(Turkish Presidency via AP, Pool) |
Καλά Χριστούγεννα! Και δεν υπερβάλλω. Το Συμβούλιο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποφασίσει - λέει - για την στάση της Τουρκίας στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Τι κι αν ο Ερντογάν στέλνει επίσκεψη στο Καστελόριζο κάθε τρεις και λίγο με παράνομες Navtex το Oruc Reis, τι κι αν εντείνεται η επιθετικότητα της γείτονος, τι κι αν οι Τούρκοι κάνουν καψώνια στα κυβερνητικά μας αεροσκάφη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζει με τους δικούς της ρυθμούς.
Ή μάλλον θέλει να ζει και να κινείται με τις δικές της ταχύτητες. Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ροκανίζει τον χρόνο, σαφέστατα υπέρ της Τουρκίας. Το Συμβούλιο Κορυφής μετά το τελευταίο ζεμάτισμα με την παράνομη navtex περιορίστηκε να πει ότι ισχύουν τα συμπεράσματα του προηγούμενου δεκαπενθήμερου για την Τουρκία και κάπως έτσι έκλεισε το θέμα.
Το δε Politico υποστηρίζει πως το κείμενο συμπερασμάτων είναι και ελαφρώς πιο ήπιο σε σχέση με το προηγούμενο. Η λέξη «κυρώσεις» φαίνεται πως έχει απαλειφθεί από το λεξιλόγιο των Ευρωπαίων εταίρων μας. Λογικό, αφού έχει εξαφανιστεί και από την ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης. Την ώρα που η Ευρώπη και η κυβέρνησή μας, κάνουν «ντα» στο κακό παιδί της περιοχής η ελληνική διπλωματία τρώει απίστευτο ξύλο από τους γείτονες. Και κανένας δεν μιλάει. Τουλάχιστον από εκείνους που μπορούν να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Ή τουλάχιστον κανένας. Διότι ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έκρινε σκόπιμο να πει ότι η κόκκινη γραμμή για τη χώρα μας είναι τα έξι ναυτικά μίλια, στέλνοντας μήνυμα ανοχής προς την άλλη πλευρά πως άνετα το Oruc Reis μπορεί να κοπιάσει για έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια, ασχέτως τού ότι μία τέτοια δήλωση δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να εμποδίσει την Ελλάδα να ασκήσει το δικαίωμά της για επέκταση. Και το ερώτημα είναι: Επρόκειτο για μία ατυχή ή για μία απολύτως στοχευμένη δήλωση;
Βούλα Κεχαγιά
0 Σχόλια