Η Τουρκία παρέδωσε απόρρητα NATOϊκά μυστικά στη Ρωσία - "Εγκεφαλικά νεκρή'' η Συμμαχία

Ο Ερντογάν κάλυψε απόλυτα τους πράκτορες της ΜΙΤ


Σοκ στο αρχηγείο της ατλαντικής συμμαχίας προκαλεί η είδηση πως ο τουρκικός στρατός παρέδωσε απόρρητες πληροφορίες από υψηλα ιστάμενους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στη Ρωσία.

Οι πληροφορίες αυτές για την τουρκική επιχείρηση της ΜΙΤ αναμένεται να οδηγήσει σε ισχυρούς κλυδωνισμούς το ΝΑΤΟ καθώς επιβεβαιώνεται η ρήση του Μακρόν πως η ατλαντική συμμαχία είναι νεκρή.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ που υπηρετούσαν σε βάση στη δυτική επαρχία της Τουρκίας, τη Σμύρνη, παρακολουθούνταν από συμμορία που χρησιμοποιούσε εμπόριο κυκλώματος γυναικών ως δόλωμα, με σκοπό να καταγράψει προσωπικές στιγμές των αξιωματούχων σε ξενοδοχεία και σπίτια. Τελικός στόχος της συμμορίας ήταν ο εκβιασμός των Νατοϊκών αξιωματούχων με σκοπό να τους δώσουν ορισμένες απόρρητες πληροφορίες, σύμφωνα με άρθρο στο infognomonpolitics.gr

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που έλαβε η Nordic Monitor, ο Άντας Κεσκίν, ένας 45χρονος Τούρκος αξιωματικός στη σχολή μηχανικών του σώματος μάχης στην Ιζμίρ, διακινούσε γυναίκες σε ξένο στρατιωτικό προσωπικό που είχε αναπτυχθεί στην Τουρκία από άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες και να προμηθευτούν εμπιστευτικά έγγραφα. Ο φάκελος της υπόθεσης ανέφερε ότι ορισμένα από αυτά τα έγγραφα παραδόθηκαν στη Ρωσία.

“Γνωρίζει πολλούς αξιωματικούς του ΝΑΤΟ και οργανώνει διάφορες καταστάσεις. Στα σχέδια που λαμβάνουν χώρα στη Σμύρνη, χρησιμοποιεί συνήθως το Ξενοδοχείο Aktur, δωμάτιο νο 204. Τοποθετήσαμε στο δωμάτιο [με εξοπλισμό επιτήρησης]”, ανέφερε σημείωμα για τον Κεσκίν, το οποίο γράφτηκε από τον ύποπτο Ναρίν Κορκμάζ, έναν από τους βασικούς πράκτορες στο δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος.

“Σχεδόν όλες οι βιντεοσκοπήσεις που αποκτήσαμε έχουν να κάνουν με ξένους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ. Τα περισσότερα πλάνα εξακολουθούν να είναι με την Andaç και διατηρούνται σε κρυπτογραφημένο σκληρό δίσκο”, ανέφερε περαιτέρω ο Κορκμάζ, προσθέτοντας ότι ο Κεσκίν την βοήθησε να διεισδύσει στο εκπαιδευτικό κέντρο διοικητικής μέριμνας στην περιοχή Ναρλιντερέ της Σμύρνης, που αποτελεί κύρια βάση για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και στη στρατιωτική σχολή Κουλέλι στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Keskin, ο οποίος έχει πτυχίο στη διδασκαλία αγγλικών, εντάχθηκε στο στρατό μετά το πανεπιστήμιο. Ενώ δίδασκε αγγλικά σε δόκιμους, ήταν επίσης επιφορτισμένος ως συντονιστής και μεταφραστής για θέματα που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ. Οι κωδικοί πρόσβασης για τα ασφαλή συστήματα, που καταγράφηκαν στο σημειωματάριό του, χάθηκαν από το γραφείο του το καλοκαίρι του 2011. Το ίδιο σημειωματάριο βρέθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης εντάλματος έρευνας σε σπίτι που ανήκε στον πατέρα του Κορκμάζ. Ο Κεσκίν ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια ακρόασης στις 9 Μαΐου 2013 ότι είχε αναφέρει το χαμένο σημειωματάριο στους διοικητές του.

Εκτός από το δωμάτιο του ξενοδοχείου, ο Κέσκιν χρησιμοποίησε επίσης ένα ιδιωτικό διαμέρισμα που ανήκε στον Ali Ertan Yıldıran, έναν άλλο ύποπτο, στο κέντρο της Σμύρνης. “Αυτός [Keskin] γνωρίζει πολλά κορίτσια,” ανέφερε το σημείωμα.

Η αστυνομία πέρασε από τα τηλεφωνικά αρχεία για να δει εάν υπήρχε μια σύνδεση μεταξύ Keskin και Yıldıran και διαπίστωσε ότι οι δύο αντάλλασσαν συχνά τηλεφωνήματα. Σε κατάθεση σε δικαστή στο 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Balikesir στις 12 Φεβρουαρίου 2018, ο Yıldıran επιβεβαίωσε ότι γνώριζε τον Keskin ως συνάδελφο. Δήλωσε ότι ο Κεσκίν ήταν αυτός που έκανε προφίλ ανθρώπων στο στρατό και διαβίβαζε τις πληροφορίες στον Κορκμάζ.

Μια έκθεση εμπειρογνωμόνων 524 σελίδων σχετικά με τους κατασχεμένους σκληρούς δίσκους, τις μονάδες flash, τα DVD και τα CD αποκάλυψε ότι ο Keskin είχε αρχειοθετήσει χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο δεκάδων γυναικών σε προσωπικές, σεξουαλικές συναντήσεις. Η έκθεση, με ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 2012, συντάχθηκε από έξι ειδικούς και ανέφερε ότι υπάρχουν όχι μόνο σαφείς φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικών συναντήσεων, αλλά και απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα.



Η σημείωση βρέθηκε σε ένα έγγραφο του Microsoft Excel με τίτλο ajanda.xls αποθηκευμένο σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης ενός εντάλματος έρευνας στο σπίτι του υπόπτου Korkmaz. Το έγγραφο του Excel 300 γραμμών ανέφερε ονόματα, εξηγήσεις και τον τύπο των εγγράφων που λαμβάνονται. Η Κορκμάζ προφανώς παρακολουθούσε τα περιουσιακά στοιχεία που είχε αναπτύξει για να διεισδύσει σε ασφαλείς στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες και έγγραφα.

Στο ίδιο έγγραφο ένα πρόσωπο με την κωδική ονομασία Sayo ήταν εισηγμένο ως κορυφαίο περιουσιακό στοιχείο για τη συμμορία, καθώς το σπίτι του χρησιμοποιήθηκε επίσης για την καταγραφή των σεξουαλικών συναντήσεων των στρατιωτικών μελών. Η αστυνομία αναγνώρισε τον Σαγιό ως Σαγζίν Οζντεμίρ, ο οποίος αναφέρεται ως ύποπτος. Διαθέτει σπίτι στην περιοχή Καρσιγιάκα της Σμύρνης. Τα τηλεφωνικά αρχεία έδειξαν ότι και αυτός είχε επαφή με τον Κορκμάζ.

Σύμφωνα με το αρχείο έρευνας, ο Οζντεμίρ διέρρευσε αναφορές επιδόσεων πιλότων που είχαν ανατεθεί στην 151η μοίρα των Τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων και τις αξιολογήσεις τους για την ετοιμότητα πολέμου. Ένα έγγραφο με τίτλο “F-1” αποκαλύπτει τις συχνότητες και τις θέσεις των πιλότων που χρησιμοποιούνται με τον έλεγχο εδάφους στην 5η Αεροπορική Βάση και περιγράφηκε ως ζωτικής σημασίας πληροφορίες που δεν θα μπορούσε να επιτραπεί η διαρροή σε εχθρό εν καιρό πολέμου.

Αρχεία σκληρού δίσκου:Andac_Keskin_report_digital

Ένα άλλο βασικό αποδεικτικό στοιχείο που ανακάλυψαν Τούρκοι ερευνητές στο σπίτι του Safiye Köten, επίσης υπόπτου για την υπόθεση, συμπλήρωσε τα κομμάτια που έλειπαν ως προς το γιατί η συμμορία διέθετε πληροφορίες του ΝΑΤΟ. Ο σκληρός δίσκος που κατασχέθηκε από το σπίτι του Köten περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο τα έγγραφα που λαμβάνονταν στέλνονταν στη Ρωσία. “Ο Μεχμέτ Εμρέ Γκουλτέκιν θα παραδώσει έγγραφα με προορισμό τη Ρωσία στον Υπολοχαγό Ένγκιν Καράτεκιν”, ανέφερε το σημείωμα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Μεχμέτ Αλί Σέβικ υπέβαλε τα ευρήματα της ομάδας του στην Εισαγγελία της Σμύρνης στις 11 Μαΐου 2012, ζητώντας νέα εντάλματα έρευνας για τα σπίτια και τα γραφεία των ατόμων που αναφέρονται στα κατασχεθέντα έγγραφα, αναφέροντας ότι θα μπορούσαν να ανακτηθούν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία. Η αστυνομία συνέλαβε 27 υπόπτους στην αρχική σάρωση στις 5 Μαΐου 2012 και αναγνώρισε οκτώ ασφαλή σπίτια από έγγραφα που κατασχέθηκαν από τους υπόπτους Κορκμάζ και Köten. Περισσότεροι ύποπτοι συνελήφθησαν στη δεύτερη σάρωση.

Στο τέλος, ο Τούρκος εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες σε 357 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων 55 εν ενεργεία αξιωματικών. Το κατηγορητήριο ανέφερε επίσης 831 θύματα και 196 συνεργάτες. Η ποινική υπόθεση βασίστηκε σε 1.900 σελίδες αποδεικτικών στοιχείων, υποκλοπών και αρχείων παρακολούθησης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η συμμορία προσέλαβε ξένες γυναίκες με σκοπό να τις στείλουν σε στρατιωτικούς αξιωματικούς από τους οποίους η συμμορία έλαβε τελικά απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες. Κύριος στόχος της συμμορίας ήταν να συλλέξει κέρδη μέσω της πώλησης εμπιστευτικών στρατιωτικών εγγράφων σε τρίτους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Η συμμορία, η οποία περιελάμβανε πολιτικούς υπόπτους, διείσδυσε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) και είχε πολλά μέλη από το εσωτερικό του στρατού, γεγονός που διευκόλυνε τις δραστηριότητές της στην καθιέρωση επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματικούς και την απόκτηση εμπιστευτικών εγγράφων από αυτούς.

Αρχεία σκληρού δίσκου: Ali_Ertan_Yildian2

Το κατηγορητήριο αποκαλύπτει πώς τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, έγγραφα του ΝΑΤΟ που κατασχέθηκαν από τον ύποπτο Κορκμάζ κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης εντάλματος έρευνας, αναγνώρισαν τον Alparslan Yücel Soysal, επίσης ύποπτο στην υπόθεση, ως αποκαλυπτικά λεπτομερή μέσα και δυνατότητες μονάδων εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών (EAD) που λειτουργούσαν σε κάθε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Το σημείωμα δίπλα στο όνομά του ξεχωρίζει σαφώς τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν ως πιθανούς αγοραστές των εγγράφων.

Ένας ύποπτος ονόματι Bülent Karaaslan, ειδικός σε βόμβες, παρείχε μυστικές οδηγίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε τεχνικές κατασκευής βομβών και διάθεσης πυρομαχικών στη συμμορία. Ο ύποπτος Aydın Şit, αξιωματικός των αεροπορικών δυνάμεων, παρέδωσε τις αναλύσεις του FBI για την κατασκευή βομβών στη συμμορία, οι οποίες εξηγούσαν πώς να φτιάξουν αυτοσχέδιες βόμβες με το χέρι. Ο ύποπτος Ερσίν Καπούκου, πιλότος των αεροπορικών δυνάμεων, αναγνωρίστηκε ως σημαντική πηγή δεδομένων ηλεκτρονικού πολέμου και πληροφοριών, αλλά και του τρόπου με τον οποίον χρησιμοποιούνται στις Τουρκικές Αεροπορικές Δυνάμεις και το ΝΑΤΟ. Παρείχε 22 αρχεία παρουσίασης Power Point με ημερομηνία 2009.

Ο ύποπτος Νούρι Ντερέλι, υπολοχαγός πτήσης, παρείχε στη συμμορία ένα ευαίσθητο αρχείο που ονομάζεται “Tur_AEM_F16.pdf”, το οποίο ήταν 954 σελίδες στα αγγλικά. Περιγράφει λεπτομερώς τα τεχνικά, τακτικά και διαδικαστικά δεδομένα για μαχητικά αεροσκάφη F-16. Το σημείωμα που επισυνάπτεται σε αυτό το αρχείο λέει ότι δεν πρέπει να ληφθεί από κανέναν άλλο. Προειδοποίησε μάλιστα ότι όταν διέρρευσε προηγουμένως ένας φάκελος παρόμοιας φύσης, δημιούργησε προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. “Επαναλαμβάνω, δεν πρέπει να διαρρεύσει για να μην αντιμετωπίσετε παρόμοια προβλήματα με τις ΗΠΑ”, πρόσθεσε το σημείωμα.

Ομοίως,ο ύποπτος Εντάξει Yalçın, αξιωματικός των αεροπορικών δυνάμεων, διέρρευσε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις ΗΠΑ-made Hawk πυραυλικά συστήματα μεσαίου εύρους εδάφους-αέρος , συμπεριλαμβανομένου ενός 24-σελίδων μυστικού εγγράφου με τίτλο “60G-2-2-70 Hawk Παθητική Εμπλοκή System.pdf.” Ένα άλλο έγγραφο εξηγεί πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα πυρομαχικά που φορτώνονται στα F-16 και υπό ποιες συνθήκες. Αναφέρει ότι αυτό το έγγραφο δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία και τις ΗΠΑ.



Η ποινική υπόθεση εναντίον των μελών της συμμορίας ακυρώθηκε από τον τότε Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και όλοι οι ύποπτοι τέθηκαν υπό προστασία. Πολλοί επέστρεψαν στα καθήκοντά τους στον τουρκικό στρατό, προελαύνοντας στις τάξεις παρά τα αμφιλεγόμενα αρχεία τους. Οι εισαγγελείς και οι αρχηγοί της αστυνομίας που εξέθεσαν τη συμμορία και ερεύνησαν τις δραστηριότητές τους διώκονται ποινικά.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια