Οι αστρονόμοι έχουν εντόπισαν ένα τεράστιο αστέρι που αναβοσβήνει, 100 φορές το μέγεθος του ήλιου, κοντά στην καρδιά του Γαλαξία.
To τηλεσκόπιο κατέγραψε ότι για μερικές εκατοντάδες ημέρες το γιγαντιαίο αστέρι, το οποίο βρίσκεται πάνω από 25.000 έτη φωτός μακριά, χάνει την λάμψη του κατά 97% και στη συνέχεια επανέρχεται σιγά σιγά στην προηγούμενη φωτεινότητα του.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει από έναν πλανήτη σε τροχιά ή ένα συνοδευτικό αστέρι που περιβάλλεται από ένα πέπλο σκόνης και περνάει μπροστά του, εμποδίζοντας το φως να φτάσει στη Γη.
«Εμφανίζεται από το πουθενά», δήλωσε ο Δρ Λι Σμιθ από το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, σχετικά με την ξαφνική εξασθένιση της λάμψης του αστεριού. Άρχισε να σβήνει στις αρχές του 2012 και σχεδόν εξαφανίστηκε μέχρι τον Απρίλιο του ίδιου έτους πριν εμφανιστεί και πάλι μέσα στις επόμενες 100 ημέρες.
Οι αστρονόμοι παρατήρησαν το μυστηριώδες λαμπερό αστέρι από δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το τηλεσκόπιο Vista, το οποίο χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο στη Χιλή. Το τηλεσκόπιο παρακολουθεί ένα δισεκατομμύριο αστέρια για σχεδόν μια δεκαετία αναζητώντας παραδείγματα που διέφεραν στην φωτεινότητα στον υπέρυθρο χώρο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο φαινόμενο γίνεται αντιληπτό από τους αστρονόμους. Ανάλογη είναι και η περίπτωση που τεράστιο πέπλο σκόνης αναγκάζει το γιγαντιαίο αστέρι Epsilon Aurigae, να χάνει την φωτεινότητα του κατά 50% κάθε 27 χρόνια.
Πηγή: The Guardian
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια