Έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε και να παραμένουμε σε εγρήγορση


Του Θοδωρή Γιάνναρου *

Προσωπικά ανησυχώ μήπως και ό,τι καταφέραμε μέχρι σήμερα στη χώρα που ζούμε -την Ελλάδας μας-, σε ό,τι έχει να κάνει με τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV2, δημιουργήσει στους πολίτες εσφαλμένες εντυπώσεις και λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας και έτσι αρχίσουμε να χαλαρώνουμε -είναι και καλοκαίρι βλέπετε...- και έτσι να επιστρέψουμε στις παλιές μας κλασικές ελληνικές συνήθειες και την ανυπακοή. Ενώ ακόμα τα έως σήμερα επιστημονικά δεδομένα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, αλλά, αντίθετα, απαιτούν αυξημένη εγρήγορση και συνειδητή πειθαρχία.

Ανησυχώ, διότι αυτή η απειλή που βιώνουμε τώρα, μετά την έναρξη της πανδημίας, είναι απ’ ό,τι υποστηρίζουν γνωστοί επιστήμονες μια παραλλαγή του SARS-CoV2, πολύ πιο μολυσματική από την αρχική - ένας κορονοϊός Ράμπο δηλαδή.

Πώς κατέληξαν όμως σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες και γιατί ζητήθηκε να γίνουν κι άλλα πειράματα για να επιβεβαιωθεί η αρχική μελέτη;

Η παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που κυριαρχεί σήμερα στον πλανήτη μολύνει πιο εύκολα τα κύτταρα από αυτήν που είχε εμφανιστεί αρχικά στην Wuhan, κάτι το οποίο την καθιστά ίσως πιο μολυσματική μεταξύ των ανθρώπων, αν και αυτό δεν έχει ακόμη πλήρως επιβεβαιωθεί επιστημονικά.

Μετά την εμφάνισή του στην Κίνα και την άφιξή του στην Ευρώπη, μια παραλλαγή του SARS-CoV-2, ο οποίος διαρκώς μεταλλάσσεται, όπως συμβαίνει με όλους γενικά τους ιούς, έγινε η κυρίαρχη και αυτή η ευρωπαϊκή παραλλαγή είναι που εγκαταστάθηκε στη συνέχεια στις ΗΠΑ με όλα τα συνεπακόλουθα. Η παραλλαγή αυτή είναι αρκετές φορές πιο ικανή να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Η ερώτηση που τίθεται είναι τι θα γίνει εδώ στην Ελλάδα, μιας και ο κύβος έχει ήδη ριφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο:

Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί ν’ αντέξει άλλα lockdowns - είναι κάτι που και ο πιο αφελής πλέον έχει αντιληφθεί. Ο ιός SARS-CoV2 συντηρείται μια χαρά στον πλανήτη και το δεύτερο κύμα είναι προ των πυλών! Φάρμακα δεν υπάρχουν... εμβόλια, αν και γίνονται προσπάθειες, δεν φαίνονται στον ορίζοντα και ακόμα και αν ανακοινωθεί το χαρμόσυνο γεγονός, θα δοκιμαστεί πάνω μας η όποια αποτελεσματικότητά του, μιας και δεν υπάρχει χρόνος για εκτεταμένες βάσει πρωτοκόλλων κλινικές μελέτες και έρευνες, σχετικά με την ασφάλεια του όποιου σκευάσματος σε βάθος χρόνου και την αποτελεσματικότητά του!

Όμως η συνέχεια προσφέρει την απόδειξη πως όταν κάτι, για ηθικούς λόγους και για λόγους δεοντολογίας, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στις προηγμένες χώρες, όπως Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία κ.λπ. δεν τρέχει δα και τίποτα! Οι εταιρείες στρέφονται σε υποανάπτυκτες χώρες και για μερικά δολάρια νοικιάζουν απεγνωσμένους πειραματάνθρωπους.

Έτσι ακριβώς γίνεται και με τις κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ, για το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του νέου κορονοϊού SARS-CoV2. Λόγω του ότι η πλειονότητα των δοκιμών Φάσης ΙΙ πραγματοποιήθηκε μόνο σε μικρά πειραματόζωα (ποντίκια και χάμστερ) και παρακάμφθηκε λόγω του "επείγοντος”  η δοκιμή σε μεγάλα ζώα (χιμπατζήδες), που προσομοιάζουν στον άνθρωπο, ώστε να προστατευθούν κατά κάποιο τρόπο οι άνθρωποι-εθελοντές της Φάσης ΙΙΙ, που συμμετέχουν καθαρά και μόνο για τα χρήματα, επελέγησαν εθελοντές τρίτων και υπανάπτυκτων χωρών και οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν εκεί... μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των πολιτισμένων  Ευρωπαίων και Αμερικάνων!

Για το εμβόλιο της Οξφόρδης, επελέγη η Αφρική, εκεί όπου η ζωή δεν έχει ούτως ή άλλως και ιδιαίτερη αξία. Τώρα σχετικά με την Κίνα, οι εθελοντές είναι συνήθως φυλακισμένοι ή θανατοποινίτες, οι οποίοι συμμετέχουν είτε για να έχουν καλύτερες συνθήκες κράτησης, είτε αναδρομικά ακόμα για μια μειωμένη ποινή!

Το γεγονός είναι ένα: πάντα για κάτι που στη δική μας την πολιτισμένη πλευρά θεωρείται ανήθικο ή/και αντιδεοντολογικό, επιλέγονται για την πραγματοποίησή του, τρίτες χώρες υποανάπτυκτες και άνθρωποι στα αζήτητα, γεγονός που... σοκάρει πολύ!

Η παγκόσμια κοινότητα, μη μπορώντας αλλιώς, έχει αποφασίσει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και τα κατάλληλα εξειδικευμένα φάρμακα, να προστατεύσει κατά προτεραιότητα την "οικονομία” και αναγκαστικά συντάσσεται με το δόγμα της "ανοσίας της αγέλης”, εν γνώσει της πως θα υπάρξουν πολλά θύματα... Άρα εμείς οι κοινοί θνητοί δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε "από μόνοι μας” μέτρα αυτοπροστασίας.

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι κατασκευασμένος να αντέχει, αρκεί να λαμβάνονται μέτρα προστασίας και τα συστήματά του να λειτουργούν σωστά!

Ναι, και βέβαια θα περιμένουμε να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εμβόλια και τα κατάλληλα φάρμακα, αλλά μέχρι τότε θα κάνουμε αυτά που μπορούμε από μόνοι μας και πρέπει να κάνουμε. Μπορούμε... αρκεί να εμπιστευθούμε τη δύναμη του ανθρώπινου οργανισμού και να φροντίσουμε να συνεχίσει να παραμένει δυνατός και ετοιμοπόλεμος, χωρίς σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε τον εχθρό, ώστε να μπορέσουμε να αγοράσουμε χρόνο για όσο διάστημα ακόμα χρειαστεί...

* Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια