Ανησυχητική έρευνα: Ένας στους οκτώ ασθενείς με κορωνοϊό πεθαίνει μέσα σε 140 ημέρες αφού αναρρώσει

© AP Photo / Thanassis Stavrakis
«Οι άνθρωποι φαίνεται πως πηγαίνουν σπίτι, εμφανίζουν μακροχρόνια συμπτώματα, επιστρέφουν και πεθαίνουν» ανέφερε ο επικεφαλής της βρετανικής έρευνας.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα βρετανικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία ένας στους οκτώ ασθενείς που έχει αναρρώσει από κορωνοϊό χάνει τη ζωή του μέσα σε 140 ημέρες.

Παράλληλα, η έρευνα του Πανεπιστημίου του Λέστερ και του University College του Λονδίνου, βασιζόμενη σε στοιχεία της Βρετανίας, έδειξε ότι σχεδόν το 1/3 όσων διαγνώστηκαν με COVID-19 και νοσηλεύτηκαν, επέστρεψαν στο νοσοκομείο μέσα στους επόμενους πέντε μήνες.

Συγκεκριμένα, από τους 47.780 ασθενείς κορονοϊού, με μέση ηλικία 65 ετών, που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, το 29,4% επέστρεψε στην κλινική μέσα σε 140 μέρες, ενώ το 12,3% άφησε την τελευταία του πνοή.

Όσοι ανέρρωσαν είχαν μάλιστα αυξημένα ποσοστά αναπνευστικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων, καθώς και διαβήτη.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Kamlesh Khunti, πρόκειται για τη «μεγαλύτερη μελέτη των ασθενών που έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομείο, μετά την εισαγωγή τους με COVID-19».

«Οι άνθρωποι φαίνεται πως πηγαίνουν σπίτι, εμφανίζουν μακροχρόνια συμπτώματα, επιστρέφουν και πεθαίνουν. Βλέπουμε πως το 30% επιστρέφει στο νοσοκομείο. Είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός» ανέφερε.
Τον καθηγητή εξέπληξε μάλιστα το γεγονός ότι οι ασθενείς επέστρεφαν στο νοσοκομείο με διαφορετική διάγνωση, ενώ πολλοί είχαν αναπτύξει περαιτέρω επιπλοκές.


​Ο πραγματικός αριθμός των θανάτων από κορονοϊό μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος εάν χιλιάδες ασθενείς που έχουν αναρρώσει επιστρέφουν στο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας μήνες μετά την πρώτη εμφάνιση της νόσου, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ένας στους δέκα ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα κορονοϊού, ακόμα και για περισσότερο από τρεις μήνες μετά την εκδήλωση της νόσου.

Και μπορεί οι ηλικιωμένοι να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ωστόσο σύμφωνα με τις έρευνες, πρέπει να εμβολιαστούν και οι ενήλικοι άλλων ηλικιών.

Τα άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από την COVID-19 είναι άνδρες άνω των 50 ετών, υπέρβαροι και πρώην καπνιστές που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Επίσης είναι πιθανότερο να έχουν υπέρταση, κάποιο πρόβλημα στο αναπνευστικό ή διαβήτη.

Έρευνες έχουν εξάλλου δείξει ότι ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στην υγεία των ανθρώπων, όπως προβλήματα στους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Τα πορίσματα έχουν πάντως προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς για την «αντοχή» και τις επιδράσεις του κορονοϊού μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και ενώ οι Βρετανοί, σύμφωνα με την «Daily Mail», αψηφούν τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας που «θερίζει» τη χώρα εξαιτίας του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.

Τα ημερήσια κρούσματα στη Βρετανία ανέρχονται σε περίπου 50 χιλιάδες, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν τους χίλιους, με το σύστημα υγείας να πιέζεται ασφυκτικά και να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια