Ελλάδα: Νησιωτική – χερσαία = Ενιαία και αδιαίρετη


Του Στέλιου Παπαθεμελή *

Το κατάντημα τους διεθνούς Κοινότητας να κατευθύνεται και να διοικείται από ανευθυνουπεύθυνους ηγέτες, οι οποίοι αποδεικνύονται ανίκανοι να διοικήσουν ακόμη και την κουζίνα τού σπιτιού τους δεν έχει ίσως προηγούμενο. Κλασσικό παράδειγμα η περίπτωση τού Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ και η χειραγώγησή του από τον αδίστακτο και παμπόνηρο τούρκο ηγετίσκο Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός ο λοιπόν αμόρφωτος αγαρηνός κατάφερε να αποσπάσει την τυφλή εμπιστοσύνη τού Τραμπ, σε σημείο ο Αμερικανός να συνομιλεί μαζί του δύο φορές την εβδομάδα και φυσικά να χειραγωγείται από αυτόν. Το σχετικό ρεπορτάζ τού CNN αποκαλύπτει μία σοβαρή πτυχή της παγκόσμιας διακυβέρνησης και εξ αυτής την πρακτική της παθογένεια. Ο κ. Μητσοτάκης τηλεφωνήθηκε μόλις μία φορά σ’ όλη την διάρκεια της πρωθυπουργίας του ως τώρα, ενώ ο τούρκος μιλά μαζί του δις της εβδομάδος!

Αυτό, ή και αυτό εξηγεί γιατί οι ισχυροί τού πλανήτη ανοίγουν τεράστια αυτιά όταν τους μιλάει ο αγαρηνός, ενώ βάζουν βουλοκέρι όταν τους μιλά ο Έλληνας.

Η δυναμική προσέγγιση της πανδημίας μάς λέει ότι καμία χώρα όσο μεγάλη και αν αισθάνεται, δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει αυτό το κακό. Η άλλη σπάνια, αλλά μεγίστη απειλή είναι ο πυρηνικός όλεθρος. Βιώνουμε, τρόπος τού λέγειν, την τραγική 75η επέτειο τής Χιροσίμα και τού Ναγκασάκι. Όμως η οργανωμένη ανθρωπότητα δεν δείχνει να έβαλε έκτοτε μυαλό. Δυστυχώς!

«Ό,τι και αν ειπωθεί για τα θύματα στη φετινή 75η Επέτειο στη Χιροσίμα και τού Ναγκασάκι, και για εκείνον τον Αύγουστο τού 1945, θα είναι λόγια κενά εάν οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν μειώσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και δεν φροντίσουν για τον αυστηρό έλεγχο των εξοπλισμών» (South China Morning Post / Καθημερινή 1/7/20).

Αλήθεια, πού τους βρήκαμε αυτούς, τους επιεικώς προβληματικούς πανεπιστημιακούς; Αλίμονο στη χώρα αν τους εμπιστευθεί να την συμβουλεύσουν! Χαμένη από χέρι!..

Κυριαρχεί μία πανσπερμία θέσεων για τα μείζονα εθνικά μας θέματα. Αυτό σημαίνει ότι τούρκοι και ευρωαμερικανοί έχουν την δυνατότητα μιας ελεύθερης επιλογής κάθε φορά της θέσης που τους βολεύει. Κρατούν και χρησιμοποιούν την εκάστοτε βολικότερη γι’ αυτούς. Και ο μεν Ροζάκης απεπέμφθη, αλλά το κακό το έκανε με τις δηλώσεις του για το «απομονωμένο Καστελόριζο». Νησιωτική και χερσαία Ελλάδα είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη χώρα. Η Γαλλία απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες δείχνει να τιμά τη φιλία της με την Ελλάδα. Έσχατο δείγμα κορύφωσης των αντιδράσεών της η καταγγελία σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ της τουρκικής προκλητικότητας.

Όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, έπειτα από αίτημα τής Γαλλίας οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συνεδριάσουν στις 13 Ιουλίου για να συζητήσουν αποκλειστικά το ζήτημα τής τουρκικής προκλητικότητας. Σε αυτή τη συνεδρίαση θα συζητηθούν και περαιτέρω κυρώσεις.

Είναι απορίας άξιον γιατί ξανά χρησιμοποιούνται «μεταχειρισμένοι» και τραγικά αποτυχόντες, ενώ είναι γνωστές οι επιδόσεις τους και ο κίνδυνος να κάνουν γυαλιά – καρφιά τα συχνά σοβαρά και λεπτά θέματα που τους ανατίθενται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση τού καθηγητή Ροζάκη, ο οποίος «και αν εγέρασε και άσπρισε το μαλλί του, ούτε την γνώμη του άλλαξε ούτε την κεφαλήν του»!!!

Τελικά απεπέμφθη, αλλά το κακό το έκανε και δεν διορθώνεται…

* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια