Sponsor

ATHENS WEATHER

…Και κλείδωσαν για αρχές Φθινοπώρου!


Του Θοδωρή Γιάνναρου


Ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος και πώς αυτό θα μπορούσε κάποιος να το κρίνει; Και βέβαια πρόθεση του εκάστοτε πρωθυπουργού είναι να εξαντλήσει την τετραετία, την οποία έχει στη διάθεσή του, διότι σε τελευταία ανάλυση, αυτό είναι και θεσμικά ορθό και θεσμικά επιβεβλημένο. Και βέβαια είναι ορθόν, πως μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος με μεγάλη ένταση και πολιτικές και κοινωνικές αντιπαραθέσεις, σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται, ειδικά αυτή τη στιγμή που σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται στον ορίζοντα, ή έχουν ήδη εμφανιστεί και παγιωθεί. Ο υπουργός οικονομικών, όταν ρωτήθηκε, αν το υπουργείο του αντέχει μια 12μηνη προεκλογική περίοδο, ήταν ειλικρινής: "δεν αντέχει!”, απάντησε...

Οι θέσεις του πρωθυπουργού, κου Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούν ουσιαστικά μία έκκληση προς την αντιπολίτευση, να καταστεί εφικτό να υπάρξει μια συζήτηση, αλλά με λογική, με μέτρο και με αντιπαραθέσεις, όποτε αυτές χρειάζονται, σε σχέση με τις διαφορετικές πολιτικές που τα κόμματα πρεσβεύουν, ακόμα και με πολιτικές διαφωνίες -όλα όμως στα πλαίσια ενός υγιούς πολιτικού κλίματος, που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, την οποία έχουμε όλοι μας επιλέξει ως πολίτευμα στη χώρα μας.

Το μόνο σίγουρο είναι, πως σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιθυμούσε να προκηρύξει εκλογές στο τέλος της τετραετίας και κάνει ορατή την πρόθεσή του αυτή, δια μέσου της έκκλησης προς όλους να μην οξυνθούν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό, που τελικά θα καταλήξουμε να βιώσουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με μεγάλη ένταση, που το μόνο που θα προσφέρει, θα είναι να οξύνει την όποια πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό και τελικά θα οδηγήσει πολλούς πολίτες να απέχουν εκνευρισμένοι ή να μην ασχολούνται, ούτε να σνομπάρουν τα πολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα και αυτό σίγουρα δεν θα ήταν το επιθυμητό! Ας παραδειγματιστούμε από το "φαινόμενο της Γαλλίας”, κυρίως ως προς την αποχή η οποία παρατηρήθηκε. Είναι ένα πολύ πρόσφατο γεγονός που σίγουρα θα ήταν λάθος να αγνοηθεί.

Εδώ και κάποιο διάστημα, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι υπό την πίεση της κρίσης της ακρίβειας, η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, γύρω στο φθινόπωρο που μας έρχεται ή τέλος πάντων, πριν η χρονιά αυτή τελειώσει. Από την άλλη, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει, πως θα εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος αυτής. Ωστόσο έχει αφήσει κάποια παραθυράκια, ότι τελικά ίσως πάμε σε πρόωρες εκλογές, παρ’ όλο που πιθανώς το πολιτικό κλίμα θα οξυνθεί, σε περίπτωση μιας παρατεταμένης περιόδου έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και πόλωσης. Δεν αποτελεί στο κάτω κάτω μυστικό, ότι σχετικές συζητήσεις γίνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά οι οριστικές αποφάσεις που θα λάβει ο Πρωθυπουργός, θα κλειδώνουν γύρω στα μέσα Αυγούστου. Μέχρι τότε θα ληφθούν υπόψη και θα αξιολογηθούν αρκετοί κρίσιμοι παράγοντες, όπως το πρόσημο του τουρισμού στην οικονομία, αλλά και ο βαθμός ετοιμότητος του κρατικού μηχανισμού, π.χ. στην πυροπροστασία!

Τόσο η αγορά, όσο και οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες δεν γίνεται να μην γνωρίζουν πότε θα προκηρυχθούν οι εκλογές -αν δηλαδή θα γίνουν νωρίτερα, ή αν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, μιας και απ’ αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η υλοποίηση των όποιων επενδυτικών σχεδίων και γενικότερα η πορεία της χώρας. Ποιο λοιπόν είναι το κριτήριο που ο Πρωθυπουργός της χώρας, θα μπορούσε να οδηγηθεί στην απόφαση για προκήρυξη πρόωρων εκλογών;

Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση που του έγινε, απάντησε πως "…είχε πολλές "ευκαιρίες” για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ειδικά σε περιόδους που οι δημοσκοπήσεις ήταν εξαιρετικά βολικές για την κυβέρνησή του, αλλά δεν το έπραξε, διότι δεν επιθυμούσε να βάλει στο ‘ζύγι’ το κομματικό συμφέρον, εις βάρος του εθνικού!”.

Υπάρχει βέβαια και ο σκόπελος της απλής αναλογικής που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν την κυβερνητική του κατάρρευση, που τότε ήταν η μοναδική διέξοδος άμυνας που διέθετε στη φαρέτρα του. Την εποχή όμως του σήμερα, όπου η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις, η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα καταστροφικό, διότι αναγκαστικά εγκλωβίζει τα κόμματα εξουσίας σε συμμαχίες, συχνά εξαιρετικά σύνθετες και καθιστά κάποιες φορές ακόμα και μικρά κόμματα "ρυθμιστές” των πολιτικών εξελίξεων, με κριτήρια τα οποία δεν ωφελούν πάντα το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον.

Γνωρίζοντας λοιπόν, ότι είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει αυτοδυναμία με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν αναφέρεται σε εκλογές, αναφέρεται στις μεθεπόμενες, που θα διεξαχθούν με σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής! Μιλάει για μία κυβέρνηση η οποία μπορεί να είναι μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, τονίζει όμως ότι θα αξιοποιηθούν στελέχη και από άλλους χώρους πέραν της Νέας Δημοκρατίας ώστε να αξιοποιηθούν οι καλύτεροι. Έχει ούτως ή άλλως αποδείξει έμπρακτα, πως προκειμένου να διεμβολίσει το εκλογικό δυναμικό άλλων πολιτικών παρατάξεων και να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους, δεν διστάζει να αδικήσει ακόμα και πολύ ικανά στελέχη του κόμματός του στο βωμό της "πολυσυλλεκτικότητας”, πράγμα όμως που ενδέχομένως να του γυρίσει μπούμερανγκ!

Τελικά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr, αναγκάστηκε να αφήσει ορθάνοιχτο το παράθυρο για πρόωρες εκλογές μετά τις κυβερνητικές διαρροές των τελευταίων ημερών αν και προσπάθησε να μαζέψει τα αμάζευτα, τονίζοντας πως αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για πρόωρες εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν… στο τέλος της τετραετίας, σε 13 μήνες δηλαδή από σήμερα!

Όμως οι εκλογές θα προκηρυχθούν για τις αρχές του Φθινοπώρου, μετά από μία πολύ καλή από πλευράς εσόδων τουριστική περίοδο και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο. Ήδη η κυβέρνηση μοιράζει ζωντανό χρήμα, έχοντας διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να ωφεληθούν όσο αυτό είναι εφικτό, περισσότεροι… ψηφοφόροι.

Πολλά είναι τα σημάδια που επιβεβαιώνουν το προφανές, όπως η επιτάχυνση συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων της Ν.Δ., οι περιοδείες γαλάζιων στελεχών στην επικράτεια, το άνοιγμα της κάνουλας του ζωντανού χρήματος, η πορεία της οικονομίας και κυρίως το κύμα των ανατιμήσεων που απειλεί τα νοικοκυριά, το ενεργειακό πρόβλημα και το κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή. Μπορεί η βούληση του Πρωθυπουργού να είναι, η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, παρ’ όλ’ αυτά είναι διάχυτη η άποψη, ότι όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζει η προοπτική, οι εκλογές να διενεργηθούν στις αρχές αυτού του Φθινοπώρου.

Η μόνη αιτία να μην προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές είναι... τουρκική! Αν τα πράγματα είναι ήρεμα, το αποφασιστικό βήμα θα το κάνει ο Πρωθυπουργός, γνωρίζοντας πως μετά το Φθινόπωρο τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν και τόσο καλά και οι αντιδράσεις πολιτών και κομμάτων της αντιπολίτευσης θα είναι πολλές και ποικίλες, με την κυβέρνηση να σημειώνει αχρείαστες φθορές, τις οποίες με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών μπορεί ανώδυνα ν’ αποφύγει!

Ας μην ξεχνάμε, πως την ίδια περίοδο μπορεί και οι γείτονες εξ’ Ανατολών να προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές ώστε να συμπέσουν με τις δικές μας ή το αντίθετο -"φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη!”.

Τελικά όμως και όπως πάντα συμβαίνει , οι Έλληνες πολίτες όταν έρθει η ώρα των εκλογών, θα αποφασίσουν "πως”, "τι” και "γιατί”, αιφνιδιάζοντας και προσγειώνοντας πολλούς… φερέλπιδες εξουσιομάχους!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια