Απανωτά... ηλεκτροσόκ για χιλιάδες νοικοκυριά καθώς το ράλι των τιμών συνεχίζεται με ξέφρενο ρυθμό κάνοντας την ακρίβεια σε βασικά προϊόντα... βραχνά!
«Θηλιά στο λαιμό» έχει γίνει πλέον η ακρίβεια σε βασικά αγαθά, όπως το ρεύμα, τα καύσιμα αλλά και βασικότατα προϊόντα διατροφής, με τους καταναλωτές να δηλώνουν πλέον ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στους ρυθμούς με τους οποίους αυξάνονται οι τιμές!
Χαρακτηριστικότερo παράδειγμα, το οποίο θα νιώσουμε στο... πετσί μας μέσα στο Σεπτέμβριο, είναι η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θα φτάσει στο αστρονομικό 50%!
Οι δυσβάστακτες αυτές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος αποδίδονται σ’ ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που κρατάει σταθερά υψηλές τις τιμές στη χονδρική αγορά ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες έσπασαν όλα τα ρεκόρ τον Αύγουστο πυροδοτούμενες και από την υψηλή ζήτηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.
Ο προβληματισμός στο υπουργείο Περιβάλλοντος και συνολικά στην κυβέρνηση για τη νέα αυτή επιβάρυνση των καταναλωτών είναι έντονος, καθώς οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος αναμένεται να επιφέρουν αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο προβληματισμός έγκειται και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν εργαλεία για τον περιορισμό των αυξήσεων αυτών, αφού κατά κύριο λόγο οι ανατιμήσεις οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες που συνδέονται με τη σημαντική άνοδο των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και το συνεχιζόμενο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου.
Οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν ήδη παραλάβει «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος βομβαρδίζουν τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο με παράπονα και διαμαρτυρίες. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.
Καύσιμα από... χρυσό!
Την ίδια ώρα, προβληματισμός υπάρχει και για την αύξηση στην τιμή των καυσίμων.
Οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες αλλά και στα μεταφορικά, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια «εκρηκτική» συνθήκη, η οποία επηρεάζει αφενός άμεσα τα καύσιμα και αφετέρου συμπαρασύρει σχεδόν την πλειοψηφία των προϊόντων.
Συγκεκριμένα η τιμή της αμόλυβδης καταγράφει άνοδο 30% από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20% ενώ και το τιμολόγιο του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση-ρεκόρ κατά 73%.
Ψωμί... πολυτελείας!
Παρελθόν αποτελεί εδώ και λίγες εβδομάδες και το φτηνό ψωμί μιας και οι αυξήσεις που σημειώνονται πλέον μαζικά, συμπαρέσυραν προς τα πάνω και τις ύλες που χρησιμοποιούν τα αρτοποιεία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αυγή» δεν αποκλείεται η τιμή του ψωμιού να «φρενάρει» στο 25% πάνω από το κανονικό. Μάλιστα, αναφέρεται ως παράδειγμα το κλασικό, παραδοσιακό κουλούρι, το οποίο θα ξεπεράσει τα 50 λεπτά ενώ ήδη αρκετές αλυσίδες το πουλάνε στα 60 ή και τα 70 λεπτά!
«Η τιμή του ψωμιού και κάθε προϊόντος διαμορφώνεται ελεύθερα, με ευθύνη του παραγωγού. Δεν μπορεί κανείς να καθορίσει την τιμή, ούτε το κράτος», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος.
«Ηλεκτροσόκ» στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Και μέσα σε όλα αυτά, οι καταναλωτές έρχονται τετ α τετ κάθε εβδομάδα με νέες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δυστυχώς πάντα προς τα... πάνω!
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούσαν τον Ιούλιο έκαναν λόγο για πληθωρισμό της τάξης του 1,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ο οποίος αποδίδεται βασικά στις αυξήσεις των ακόλουθων κατηγοριών:
-1,7% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, με αυξήσεις τιμών κυρίως σε: αρνί και κατσίκι (13,2%), νωπά ψάρια (6,6%), τυριά (3,5%), ελαιόλαδο (2,6%), άλλα βρώσιμα έλαια (16,3%), νωπά φρούτα (5,2%), νωπά λαχανικά (8%).
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Πως οι αυξήσεις στα βασικά προϊόντα «απορροφώνται» από τις τσέπες των καταναλωτών χωρίς να υπάρχει κάποιος «κόφτης» που θα βάλει τέλος στο ξέφρενο ράλι τιμών.
Μόνη ελπίδα η ΔΕΘ!
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι «ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τις αυξήσεις και στο ρεύμα και σε μια σειρά άλλων προϊόντων που προέρχεται από τη διεθνή αύξηση του πληθωρισμού θα γίνουν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό που θα αναλύσει τη νέα οικονομική πολιτική. Ασφαλώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η παγκόσμια οικονομία, άρα και η ελληνική, εισέρχεται σε μια καινούρια φάση».
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, το σχέδιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει το κύμα έκρηξης των τιμών σε βασικά αγαθά κινείται σε δύο άξονες:
-Ο πρώτος είναι να «σβήσουν» οι επιβαρύνσεις στις τσέπες των νοικοκυριών, ειδικά στα τιμολόγια του ρεύματος. Το κόστος των ρύπων έχει υπερδιπλασιαστεί κι αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού από 400-500 εκατ. ευρώ πέρυσι μπορεί να προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ φέτος. Αυτούς του έξτρα πόρους η κυβέρνηση εξετάζει να τους αξιοποιήσει ώστε να ελαφρύνει τα τιμολόγια των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης.
- Ο δεύτερος, δεδομένου ότι η ανάπτυξη κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από το προσδοκώμενο, δημοσιονομικά περιθώρια για ένα «μέρισμα ανάπτυξης» το οποίο αφορά στην επιτάχυνση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και κατ’ επέκταση στην αύξηση του μισθού των εργαζομένων, εξετάζεται πολύ σοβαρά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% που αναμένεται για το 2023 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022. Τέλος, στο τραπέζι βρίσκονται και οι έμμεσοι φόροι, το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
0 Σχόλια