O προβλέψιμος Ερντογάν και η Ελλάδα


Γράφει ο Άρης Ραβανός

Η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος δεν έπρεπε να μας εκπλήξει. Μας λύπησε, μας εξόργισε, μας θύμωσε ως ‘Ελληνες, αλλά με γινάτια και με συναισθηματισμούς δεν δίνονται λύσεις σε μείζονα προβλήματα. Ειδικά σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής οφείλει η ελληνική πλευρά να είναι καλύτερα προετοιμασμένη, διότι όσοι παρακολουθούν προσεκτικά τη στρατηγική και τις κινήσεις του Ερντογάν θα έπρεπε να ανέμενε μια τέτοια κίνηση.

Όποιος ήθελε να μην δει, δεν καταλάβαινε τι θα συνέβαινε με την Αγία Σοφία. Η κίνηση αυτή δεν ήταν μη αναμενόμενη, καθώς η Τουρκία και προσωπικά ο Ερντογάν κινείται με σχέδιο και κάνει ότι λέει. Όποιος άκουγε τι έλεγε εδώ και πάρα πολύ καιρό θα ήταν απόλυτα προετοιμασμένος για το τι θα κάνει η τουρκική πλευρά.

Ανησυχητική έρευνα: Τα αντισώματα του κοροναϊού φθίνουν γρηγορότερα απ’όσο νομίζαμε
Σε αυτό το μείζον θέμα, της λεγόμενης από πολλούς «τρίτης άλωσης» της Αγίας Σοφίας (σ.σ. προηγήθηκαν οι Σταυροφόροι το 1204 και βέβαια οι Οθωμανοί το 1453), οφείλει η ελληνική πλευρά να επαναξιολογήσει τη στάση της έναντι της Τουρκίας και κυρίως να μην πέσει στις παγίδες που στήνει η άλλη πλευρά.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος είναι γεγονός με παγκόσμιες διαστάσεις, διότι δεν είναι μια ελληνοτουρκική διαφορά, καθώς εμείς τη βλέπουμε ως Εκκλησία των Βυζαντινών και σύμβολο του Ελληνισμού, αλλά αποτελεί και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτή τη βάση η Ελλάδα οφείλει να κάνει άμεσα κινήσεις για δει εάν μπορεί να αποτραπεί αυτή η απόφαση και κυρίως πως μπορεί να πιεστεί Τουρκία να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Σε τούτες τις ώρες δεν υπάρχει χώρος για άγονες εσωτερικές αντιπαραθέσεις και πολιτικές συγκρούσεις. Είναι ώρα της εθνικής συνεννόησης και συμφωνίας σε κάποιες βασικές αρχές έναντι του προβλέψιμου Ερντογάν που παίζει με «ανοιχτά χαρτιά» και εμείς εξακολουθούμε να μην τα βλέπουμε.

Το πολιτικό σύστημα οφείλει να συνεννοηθεί και να χαράξει ενιαία εθνική στρατηγική έναντι της Τουρκίας διότι όλα πλέον είναι ανοικτά, όπως κυρίως ένα θερμό -το πιο θερμό από το 1974- επεισόδιο με την Τουρκία.

Η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη. Ο Ερντογάν είναι προβλέψιμος και η στρατηγική του είναι ξεκάθαρη. Μόνο που η Ελλάδα εθελοτυφλεί και δεν θέλει να δει, κάνοντας τις κινήσεις που πρέπει σε όλα τα επίπεδα. Εξάλλου η παρούσα τουρκική ηγεσία έχει δώσει δείγματα γραφής σε πολλά. Δεν είναι μόνο η απόφαση για την Αγία Σοφία, αλλά ας δούμε τι γίνεται και στο πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταπατούνται σε μια χώρα που ο όρος Κράτος Δικαίου έχει ξεχαστεί.

Ας μη χαθεί άλλος χρόνος, γιατί η Ιστορία δεν συγχωρεί.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια