Η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η συνολική παραδοχή, ειδικών και μη, ότι «τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία έρχονται» καθώς και η αντίληψη του ίδιου του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη ότι «πρέπει να κλείσουν τα ζητήματα με την Τουρκία», κατά τα φαινόμενα οδηγούν σε εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, όπως είχε αρχίσει να διαφαίνεται ήδη από τον περασμένο Απρίλιο.
Η κακή κατάσταση της οικονομίας σήμερα, σημαίνει ότι πλησιάζει «κόλαση» που θα «κάψει» το όποιο επίπεδο διαβίωσης υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα το επτάμηνο Οκτωβρίου-Μαΐου. Τίποτα δεν μπορεί να το ανασχέσει αυτό.
Και αν επί Μνημονίων υπήρχαν «τα λεφτά στα στρώματα» που λειτούργησαν ως «απορροφητικά ελατήρια» για ένα ποσοστό της κρίσης, τώρα κάτω από τα στρώματα δεν υπάρχει παρά σκόνη...
Η κρίση του κορωνοϊού και το «σβήσιμο» της ήδη αναιμικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τον «θάνατο» του τουρισμού, ως απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής των «ειδικών» που μιλούσαν για «χιλιάδες θανάτους» (οι ίδιοι «ειδικοί» σήμερα στην Ελλάδα των σχεδόν μηδενικών κρουσμάτων και μηδενικών θανάτων, αναζητούν ρόλο, πανηγυρίζουν υπάρχουν κάποια ελάχιστα κρούσματα και φροντίζουν με δηλώσεις τους να διατηρήσουν τον τρόμο ζωντανό για καθαρά προσωπικό όφελος), έχει φέρει το τέλος της ελληνικής οικονομίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ΕΦΚΑ ήδη ρευστοποιεί καταθέσεις και επενδύσεις γα να καλύψει πληρωμές συντάξεων και έκτακτες υποχρεώσεις, και το πλεόνασμά του μετατρέπεται σε έλλειμμα, παρ’ ότι το υπουργείο Εργασίας, για να συγκρατήσει περαιτέρω αυξήσεις σε δαπάνες και ελλείμματα έχει παγώσει τις εκδόσεις νέων συντάξεων.
Στο μέτωπο των φορολογικών εισπράξεων επίσης, τα δημόσια έσοδα τον Ιούνιο κυριολεκτικά γκρεμίστηκαν με βουτιά 40%, μετά από πτώση 33,5% και τον Απρίλιο. Η εικόνα τον Ιούλιο αναμένεται ανάλογη, εάν όχι χειρότερη, προδιαγράφοντας εκτροχιασμό του ελλείμματος ακόμη πιο πάνω από το 3% στο οποίο εκτιμάται ότι βρισκόταν στο τέλος Ιουνίου.
Από τον Σεπτέμβριο όλα τελειώνουν και νέες στρατιές ανέργων θα προστεθούν στα ταμεία ανεργίας. Η διπλανή Τουρκία, αλλά και η Βουλγαρία, χώρες που αντιμετώπισαν με τελείως διαφορετικό ρόλο την πανδημία, έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν.
Βέβαια και οι δύο έχουν το πλεονέκτημα του δικού της νομίσματος, με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά το ζήτημα είναι ότι ανακάμπτουν οι οικονομίες τους.
Στην Ελλάδα το μόνο που φαίνεται να ανακάμπτει ή μάλλον να επανέρχεται δριμύτερο είναι το ψέμα και η παραπληροφόρηση σε ότι αφορά τα της πανδημίας με το να προβάλλονται τερατώδεις προβλέψεις για... εκατομμύρια θανάτους τον ερχόμενο χειμώνα από τον κορωνοϊό, σε μία στοχευμένη προσπάθεια να εκφοβιστούν οι πολίτες.
Οταν τα γεγονότα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός αντιμετωπίστηκε εξαιρετικά στις χώρες που ήταν υποχρεωτικό το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ και η άνοδος της θερμοκρασίας «τελείωσε» ότι είχε απομείνει από τον ιό στην Ελλάδα, οι ειδικοί συνέχεια «προειδοποιούν».
Και το κυριότερο όταν όλα δείχνουν ότι εμβόλιο θα υπάρξει πολύ πριν το τέλος του έτους.
Συνολικά τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έχοντας εισπράξει 20 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση για την «εκστρατεία κατά του κορωνοϊού» και πολλά άλλα με πλάγιους τρόπους, πρωτοστατούν στην εκστρατεία του τρόμου, επιχειρούν να αποδομήσουν όλες τις χώρες και όλους τους ηγέτες που ακολουθούν διαφορετική πολιτική από αυτήν της κυβέρνησης, όπως ο Ν.Τραμπ ή ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζ.Μπολσονάρου ή η Σουηδία και πολλοί άλλοι.
Ακούγεται κωμικό, αλλά η Γαλλία του Ε.Μακρόν και η Ισπανία του σοσιαλιστή Π.Σάντσεθ, όπως και το Βέλγιο, κέντρο της ευρωπαϊκής διαπλοκής και τόσες άλλες χώρες με 5.000 θανάτους την ημέρα ξεχάστηκαν μπροστά στους 80-100 θανάτους των ΗΠΑ ή τους 1000 θανάτους της ημέρα της Βραζιλίας των 210.000.000 κατοίκων.
Από την άλλη πλευρά ένας άλλος παράγοντας, πέρα από τον οικονομικό, που δείχνει ότι θα σπρώξει την κυβέρνηση προς εκλογές είναι η συνολική διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Κάτι που επιδιώκει ολόψυχα η κυβέρνηση.
Οσο και αν δείχνει σήμερα ότι δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο που θα αντιμετώπιζε κάποτε, λόγω της συναντίληψης «λύσης» με τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως της απροθυμίας των πολιτών να αντισταθούν ενεργά σε τέτοιους σχεδιασμού λόγω της κρίσης βιοπορισμού που αντιμετωπίζουν, σίγουρα θα χρειαστεί ανανεωμένη λαϊκή εντολή.
Το ερώτημα είναι αν θα πάει σε δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική μετά. Η λογική λέει πώς, ναι.
Οσο και να μην έχει αντιπολίτευση, όσο και να μην έχει εσωκομματική αντιπολίτευση λόγω λίστας, όσο και αν δεν υπάρχει στον πολιτικό χώρο «δεξιά της ΝΔ» ηγέτης που να μπορέσει να συνασπίσει ένα ποσοστό της τάξης του 15-20%, εν τούτοις πολύ δύσκολα θα κινηθεί επάνω από τα ποσοστά του 40% η ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη στην κάλπη
Η πολιτική λογική λέει ότι κανονικά θα κινηθεί κάτω από το ποσοστό αυτό, αλλά κρατάμε μια επιφύλαξη καθώς οι ερχόμενες εκλογές θα σημαδευτούν από την αυξημένη αποχή, λόγω απογοήτευσης των ψηφοφόρων και αποχή σημαίνει ευάριθμο ποσοστό για το πρώτο κόμμα.
Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συγκεντρώσει πλειοψηφία και σίγουρα τους 158 βουλευτές που έχει σήμερα.
Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις μετεκλογικής σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ (το Βερολίνο πιέζει ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση), η μοναδική λύση θα είναι οι δεύτερες εκλογές τον Οκτώβριο...
Η ημερομηνία ανακοίνωσης των εκλογών, μάλλον θα είναι κάποια στιγμή εντός του Αυγούστου.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια