Άγρια πρόκληση στο Ισραήλ: Χάρτη με κοινή ΑΟΖ Τουρκίας - Παλαιστίνης δημοσίευσε η Yeni Safak

Μετά τη Λιβύη η Τουρκία θέλει μνημόνιο συνεργασίας και με την Παλαιστίνη


Μία πρόκληση προς το Ισραήλ αποτελεί ο χάρτης που δημοσίευσε η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Safak, η οποία έχει πρωτοσέλιδο με τίτλο «Μοντέλο Λιβύης στην Παλαιστίνη».

«Η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ Τουρκιάς-Λιβύης μπορεί να αλλάξει ισορροπίες», αναφέρει η εφημερίδα.

Και φιλοξενεί τον κάτωθι χάρτη.

 


Το ότι παρεμβάλλεται η κυπριακή ΑΟΖ στις τουρκικές ονειρώξεις δεν έχει προφανώς καμία σημασία!

Να τονίσουμε πως εάν ανακηρυχθεί μία τέτοια ΑΟΖ η Τουρκία θα μπορεί να στείλει και πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη προς στήριξη των Παλαιστινίων, το ίδιο και οι συμμαχικές χώρες της.

Έτσι απέναντι σε μία τέτοια αντιπαράταξη τα πυρηνικά του Ισραήλ θα ισορροπηθούν από τα πυρηνικά του Πακιστάν.

«Αυτή η συμφωνία θα αυξήσει τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης και ως εκ τούτου θα είναι πραγματική πολιτική υποστήριξη για την Παλαιστίνη», είπε ο Γιαϊτζί, ο οποίος μάλιστα έδειξε στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak και έναν χάρτη με την θαλάσσια… γειτονία της Τουρκίας με την Παλαιστίνη!

Να σημειωθεί εδώ πως ο διευθυντής της εφημερίδας είναι μυστικός σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν και δεν θα δημοσίευε τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Τούρκου προέδρου.

Συνεχίζοντας το παραλήρημά του ο Πρόεδρος του τμήματος Παγκόσμιων και Θαλάσσιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου του Bahçeşehir, έφερε και ως παράδειγμα τα κατεχόμενα: «Η συμφωνία οριοθέτησης που υπογράψαμε με την ‘ΤΔΒΚ’ το 2011 είναι ένα παράδειγμα. Αυτή η συμφωνία ισχύει (σ.σ. για την Τουρκία μόνο) ακόμη κι αν η ‘ΤΔΒΚ’ δεν είναι μέλος του ΟΗΕ. Ομοίως, αυτή η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί με την Παλαιστίνη».

Σημειώνοντας ότι οι δύο οργανώσεις που διοικούν την Παλαιστίνη (Χαμάς, Φατάχ) ενισχύουν το Ισραήλ, ο Γιατζί τόνισε ότι πρέπει να ενεργήσουν μαζί και πρότεινε η Τουρκία να διορίσει διαμεσολαβητή από την Παλαιστίνη.

«Ενώ λέγαμε ότι ήμασταν γείτονες με το Ισραήλ, λέγαμε επίσης ότι ήμασταν γείτονες με την Παλαιστίνη. Το πλεονέκτημα αυτής της γειτονιάς πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Μπορεί να γίνει συμφωνία με την Παλαιστίνη; Μπορεί να γίνει. Ο τόπος όπου η Τουρκία θα συνάψει συμφωνία οριοθέτησης είναι στη Λωρίδα της Γάζας», επεσήμανε στη συνέχεια ο απόστρατος ναύαρχος.

Και εφιστώντας την προσοχή στα κέρδη μιας πιθανής συμφωνίας, αλλά και τη χρησιμοποίηση του EastMed Forum είπε: «Μπορεί επίσης να γίνει μια συμφωνία όπως στη Λιβύη. Εδώ, ο ισραηλινός παράγοντας δεν αποτελεί εμπόδιο στη συμφωνία. Εάν η Παλαιστίνη μπορεί να είναι μέλος του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East-Med), μπορεί επίσης να υπογράψει συμφωνία μαζί μας. Η ιδιότητα μέλους του East-Med αποτελεί ένδειξη ότι η Παλαιστίνη είναι μια διεθνής μονάδα από μόνη της, με ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να γυρίσει το παιχνίδι που γίνεται ενάντια στην Τουρκία μέσω του East-Med, υπέρ μας. Θα είναι μια στρατηγική σκακιστική κίνηση για εμάς».

Δεν σταμάτησε όμως εκεί, αλλά συνέχισε με αναφορές στην Ελλάδα και στην Κύπρο: «Εάν υπογραφεί αυτή η συμφωνία, διασφαλίζουμε ότι η Παλαιστίνη δικαιούται φυσικό αέριο στη θάλασσα. Ενώ υποστηρίζουμε την Παλαιστίνη, χαλάμε επίσης το παιχνίδι της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Και πρόσθεσε για την πιθανή αντίδραση του Ισραήλ σε μια συμφωνία της Τουρκίας με τους Παλαιστίνιους: «Αν και το Ισραήλ αντιτίθεται σε αυτό λόγω των συμμαχιών του στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα αντιδράσει πολύ έντονα σε μια τέτοια συμφωνία που θα γίνει από την Παλαιστίνη, μέλος της Ανατολικής Μεσογείου».

Για να καταλήξει: «Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι καιρός για μια τέτοια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα συμβάλει σημαντικά στη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης καθώς και στην αύξηση της διεθνούς υποστήριξης για την Παλαιστίνη όσον αφορά την πραγματική πολιτική».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια