Οι επιστήμονες ίσως βρήκαν πώς δημιουργήθηκαν οι τεκτονικές πλάκες στη Γη


Το μυστήριο της δημιουργίας των τεκτονικών πλακών φαίνεται πως έλυσαν Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες, όπως επισημαίνουν σε σχετική έρευνά τους.

Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Νταλιάν, του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών της Κίνας, του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, του Πανεπιστημίου Χάμπτον και του Northeastern University πιστεύουν ότι ανακάλυψαν πώς δημιουργήθηκαν οι 15 τεκτονικές πλάκες στον φλοιό της Γης.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Nature Communications», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολύπλοκες μαθηματικές προσομοιώσεις και μοντέλα 3D και έτσι ο κάποτε ενιαίος φλοιός της Γης ίσως υπερθερμάνθηκε εκ νέου μετά τη στερεοποίηση και να ψυχράθηκε και έτσι η θερμική πίεση να οδήγησε στη δημιουργία των τεκτονικών πλακών.

Σε μια υποτιθέμενη πλανητική ακτίνα 6.371 χλμ., οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η λιθόσφαιρα, δηλαδή το στερεό εξωτερικό τμήμα της Γης, θα μπορούσε να αντέξει μόλις 1 χλμ. επέκτασης πριν από τη θραύση της.

Η ιδέα για τη δημιουργία της Γης με ενιαίο φλοιό είχε διατυπωθεί και σε ερευνητική εργασία του 2017, αλλά η θεωρία των Κινέζων και των Αμερικανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι το περίβλημα του πλανήτη μας ψύχθηκε και θερμάνθηκε ξανά αρκετά ώστε να «σπάσει», προσφέροντας νέα οπτική.

Ο Δρ. Αλεξάντερ Ουέμπ, ένας εκ των ερευνητών και των συγγραφέων της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε σε δελτίο Τύπου το εξής:

«Η απάντηση έγκειται στην εξέταση σημαντικών μηχανισμών απώλειας θερμότητας που θα μπορούσαν να είχαν συμβεί κατά τις πρώτες περιόδους της Γης».

Ειδικότερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι κατά την πρώτη περίοδο της Γης, η ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν υπεύθυνη για τη μεταφορά ζεστού υλικού από τον φλογερό πυρήνα της Γης στην επιφάνεια. Με την πάροδο του χρόνου, λιωμένα πετρώματα στην επιφάνεια του πλανήτη κρύωσαν και βυθίστηκαν ξανά, με μέρος της θερμότητας να χάνεται.

Έπειτα, η λιθόσφαιρα ψύχθηκε, παγιδεύοντας, όμως, τη θερμότητα στον πυρήνα, κάτι που οδήγησε στην επέκτασή της και, κατά συνέπεια, στη δημιουργία των τεκτονικών πλακών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια