Νέο φιλικό στον ύπνο είδος φωτισμού


Σειρά μελετών τα τελευταία έτη έχουν δείξει ότι το μπλε φως που εκπέμπεται από την τηλεόραση και τις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, tablet κ.α.) αποτελούν εχθρό του ύπνου. Ακόμη και το λευκό φως ορισμένων λαμπτήρων εκπέμπει κάποια «ίχνη» μπλε φωτός το οποίο επηρεάζει τον μηχανισμό του βιολογικού ρολογιού του ανθρώπου και ειδικότερα μειώνει την παραγωγή της μελατονίνης, μιας ορμόνης που παράγεται τις βραδινές ώρες και συνδέεται με την ομαλή διαδικασία του ύπνου.

Αν δεν παράγεται μελατονίνη ο οργανισμός δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι βράδυ και συνεχίζει να παραμένει ενεργός σαν βρίσκεται στην αρχή ή την μέση της ημέρας. Για αυτό και οι συμβουλές των ειδικών είναι να μην βλέπει κάποιος τηλεόραση στο κρεβάτι ειδικά αν είναι πολύ κοντά στα μάτια του και φυσικά να μην χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές όταν ετοιμάζεται να κοιμηθεί.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον δημιούργησαν μια νέα φωτοδίοδο (τα λαμπάκια που είναι γνωστά ως LED) η οποία εκπέμπει ένα φως το οποίο όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του δεν προκαλεί κανενός είδους διαταραχή στον ύπνο. Αυτά τα LED θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε ηλεκτρονικές συσκευές όσο και σε λαμπτήρες μέσα στο σπίτι δημιουργώντας ένα πιο ξεκούραστο για τα μάτια και τον εγκέφαλο περιβάλλον.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με τις ιδιότητες του φωσφόρου ο οποίος χρησιμοποιείται στην κατασκευή λαμπτήρων. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο τύπο φωσφόρου που παράγει μέσα σε μια φωτοδίοδο LED ένα λευκό φως που όπως το χαρακτηρίζουν οι ερευνητές είναι «ζεστό φως». Ο χαρακτηρισμός ζεστό δεν σχετίζεται με την θερμοκρασία του αλλά με το ότι δεν παράγει μπλε φως ή τουλάχιστον όχι σε τέτοια επίπεδα που να προκαλεί διαταράσσει τον μηχανισμό του ύπνου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια