Ογδόντα χρόνια ιστορίας της Ευρώπης συμπυκνώνονται σε αυτό το κομμάτι γης που βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα, υπό την κυριαρχία της Ρωσίας. Η περιοχή που κατέλαβε ο «κόκκινος» στρατός μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Γερμανία, έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, έφτασε να βρίσκεται ουσιαστικά εντός των εδαφών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη στιγμή που εντάχθηκαν σε αυτή η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία. Η στρατηγική σημασία του Καλίνινγκραντ πλέον είναι μοναδική.
Ακόμα και πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα επέκτεινε τη ναυτική βάση στο Καλίνινγκραντ, η οποία είναι η κομβική για την πρόσβαση που της δίνει στη Βαλτική θάλασσα. Ο εκσυγχρονισμός της μεγαλύτερης ναυτικής βάσης του ρωσικού στόλου στην περιοχή, που πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες πριν, με προοπτικές να φιλοξενεί και υποβρύχια, δείχνει άλλωστε τη σημασία που της αποδίδει η Ρωσία.
Η αεροπορική βάση στην περιοχή λειτουργεί συμπληρωματικά για την προβολή της ρωσικής ισχύος στην περιοχή και τις προσπάθειες ελέγχου της σε όλη τη Βαλτική θάλασσα. Άλλωστε οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί στο Καλίνινγκραντ από τη Ρωσία ξεπερνούν ότι θα αναμενόταν. Οπότε οι αντιδράσεις της Ρωσίας υποκρύπτουν ουσιαστικά τον κίνδυνο να επεκταθεί η στρατιωτική αντιπαράθεση ανά πάσα στιγμή.
Έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φωνές στο εσωτερικό της Ρωσίας καλούσαν το Κρεμλίνο να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο στα σύνορα της Λιθουανίας με την Πολωνία και να αποκόψει την πρόσβαση στη Βαλτική στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ένας από τους μείζονες στόχους της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στη δεύτερη φάση του πολέμου, ήταν η αποκοπή της Ουκρανίας από την Αζοφική θάλασσα και η δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία.
Η ειδοποίηση της Λιθουανίας πως θα απαγορεύσει τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων προς τον θύλακα του Καλίνινγκραντ ουσιαστικά ανεβάζει σημαντικά το κόστος της σύνδεσης με τη Ρωσία και την αποκόπτει ακόμα περισσότερο από την περιοχή. Άλλωστε για τη Ρωσία είναι δύσκολο να ελέγξει μία περιοχή που βρίσκεται τόσο κοντά στην Ευρώπη, της οποίας οι κάτοικοι της ταξιδεύουν πολύ πιο συχνά στις γειτονικές χώρες. Η αύξηση της έντασης σίγουρα ευνοεί τον έλεγχο της Ρωσίας σε αυτή τη περιοχή, που είναι γεωγραφικά αποκομμένη από την υπόλοιπη Ρωσία. Η διαμάχη που ξεκινά η Ρωσία με το Βίλνιους που προσπαθεί να καλυφθεί από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέχει αρκετούς κινδύνους, ειδικά ενόψει της ερχόμενης συνόδου του ΝΑΤΟ που το θέμα φαίνεται πως θα αναδειχθεί από τις χώρες της Βαλτικής.
Ηλίας Τασόπουλος
0 Σχόλια