Από σήμερα επιταχύνεται η επιστροφή στην κανονικότητα καθώς αίρονται και τυπικά τα περισσότερα από τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του Covid-19. Ήδη, παρατηρείται αποκλιμάκωση του αριθμού των διασωληνώσεων και του αριθμού των θανάτων.
Την Παρασκευή που πέρασε είχαμε 56 θανάτους από την πανδημία και 677 διασωληνωμένους παρά την καταστρατήγηση των μέτρων τους τελευταίους μήνες και τη χαλάρωσή τους με το άνοιγμα των σχολείων, της εστίασης κλπ.
Είναι προφανές πως η άνοδος του αριθμού των εμβολιασμένων επιδρά ανασταλτικά στην αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων. Μέχρι την Παρασκευή 14 Μαΐου είχαμε 1,5 εκατ. πλήρως εμβολιασθέντες και άλλα 2,7 εκατ. που είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση. Συνολικά είχαν γίνει περί τα 4,1 εκατ. εμβολιασμοί. Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών ακόμη και με την πρώτη δόση οι πιθανότητες κάποιου να νοσήσει περιορίζονται δραστικά.
Καθώς πλέον ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών ξεπερνά τις 100 χιλ. (περίπου το 1% του πληθυσμού) η αποκλιμάκωση των διασωληνώσεων και των θανάτων αναμένεται να επιταχυνθεί και περί τα τέλη Ιουνίου να έχουμε ύφεση...
Το κλίμα της αισιοδοξίας ήρθαν να διαταράξουν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Pfizer κ. Μπουρλά ο οποίος ανέφερε πως ενώ "Τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μέχρι στιγμής γνωστές μεταλλάξεις, με βάση τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα είναι ότι το εμβόλιο παρέχει κάλυψη για τουλάχιστον 6 μήνες. "Πιστεύω ότι θα χρειαστεί μία τρίτη δόση -του υπάρχοντος εμβολίου- στους 9-12 μήνες, αλλά και ότι κατά πάσα περίπτωση μετά την τρίτη δόση θα πάμε σε ετήσιους εμβολιασμούς"...
Με απλά λόγια τούτο σημαίνει πως η πανδημία ήρθε για μείνει και το πιθανότερο σενάριο είναι να εξελιχθεί σε κάποια εκδοχή της εποχικής γρίπης που θα απαιτεί ετήσιο εμβολιασμό για το σύνολο του πληθυσμού.
Τούτο βέβαια είναι το καλό σενάριο καθώς δεν αφορά τη διασπορά κάποιας μετάλλαξης του ιού από την οποία δεν προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια.
Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουμε περί τους 11.322 θανάτους με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Εξ αυτών το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.
Κανένας δεν είναι σε θέση να υπολογίσει πόσοι θα ήταν οι νεκροί και ποια τα υπόλοιπα ηλικιακά και υγειονομικά δεδομένα αν δεν είχαν ληφθεί τα πρωτοφανή μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με σημαντικές συνέπειες στην οικονομία το κόστος των οποίων θα κληθούμε να καταβάλουμε αργότερα, μόλις περάσει το κύμα ευωχίας των "ρευστών" που μοιράστηκαν και της θετικής ψυχολογίας του απεγκλωβισμού από τα μέτρα "καραντίνας".
Σε σχέση με την αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ αυτών που υποστήριξαν τη λήψη μέτρων και αυτών που υποστήριξαν την αντιμετώπιση χωρίς περιοριστικά μέτρα μέσω της δημιουργίας "ανοσίας της αγέλης" με φυσικό τρόπο το ζήτημα δεν είναι λογιστικό υπό το πρίσμα της ισορροπίας μεταξύ κόστους οφέλους αλλά και ηθικό. Αν δηλαδή μια κοινωνία δεν οφείλει να εξαντλήσει τα μέσα που διαθέτει για την προστασία των ευάλωτων μελών της.
Ως κοινωνίες της Δύσης και της ελεύθερης αγοράς είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις προόδους της ιατρικής, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, και του βιοτικού επιπέδου τις τελευταίες δεκαετίες. Το προσδόκιμο ζωής και ο πληθυσμός αυξήθηκαν κυρίως επειδή η ιατρική παράτεινε τη ζωή των ασθενικών και αδύναμων μελών της. Οι δυναμικοί και υγιείς οργανισμοί ούτως ή άλλως θα επιβίωναν.
Η ευγονική μέσω της άφεσης των αδυνάμων στην τύχη τους ή της ρίψης αυτών σε κάποιον "Καιάδα" αποτελούν σκοτεινές και βάρβαρες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας οι οποίες προκάλεσαν στο τέλος μεγαλύτερες καταστροφές από τα οφέλη που προσέδωσαν.
Καθώς η πανδημία υποχωρεί η ζωή και η οικονομία επιστρέφουν στην κανονικότητα. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να υπάρξει εκρηκτική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αυτό θα δημιουργήσει αίσθηση ευφορίας και θα αυξήσει την αισιοδοξία τουλάχιστον για μερικούς μήνες. Στη συνέχεια θα δούμε πόσες επιχειρήσεις δεν άντεξαν και μόλις κοπούν οι επιδοτήσεις θα κατεβάσουν ρολά και πόσες και τι είδους θα ανοίξουν.
Επίσης η αναθέρμανση του πληθωρισμού αργά ή γρήγορα θα πυροδοτήσει την άνοδο των επιτοκίων και μια κρίση χρέους σε πολλές χώρες και ιδίως τις υπερχρεωμένες...
0 Σχόλια