Οι αόμματοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος αντί-Τσίπρας


Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είναι πολύ απασχολημένοι με το σφουγγάρισμα και δεν βρίσκουν χρόνο να κλείσουν τη βρύση. Μόνον έτσι μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι σχεδόν μονίμως βρίσκεται κάποιος και χαλάει το αντιπολιτευτικό αφήγημα που προσπαθεί να συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Τελευταίος είναι ο Ανδρέας Ξανθός. Μέχρι πρότινος ήταν ο Παύλος Πολλάκης, με τους εμβολιασμούς, που έδινε τη δυνατότητα στο Μαξίμου και τους κυβερνητικούς βουλευτές να καταφέρνουν ρούμπο στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Τώρα είναι ο συντονιστής υγείας της Κουμουνδούρου με τις ΜΕΘ, που εμφανίζεται περίπου να συμφωνεί με τον υπουργό Θάνο Πλεύρη ότι δεν υπάρχουν VIP ΜΕΘ, όπως έγραψαν με πρωτοσέλιδά τους η ΑΥΓΗ, η Εφημερίδα των Συντακτών και πολλά σάϊτ, φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και 31 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ερώτησή τους στη Βουλή, ζητούν να ενημερωθούν για το θέμα. Τελικά ήταν η δυσαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα, αυτή που ανάγκασε τον Ανδρέα Ξανθό να αναδιπλωθεί και να ρίξει το φταίξιμο στα Μέσα Ενημέρωσης, που "διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του". Μόνο που στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως μάς επισημαίνεται από υψηλόβαθμους παράγοντες της Κουμουνδούρου, "περιλαμβάνονται και όλα όσα στηρίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν μπορούν και αυτά να βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία".

Πριν τον Ξανθό ήταν ένας άλλος που εμφανίστηκε "αόμματος στη γραμμή του κόμματος", όπως την είχε καθορίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Για ένα άλλο θέμα. Για το ΚΙΝΑΛ. Και ο ...αόμματος ήταν ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, βουλευτής και πρώην υπουργός Επικρατείας. "Καμμία παρέμβαση στην εκλογή ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, καμμία στήριξη στους υποψήφιους αρχηγούς", είπε ο Τσίπρας. "Να αγκαλιάσουμε τον Ανδρουλάκη, όταν εκλεγεί αρχηγός", έσπευσε να δηλώσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνον αυτό. "Η εικόνα του κόμματος είναι θολή", είπε σε συνέντευξή του ο Βερναρδάκης και συμπλήρωσε "λείπουν πολλά για να φτιάξουμε πλειοψηφικό ρεύμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδέες, αλλά δεν κάνει τομές". Και το καλύτερο το φύλαγε για το τέλος: "Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στις δημοσκοπήσεις επειδή δεν έχει πείσει την κοινωνία ότι προτείνει κάτι καλύτερο απέναντι σε αυτό που ζούμε".

Το χτύπημα ήταν διπλό για τον Τσίπρα. Αφενός, η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις είναι "στημένες" και μάλιστα με αφορμή και τα αποτελέσματα για την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ έβγαλε ανακοίνωση, στην οποίαν επισημαίνεται το "ναυάγιο" των δημοσκόπων. Και αφετέρου, ο Τσίπρας υποστηρίζει ότι έχει εναλλακτική πρόταση, προοδευτική και καλύτερη του Μητσοτάκη, η οποία παρουσιάστηκε στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματός του τον Ιούλιο και στο Συνέδριο θα εμπλουτιστεί και θα παρουσιαστεί ως Κυβερνητικό Πρόγραμμα. Σημειώνουμε πως για τις δημοσκοπήσεις υπάρχουν αντικρουόμενες προσεγγίσεις ακόμη και στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι στις δημοσκοπήσεις υπάρχει φθορά της κυβερνήσεως και αύξηση, έστω μικρή, του ΣΥΡΙΖΑ. Για να του απαντήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: "Νίκο, είσαι ο μόνος που βλέπεις βελτίωση".

Ο Βερναρδάκης πάντως δεν είναι ο μόνος "αόμματος", αφού υπάρχει και ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος προεξόφλησε την επικράτηση Ανδρουλάκη λέγοντας ότι "ο Τσίπρας απέκτησε ανταγωνιστή στην Κεντροαριστερά". Έχυσε δε κι αυτός το ...δηλητήριό του λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν έχει κάνει τις αναγκαίες επεξεργασίες" και "είναι εγκλωβισμένος σε μια άγονη, εσωτερική αντιπαράθεση". Είπε πάντως και μια μεγάλη αλήθεια: "Δεν κατάφερε (ο ΣΥΡΙΖΑ) να αξιοποιήσει το 32% (των εκλογών του 2019) για να αποκτήσει γερά ερείσματα στην κοινωνία, στα συνδικάτα, στις γειτονιές και την τοπική αυτοδιοίκηση. Από τους δήμους μέχρι τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, το ΚΙΝΑΛ διαθέτει μεγαλύτερη επιρροή και στελέχη".

Η ως άνω διαπίστωση αποτελεί πάντως κοινό τόπο και σημείο προβληματισμού της πλειονότητας των βουλευτών, των στελεχών και των μελών του κόμματος. Ακόμη και της ηγεσίας, η οποία μάλλον αιφνιδιάστηκε από τη μαζική προσέλευση του κόσμου για την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ. Σχεδόν όλοι περίμεναν ότι η προσέλευση θα ήταν μικρή και οπωσδήποτε δεν υπολόγιζαν ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 210.000, που είχαν πάει το 2017, όταν εξελέγη Πρόεδρος η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Και ούτε περίμεναν ότι και τη δεύτερη Κυριακή θα ξεπεράσουν τις 200.000. Δεν είναι λίγοι στον ΣΥΡΙΖΑ -και περισσότεροι οι παράγοντες και οπαδοί άλλων κομμάτων- που πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει να ζητήσει να εκλεγεί αρχηγός από τη βάση όχι γιατί δεν το προβλέπει το Καταστατικό, αλλά επειδή είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν 300.000 ή 400.000, που είχαν πάει για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ το 2016. "Την εις βάρος του σύγκριση των αριθμών φοβάται ο Τσίπρας" λένε και σε σημαντικό βαθμό έχουν δίκιο αφού οι πόρτες των κομματικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν ακόμη κλειστές ή εν πάση περιπτώσει χρειάζεται μεγάλη δυσκολία για να τις διαβεί κάποιος.

Το πρόβλημα αυτό ο Αλέξης προσπαθεί να το ξεπεράσει με την απευθείας επαφή με τους φίλους και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που σε εβδομαδιαία βάση επισκέπτεται και μια περιφέρεια της χώρας. Μετά τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία ήταν η σειρά της Ηπείρου, ενώ αυτή την εβδομάδα, και αφού έχει εκλεγεί ο νέος επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη, θα επισκεφθεί την Δυτική Ελλάδα, όπου το ΚΙΝΑΛ διατηρεί σημαντικές δυνάμεις. Οι περιοδείες Τσίπρα δεν είναι μόνο προσυνεδριακές, αλλά αποτελούν και απάντηση αφενός στις συχνές επισκέψεις του πρωθυπουργού στην επαρχία, αλλά και επειδή η κινητικότητα στο ΚΙΝΑΛ, είναι λογικό, να τον προβληματίζει ακόμη και να τον ανησυχεί μήπως η μετατόπισή του προς το Κέντρο δεν αποδώσει, τελικά, τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Οι αυξανόμενες επισημάνσεις των δημοσιολογούντων, αλλά και τα ευρήματα των δημοσκόπων περί επιστροφής και μεγέθυνσης του ΚΙΝΑΛ, εκ των πραγμάτων, δημιουργούν μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που υπήρχε πριν τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και της εισόδου του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα της διαδοχής. Στην αξιωματική αντιπολίτευση είδαν, πάντως, μάλλον με ανακούφιση την εκλογή Ανδρουλάκη αφού στην Κουμουνδούρου η κυρίαρχη εκτίμηση ήταν (και είναι) πως αυτός που αφαιρεί περισσότερες δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Παπανδρέου. Ο επιπλέον λόγος είναι ότι η απουσία Ανδρουλάκη από τη Βουλή ευνοεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού "η αντιπαράθεση θα είναι ανάμεσα σ' αυτόν και τον πρωθυπουργό", ενώ όπως λέει σε συνομιλητές του "δεν θα μπορέσει να ευδοκιμήσει η εικόνα του αντι-Τσίπρα, που ορισμένοι έχουν αρχίσει ήδη να φιλοτεχνούν" για τον νέο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Από την άλλη υπάρχει η εικόνα του "άφθαρτου" και της "ανανέωσης", η οποία -παρά τις όποιες ενστάσεις διατυπώνουν συνεργάτες του Τσίπρα-, η αλήθεια είναι, ότι θα δυσκολέψουν αρκετά την Κουμουνδούρου να διεμβολίσει την Χαριλάου Τρικούπη, χωρίς να αποκλείεται, όπως παραδέχονται νουνεχή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και να ακυρώσουν τη στρατηγική της προοδευτικής διακυβέρνησης. Μπορεί "η αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή, που εξέφραζε ο Ανδρέας Λοβέρδος, να ηττήθηκε" όμως δεν είναι σίγουρο ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται στο σενάριο της "αυτονομίας", που προωθούν όσοι στήριξαν τον Ανδρουλάκη για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ. Το ενδεχόμενο να είναι, μετά τον Λοβέρδο, ο νεαρός ευρωβουλευτής αυτός που θα κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για κυβερνητική συνεργασία της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία, δεν θα πρέπει να αποκλειςτει. Κάθε άλλο. Κατά συνέπεια, ενόψει και του συνεδρίου τον Φεβρουάριο, η Κουμουνδούρου θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της.

Η κινητικότητα στο ΚΙΝΑΛ, εκ των πραγμάτων, βάζει δύσκολα στην αξιωματική αντιπολίτευση και εκ των πραγμάτων την υποχρεώνει να να γίνει καλύτερη εάν θέλει να ηγεμονεύσει στην Κεντροαριστερά, όπως είναι ο στόχος προκειμένου να επιστρέψει στα κυβερνητικά έδρανα. Σημειώνουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις για τα καθήκοντα που θέτει στον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ. Η "Ομπρέλα" υποστηρίζει ότι το Κέντρο για να κατακτηθεί χρειάζεται στροφή προς τα Αριστερά, αντίθετα η "Ενωτική Κίνηση" διατείνεται ότι αυτό μπορεί να γίνει με μετατόπιση προς την σοσιαλδημοκρατία. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά ήλθε να προστεθεί ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς η ομάδα των "ανανεωτικών" (Παπαδημούλης, Σαμπατακάκης, Γκόγκογλου, Μανταβάκης, Μηταφίδης, Καλφακάκου κ.α.) επιλέγει να συμπορευθεί με την "Ομπρέλα" καταγγέλλοντας "περιχαρακώσεις", "συγκρούσεις μηχανισμών" και "ξεκαθαρίσματα λογαριασμών" στην πορεία προς το συνέδριο. Μετά από 34 χρόνια φαίνεται ότι κλείνει το ρήγμα του 1987, που είχε διασπάσει το τότε ΚΚΕες. σε "Μπανιάδες" (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης κ.α.) και "φίλους του Λεωνίδα Κύρκου" (οι προαναφερόμενοι "ανανεωτικοί"). Και ενωμένοι τάσσονται κατά των "παρωχημένων αρχηγικών προτύπων" και εναντίον όσων επιδιώκουν "να αντιπαραθέσουν τον Πρόεδρο του κόμματος με τη συλλογική υπόσταση και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ". Το καρφί είναι για τους Παππά, Σπίρτζη και όσους άλλους θέλουν τον Τσίπρα να έχει ξεχωριστό στάτους στην οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ.

Τα εσωκομματικά δεν φαίνεται πάντως να ανησυχούν ιδιαίτερα τον Τσίπρα, "τον πονοκεφαλιάζουν, αλλά δεν τον ανησυχούν", μάς λέει συνεργάτης του. Ούτε η αρχηγική του υπόσταση αμφισβητείται, αλλά και γιατί -όπως αποφαίνεται μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου- "είναι ίδιον της αριστεράς να ασχολείται με καντρίλιες και φράξιες. Με αυτά έχουν μεγαλώσει, σε αυτά έχουν εξασκηθεί". Το πρόβλημα βέβαια με τη γκρίνια, τις διαφωνίες και τα "συντροφικά μαχαιρώματα" είναι ότι επιβαρύνουν την δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που ο Τσίπρας κάνει τα πάντα, με την εξωστρέφεια που επιδεικνύει, για να τη βελτιώσει. Και όπως εξομολογείται ο ίδιος σε συνομιλητές του "δίνουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση και στα φιλικά της μήντια να απαξιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας τους προβολείς της δημοσιότητας σ' αυτά και όχι στην πανδημία, την ακρίβεια, τους μειωμένους τζίρους, τους χαμηλούς μισθούς και την ανασφάλιστη εργασία", που είναι τα σημαντικά και ενδιαφέρουν τους πολίτες.

Χθες πάντως συνεδρίασε (με zoom και όχι δια ζώσης) η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, όπου διατυπώθηκαν και ενστάσεις για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η ηγεσία την πανδημία, την ακρίβεια και τα θεσμικά προβλήματα, ενώ υπήρξε και προβληματισμός για τις πολιτικές συμμαχίες, όπως διαμορφώνονται μετά την εκλογή Ανδρουλάκη. Σίγουρα, την αξιωματική αντιπολίτευση την προβληματίζει το γεγονός της μαζικής συμμετοχής, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ καθώς και η σαρωτική επικράτηση του "νέου σερίφη της κεντροαριστεράς" ή αλλοιώς του "αντι-Τσίπρα, όπως ήδη τον ονοματίζουν οι πρωταγωνιστές του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, το οποίο το προσεχές διάστημα αναμένεται να ισχυροποιηθεί καθώς στο πλευρό του Ανδρουλάκη αναμένεται να βρεθούν, δύο παροπλισμένοι πρώην πρόεδροι, ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Δύο πρόσωπα, των οποίων οι απόψεις έχουν απήχηση στο κεντρώο ακροατήριο και τα οποία δεν έχουν και την καλύτερη άποψη, για να το πούμε όσο γίνεται πιο κομψά, για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται πάντως να πυροβολήσει κατά ριπάς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή. Θα υποστηρίξει, πρώτον "η κυβέρνηση συνεχίζει να υποτιμά τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας και των εκρηκτικών ανατιμήσεων στην οικονομία και εμφανίζει μια εικόνα ισχυρής ονομαστικής ανάκαμψης, χωρίς όμως αυτή να μεταφράζεται σε αύξηση εισοδημάτων". Δεύτερον, "δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των εκρηκτικών ανατιμήσεων, ενώ τα μέτρα, στα οποία αναφέρεται η κυβέρνηση, για την εισοδηματική ενίσχυση των νοικοκυριών και την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, αποτελούν ουσιαστικά ενίσχυση των πολύ λίγων είτε φιλοδωρήματα". Και τρίτον, θα αποφανθεί ότι "η κυβέρνηση κινείται στη σφαίρα της εικονικής πραγματικότητας", με βάση τα στοιχεία που θα παρουσιάσει για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και το διαθέσιμο εισόδημα...

Νίκος Φελέκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια