Το ζήτημα των S-400: Ο Ερντογάν μετατράπηκε σε παιχνίδι στα χέρια του Πούτιν!
Tου Ergun Babahan
Όταν διαβάζει κανείς μεμονωμένα τις ειδήσεις, χωρίς να τις συνδυάζει, τότε είναι δύσκολο να αντιληφθεί το πραγματικό πλαίσιο.
Αυτό ισχύει σε κάθε τομέα, από τα οικονομικά έως τη διπλωματία.
Είναι επίσης απαραίτητο να διαβάσετε και να αξιολογήσετε τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες της Άγκυρας σχετικά με τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 υπό το φως των ειδήσεων που έχουμε διαβάσει στο παρελθόν.
Η οικονομική κρίση και η έλλειψη συναλλάγματος ανάγκασαν το καθεστώς του Σαραγιού (σ.τ.μ. Ερντογάν) να λάβει άνευ προηγουμένου δραστικά μέτρα, πρωτοφανή στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας.
Τέθηκαν περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές συναλλάγματος και οι εξαγωγές περιορίστηκαν σημαντικά. Προσωπικά, ο ίδιος υπουργός Οικονομικών Albayrak, έχει ανακοινώσει πολλές φορές ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχει σε συνάλλαγμα.
Δύο εξελίξεις έλαβαν χώρα εντός δύο ημερών που αναιρούσαν αυτήν την δήλωση. Το πρώτο είναι να επιτρέψουμε εισαγωγές αφορολόγητων τυριών από τη Βενεζουέλα και το δεύτερο να υπογράψουμε μια δεύτερη συμφωνία αγοράς S-400 από τη Ρωσία.
Το πρώτο είναι πιθανώς μια διευκόλυνση που κάνει το AKP και δεν αφορά κάποιο τεράστιο ποσό, αλλά η συμφωνία με τη Ρωσία μεταφράζεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκτός αυτού, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδεύουμε προς υπογραφή συμφωνίας για αγορά δεύτερης παρτίδας S-400, τη στιγμή που η πρώτη, δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί και είναι στην αποθήκη, υποτίθεται λόγω του κορωνοϊού.
Η συμφωνία έχει υπογραφεί, αλλά προφανώς δεν υπάρχουν χρήματα για πληρωμή, διότι ο ίδιος ο Ρώσος αξιωματούχος λέει:
“Απαντώντας στο ερώτημα εάν η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2021, ο Μιχάιεφ είπε, “Εξαρτάται από το εάν οι εταίροι μας είναι έτοιμοι να επιλύσουν επιτέλους τα διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του προγράμματος.”
Ωστόσο, μετά από αυτή τη δήλωση, ακολούθησε και μια άλλη:
Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας (FSVTS) Dmitriy Şugayev, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία για τη δεύτερη παράδοση S-400 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά δεν έχουν ακόμη υπογράψουν τη συμφωνία.
Μιλώντας στην τηλεόραση Zvezda ο Şugayev, έδωσε τη δική του απάντηση σχετικά με τη δήλωση του Aleksandr Miheyev, Προέδρου της κρατικής εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας, Rosoboronexport, σύμφωνα με την οποία έχουν πέσει οι υπογραφές για την παράδοση της δεύτερης παρτίδας S-400 στην Τουρκία.
Ο Şugayev είπε ότι “Είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο, όσον αφορά την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία για το δεύτερο πακέτο των S-400. Αυτή τη στιγμή μιλά για κάποιες άλλες λεπτομέρειες και περιμένουμε την απόφαση των Τούρκων εταίρων μας να υπογράψουν για μια άλλη επιλογή.” Άρα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη συνεργασία.
Όμως ας διατρέξουμε γρήγορα ορισμένα γεγονότα που συνέβησαν μετά την παραλαβή της πρώτης παρτίδας των S-400 από την Τουρκία, στο θέμα του εμπάργκο όπλων που εφαρμόστηκε από πλευράς της Αμερικής εναντίον της Τουρκίας:
“Οι ηγέτες του Κογκρέσου, με το σκεπτικό ότι οι μυστικές δυνατότητες μαχητικών αεροσκαφών F-35 κινδυνεύουν από τα ρωσικά συστήματα πυραύλων S-400 που αγόρασε η Άγκυρας, εμποδίζουν σχεδόν επί δύο χρόνια τις μεγάλης κλίμακας πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, ενώ απέβαλαν τη χώρα από τους εταίρους του προγράμματος παραγωγής των F-35.
Το εμπάργκο μυστικών όπλων του Κογκρέσου κατά της Τουρκίας αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από την Defense News την περασμένη εβδομάδα. Η έκθεση αναφέρει ότι το εμπάργκο επηρεάζει τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, αλλά και την παραγωγή επιθετικών ελικοπτέρων Atak, για την εξαγωγή τους στο Πακιστάν, μια παραγγελία 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, επηρεάζει και άλλους τομείς της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Λόγω της συνεχιζόμενης καθυστέρησης παράδοσης των ελικοπτέρων και υπό τον φόβο ακύρωσης της παραγγελίας από στο Πακιστάν, η Τουρκία, με βάση τις πληροφορίες που προέρχονται από το Νόμο Εγγραφής Ξένων Πρακτόρων των ΗΠΑ, η αεροδιαστημική εταιρεία Türk Havacılık ve Uzay Sanayii της Τουρκίας απευθύνθηκε στη δικηγορική εταιρεία Law Law Aerospace Greenberg στη και στο παράρτημά της US Traurig LLP, για να εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες εξαγωγής των κρίσιμων υλικών, μέσω άσκησης πιέσεων στους αρμόδιους ηγέτες του Κογκρέσου και στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Greenberg Traurig και ο υπεργολάβος της θα πληρώνονται 25.000 δολάρια ΗΠΑ ανά μήνα για να πραγματοποιούν συναντήσεις με όλες τις σχετικές επιτροπές στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων με Προέδρους, Ανώτερα μέλη του Κογκρέσου, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Με άλλα λόγια, το καθεστώς του Σαραγιού (Ερντογάν), από τη μια ξοδεύει προσπάθεια και χρήματα για να σπάσει το de facto εμπάργκο όπλων των μελών του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος, και από την άλλη ετοιμάζεται να υπογράψει ακόμα μια συμφωνία με τη Ρωσία, που θα εξοργίσει το Κογκρέσο και θα οδηγήσει στην επέκταση του εμπάργκο και των κυρώσεων. Αυτά είναι βήματα που κάνει μια ζαλισμένη πάπια…
Γιατί λοιπόν το κάνει αυτό η Τουρκία; Ο Kerim Has, που ζει στη Μόσχα, και ο Ömer Taşpınar, που ζει στην Ουάσιγκτον, συμμερίζονται την ίδια άποψη. Ο Πούτιν έχει στα χέρια του πολύ σημαντικές πληροφορίες και έγγραφα σχετικά με τα όσα συνέβησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου:
Ο Omer Taspinar, που είναι Διευθυντής Τουρκικών Σπουδών Brooking Institution και καθηγητής στρατηγικής εθνικής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Ουάσινγκτον, αξιολογώντας το θέμα της συνάντησης Trump-Erdogan, στο Λευκός Οίκος, μίλησε και για τις πτυχές που σχετίζονται με τη Ρωσία.
“Νομίζω ότι ο Ερντογάν φοβάται περισσότερο τον Πούτιν, επειδή η Ρωσία μπορεί να παίξει ένα βρώμικο παιχνίδι εις βάρος του. Ο Πούτιν έχει τη δυνατότητα να πιέσει περισσότερο τον Ερντογάν και την Τουρκία. Για παράδειγμα, το Idlib είναι ένα παράδειγμα”.
Συνεχίζοντας ο Τάσπιναρ είπε:
“Με βάση τα όσα έχω ακούσει, νομίζω ότι ο Πούτιν έχει στα χέρια του πολλά στοιχεία, που μπορεί να φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση τον Ερντογάν. Αυτά είναι στοιχεία που αφορούν τα πραγματικά γεγονότα της 15ης Ιουλίου, καθώς και στοιχεία που αφορούν θέματα διαφθοράς”.
Αυτές οι πληροφορίες και τα έγγραφα πρέπει να είναι τέτοιας φύσης, που θα αφήσουν έκθετο τον Ερντογάν και θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, το εμπόριο πετρελαίου με τον ISIS (Ορισμένα από τα έγγραφα σχετικά με αυτό το ζήτημα έχουν ήδη δοθεί στα Ηνωμένα Έθνη από τη Ρωσία εδώ και πολύ καιρό). Ο Ερντογάν, λοιπόν, προσπαθεί να μην δυσαρεστήσει τη Μόσχα, για να μην βρεθεί αντιμέτωπος με δυσάρεστες αποκαλύψεις. Μετά από όλα αυτά, η Τουρκία προχωρεί σαν μια τρελή απασφαλισμένη νάρκη. Και για να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν ξέρει σε ποιον θα εκραγεί.
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Πηγή: ahvalnews
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια