Sponsor

ATHENS WEATHER

Αποθαρρυντικά τα στοιχεία έρευνας του ΕΚΠΑ για τον κορωνοϊό

© Φωτογραφία : SOOC/George Vitsaras
Προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας του ΕΚΠΑ σχετικά με την ανάπτυξη αντισωμάτων για τον κορωνοϊό. Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για τον νέο κορωνοϊό, που δείχνουν χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων στους δότες-εθελοντές για το διάστημα Ιούνιος-Ιούλιος 2020.

Στα πρώτα 2.500 δείγματα πλάσματος εθελοντών-δοτών, που δραστηριοποιούνται στο ΕΚΠΑ αναλύθηκαν για την παρουσία αντισωμάτων και έδειξαν το παραπάνω αποτέλεσμα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Life» και παρουσιάζει το ΑΠΕ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν χαμηλό επιπολασμό αντισωμάτων της τάξης του 1,0%, αφού με το τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποιήθηκε μόνο 25 δείγματα βρέθηκαν θετικά.

Η μελέτη ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 2020 και τέθηκε ως στόχος ο έλεγχος 5.000 μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας σε βάθος χρόνου 5 συνεχόμενων μηνών (Ιούνιος - Οκτώβριος). Περί τους 1.000 εθελοντές εξέφρασαν τη θέλησή τους να υποβληθούν σε δεύτερο τεστ.

Το προφίλ των εθελοντών

Στο σύνολο των πρώτων 2.500 δειγμάτων που αναλύθηκαν μέχρι τώρα, 35% των εθελοντών-δοτών ήταν άνδρες και 65% γυναίκες. Οι περισσότεροι εθελοντές-δότες ήταν ηλικίας 18-34 ετών (51%), 37% ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 35-54 ετών και 12% ήταν 55-74 ετών.

Ως προς την κατανομή σε σχέση με την απασχόλησή τους, ο ένας στους 5 εθελοντές (ποσοστό 20%) δήλωσε ότι δραστηριοποιείται στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ και συνεπώς πρόκειται για άτομα με σχετικά αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος ειδικά για όσους εργάζονται στις πανεπιστημιακές κλινικές-κέντρα αναφοράς για την COVID-19.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, ο συνολικός επιπολασμός το διάστημα Ιούνιος-Ιούλιος 2020 ήταν 1,0% και ο σταθμισμένος επιπολασμός 0,93% με βάση την ηλικιακή κατανομή της απογραφής του πληθυσμού της Αττικής του 2011.

Οι άνδρες εμφάνισαν υψηλότερο επιπολασμό (1,05%) σε σχέση με τις γυναίκες (0,84%), όπως επίσης υψηλότερος επιπολασμός παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 55-74 ετών (1,42%) σε σύγκριση με τις νεαρότερες ηλικίες (0,67% στους εθελοντές ηλικίας 18-34 ετών και 0,78% στο εύρος ηλικίας των 35-54 ετών). Αυτό το τελευταίο στοιχείο έδειξε μία τάση αύξησης του σταθμισμένου επιπολασμού με την αύξηση της ηλικίας των εθελοντών-δοτών, αν και οι διαφορές που υπολογίστηκαν μέχρι τώρα δεν έδειξαν στατιστική σημαντικότητα.

Σημαντικά στοιχεία από το ιστορικό των εθελοντών

Σημαντικά ήταν και τα στοιχεία που αντλήθηκαν από το ιστορικό των εθελοντών, καθώς 14 από τα 25 θετικά δείγματα ανήκαν σε μέλη του ΕΚΠΑ που είχαν, προσφάτως, ταξιδέψει σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Ποσοστό περίπου 50% ανέφερε επαφή με θετικό ή ύποπτο κρούσμα για COVID-19 και μόνο έξι στα 25 θετικά δείγματα (24%) γνώριζαν ότι μολύνθηκαν και είχαν επιβεβαιώσει την παρουσία λοίμωξης με μοριακό τεστ (RT-PCR) για τον νέο κορονοϊό.

Τα συμπτώματα

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές εμφάνισαν συμπτώματα όπως πυρετό και πονοκέφαλο, και σχεδόν οι μισοί (48%) απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Μάλιστα, ένας στους τρεις θετικούς για αντισώματα εθελοντές-δότες (36%) ήταν πλήρως ασυμπτωματικοί.

«Αν και η συγκεκριμένη μελέτη περιορίζεται μόνο σε μέλη που δραστηριοποιούνται στο ΕΚΠΑ, εν τούτοις είναι η πρώτη οροεπιδημιολογική μελέτη μέχρι το τέλος Ιουλίου που έγινε στην Ελλάδα, δηλαδή μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο χαμηλός οροεπιπολασμός του 1,0% που υπολογίστηκε στη μελέτη είναι κατά πολύ χαμηλότερος από το ποσοστό του 60% που απαιτείται για να επιτύχουμε προστατευτική ανοσία [συλλογική ανοσία ή ανοσία της αγέλης] στον πληθυσμό. Επομένως, η τήρηση των προληπτικών μέτρων προστασίας καθώς και αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας» τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια