Τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται συνεχώς έρευνες για να μελετηθούν οι πιθανές αρνητικές ή θετικές επιπτώσεις που έχει ο ύπνος στην ανθρώπινη υγεία τόσο την οργανική όσο και την ψυχική ή την πνευματική. Κάθε μελέτη αποκαλύπτει και μια διαφορετική πτυχή των μηχανισμών του ύπνου.
Η τελευταία τέτοια μελέτη έγινε από επιστήμονες στις ΗΠΑ που μελέτησαν ιατρικά και άλλα δεδομένα 14 χιλιάδων ατόμων. Σύμφωνα με την μελέτη αν θέλουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να υποστούμε μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να κοιμόμαστε 6-7 ώρες.
Αν τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιωθούν θα είναι μια σημαντική εξέλιξη αφού στα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά παίζουν ρόλο κάποια γονίδια αλλά και η ηλικία ενός ατόμου παράγοντες που δεν μεταβάλλονται. Αν όμως παίζει ρόλο και ο ύπνος αυτός είναι παράγοντας που μπορεί εύκολα να αποτελέσει αντικείμενο σωστής διαχείρισης και να μπορέσει έτσι κάποιος να μειώσει τις πιθανότητες να υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
«Ο ύπνος είναι ένας παράγοντας που συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη ως παράγοντας που μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Μπορεί όμως η διαχείριση του ύπνου να είναι τελικά ανάμεσα στους πιο απλούς και χωρίς κανένα κόστος τρόπους για να μειώνονται οι κίνδυνοι εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα δεδομένα της μελέτης μας δείχνουν ότι έξι-επτά ώρες ύπνου το βράδυ ενισχύουν την υγεία της καρδιάς» αναφέρει ο Κάρτικ Γκούπτα, ερευνητής του Νοσοκομείου Χένρι Φόρντ στο Ντιτρόιτ.
0 Σχόλια