Εξοβελισμός ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη θέση!


Του Θοδωρή Γιάνναρου

Τα πράγματα στην πολιτική σκακιέρα φαίνεται να αλλάζουν άρδην, με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως πλέον καθαρά φαίνεται, να αδυνατεί να κατεβάσει οποιαδήποτε ολοκληρωμένη πρόταση, που να σχετίζεται με την ανάπτυξη της χώρας και ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσει "τεράστιο πρόβλημα", το οποίο ενδεχομένως να τον σπρώξει  δημοσκοπικά στην τρίτη θέση, ειδικά εάν από πλευράς του νέου ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη αναπτυχθεί ένας πειστικός λόγος και δοθούν διεξόδοι σε συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με την καινοτόμα ανάπτυξη της χώρας στις δύσκολες από κάθε άποψη που βιώνουμε. Είναι κάτι φανερό πλέον, που εμφανίζεται ξεκάθαρα τόσο στο ποσοστό του  κόμματος του Νίκου Ανδρουλακη σχετικά με την πρόθεση ψήφου, όσο και στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται σημαντικές απώλειες και πνέει τα λοίσθια, έχοντας μάλλον ολοκληρώσει και τερματίσει άδοξα το αφήγημά του.

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να παραμένει ακλόνητη στην πρώτη θέση για αρκετά χρόνια ακόμα, παρ’ όλη την όποια δημοσκοπική της πτώση σε σχέση με τα εκλογικά της ποσοστά, με το παιχνίδι να παίζεται για την δεύτερη θεσμική θέση -αυτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε σχέση με τις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γκρεμιστεί κατά 12+ μονάδες στην πρόθεση ψήφου, έχοντας φθάσει αισίως το 19,2% με την πτώση να συνεχίζεται, ενώ το νέο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη κάνει δυναμικά άλματα ξεπερνώντας το 15+% σε σχέση με το 9% των εκλογών με τάσεις περαιτέρω ανόδου.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, έχουν ξεφορτωθεί τα όποια "σκουπίδια” τους, που μετανάστευσαν σε κόμματα-φούσκες, που είτε εξαϋλώθηκαν, είτε θα εξαϋλωθούν στο νέο πολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται! Και τα δύο αυτά κόμματα όπως φαίνεται θα διαμορφώσουν το νέο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, με τη δυναμική που ήδη έχει αναπτυχθεί να συνεχίζεται, σταθερά αυξανόμενη! 

Η Βουλή που θα προκύψει στις δεύτερες εκλογές, μετά το διαφαινόμενο φιάσκο των εκλογών με "απλή αναλογική”, που αναγκαστικά θα κληθούμε να βιώσουμε, θα είναι απ’ ότι φαίνεται τετρακομματική, με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συντρόφους του να πορεύονται στα χνάρια… τα θρυλικά του ΚΚΕ εξωτερικού, με ότι αυτό συνεπάγεται και με τα οποία συνεπακόλουθα!

Οι τάσεις φαίνεται να έχουν πλέον παγιωθεί γραμμένες πλέον σε τσιμέντο, με την υπογραφή των ψηφοφόρων να τις πιστοποιεί, ανακοινώνοντας το οριστικό τέλος των κάθε λογής… "κοινοβουλευτικών χουρμάδων!”.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 52,1%, ενώ δεν αποτελεί έκπληξη, πως δεύτερος εμφανίζεται πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 46,4%.

Είναι πασιφανές, πως μια πολύ σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος, ψάχνεται για κάτι "νέο”… μια ενδιάμεση ρεαλιστική πρόταση που θα "συνετίσει” κατά κάποιο τρόπο την κυβέρνηση από την όποια βεβαιότητά της ότι "δεν απειλείται”, αλλά κυρίως θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος τον ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να επιμένει στους ιδεοληπτικούς ριζοσπαστισμούς του και στον "αντιμνημονιακό θυμό” της περιόδου 2010-2012, και που όπως προαναφέρθηκε, αδυνατεί παντελώς να ψελλίσει πολιτικό λόγο και προτάσεις συμβατές με τις εξελίξεις των καιρών… κάτι που τον καθιστά κοινοβουλευτικά μη χρήσιμο και μάλλον μη αναγκαίο ως κοινοβουλευτική οντότητα!

Η δημοσκοπική άνοδος του νέου ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη αποτυπώνει ξεκάθαρα την όποια δυναμική δυσαρέσκειας για τους δύο κοιινοβουλευτικούς πρωταγωνιστές υπάρχει, ενώ  ταυτόχρονα εκφράζει και μια μεγάλη προσδοκία των πολιτών για ανάταξη του πολιτικού σκηνικού και των ισορροπιών, ανακατανομή της κοινοβουλευτικής τράπουλας καθώς και τη διαμόρφωση νέων συσχετισμών, ιδίως εν όψει των εκλογών που αναγκαστικά θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. 

Το νέο ΠΑΣΟΚ που θα έχει να επιδείξει αισθητή πολιτική παρουσία, σίγουρα θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ, που σκαρφάλωσε στην εξουσία με στελέχη και ψηφοφόρους από το παλαιό ΠΑΣΟΚ… (αλλά και κάποιους λιγότερους από την ΝΔ), που το 2019 προσήλκυσε μεγάλο μέρος των μη αριστερόστροφων ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ. κάποιοι όμως εκ των οποίων πιθανόν σήμερα να αισθάνονται κατά κάποιοι τρόπο παγιδευμένοι και δυσφορούν μιας και νιώθουν  πως η  κυβέρνηση της Νέας  Δημοκρατίας τους θεωρεί "δεδομένους” και τους έχει στο ράφι!

Η προσδοκία όμως αυτή για αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού και το "καμπανάκι” που ηχεί εκκωφαντικά για τα  δυο μεγάλα κόμματα, που αποτυπώθηκε πριν καν αναδειχθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης ως κεφαλή του νέου ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να ικανοποιηθεί την επόμενη μέρα των εκλογών και να μετουσιωθεί σε νίκη εις βάρος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ! Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης είναι νομοτελειακά καταδικασμένος να αποδείξει στην πράξη τις προθέσεις του και να πείσει τους ψηφοφόρους, ότι διαθέτει και την πολιτική βούληση και την απαιτούμενη ισχύ να αναγεννήσει τον χώρο, με νέες καινοτόμες ιδέες,προτεινόμενα προγράμματα και βέβαια να προβεί σε ριζική κάθαρση και αναδιοργάνωση του κόμματος του, Μόνο με στοχευμένο σχέδιο, ειλικρινείς και καινοτόμες προτάσεις θα μπορέσει να διεκδικήσει την όποια αμφίπλευρη δυσαρέσκεια.

Τα εκλογικά πρωτεία της Νέας Δημοκρατίας είναι αδιαμφισβήτητα και ακλόνητα, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον! Από την άλλη, το νέο ΠΑΣΟΚ, μέσομακροπρόθεσμα καθίσταται επιτακτική ανάγκη να πολιτευθεί και να παγιωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποδείξει ότι μπορεί να σηκώσει -αν απαιτηθεί, το βάρος του "ρυθμιστή” στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στις οποίες με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚικό πόλο το 38% ίσως να μην αρκεί στην σίγουρη πρώτη ΝΔ, ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Υπάρχουν σίγουρα πολλοί αστερίσκοι και παράμετροι και σίγουρα χρειάζεται και λίγη τύχη για να ευοδωθούν οι πράσινες προσδοκίες. Το μόνο σίγουρο είναι πως και η χώρα και οι πολίτες και σίγουρα το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι ευγνώμονες στην περίπτωση που το νέο ΠΑΣΟΚ εξοβελίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη θέση και αναλάβει τα ηνία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης! Η κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία έχει ανάγκη από υγιείς πολιτικές παρατάξεις που θα εμπνέουν για Εθνική Ομοψυχία και που θα μπορούν να συνεργάζονται για το καλό της χώρας!

Αδυσώπητη θα είναι λοιπόν η μάχη… με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη να έρχεται με κεκτημένη πλέον ταχύτητα, ροπή … και καύσιμα στο ρεζερβουάρ για να προσπεράσει στη στροφή που έρχεται και να απομακρυνθεί στην ευθεία! Η δεύτερη κοινοβουλευτική θέση μάλλον αλλάζει ένοικο!

Ίδομεν…

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια