους και στην Αθήνα, με ολοένα αυξανόμενη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη, βλέπει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ). H γερμανική εφημερίδα διαπιστώνει μεγαλύτερη δυσαρέσκεια προς την Ελλάδα σε σχέση με την τελευταία συνάντηση των 18 υπουργών Οικονομικών στις 20 Φεβρουαρίου. «Το χάσμα εμπιστοσύνης, για το οποίο έκαναν λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, έχει μεγαλώσει, διαπιστώνουν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Με το να θέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχεια σε αμφισβήτηση το περιεχόμενο της συμφωνίας κατέστρεψε το κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στους υπουργούς.
Γιατί ακόμη κι όταν η κρίση του ευρώ ήταν στο απόγειό της, όλοι οι υπουργοί είχαν συμφωνήσει ό,τι αποφασιζόταν στις Βρυξέλλες να το υποστηρίζουν και στις χώρες τους, παρά τις εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες. Ομως ο Έλληνας υπουργός εμφανίζεται στις συνεντεύξεις του σαν μην τον αφορά η συμφωνία» γράφει η εφημερίδα. Μάλιστα, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο Ντάισελμπλουμ διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία όχι με τον Βαρουφάκη, αλλά απευθείας με τον Τσίπρα.
Κομισιόν: Αντικατάσταση της τρόικας με ένα νέο σχήμα
Την πρόθεση της Κομισιόν να αντικατασταθεί η τρόικα «από ένα σχήμα με μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση» επανέλαβε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις. «H Koμισιόν εργάζεται για την αντικατάσταση της τρόικας από ένα σχήμα με μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση, όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» δήλωσε ο κ. Ντομπρόφσκις χθες στις Βρυξέλλες.
Ο Λετονός επίτροπος ρωτήθηκε για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup για την επέκταση του ισχύοντος προγράμματος».
Παράλληλα, η αρμόδια για την απασχόληση επίτροπος Μαριάν Τίσεν ανέφερε ότι η υπαγωγή μιας χώρας σε πρόγραμμα στήριξης δεν είναι απαγορευτική για την ενίσχυση του κοινωνικοί διαλόγου.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια