Συναγερμός στην ελληνοτουρκική μεθόριο
Μια νέα, άγνωστη έως τώρα πραγματικότητα για τη χώρα, μετά την έκρηξη του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος, που επιχειρήθηκε να αντιμετωπισθεί με τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, είναι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στα χερσαία σύνορα στον Έβρο.
Είναι ασύμμετρη απειλή; Είναι υβριδικός πόλεμος; Είναι ακραία εργαλειοποίηση της ανθρώπινης δυστυχίας; Είναι συνειδητή, οργανωμένη και σχεδιασμένη προσπάθεια παραβίασης συνόρων; Οποιες λέξεις και να επιλέξει κανείς, όποιον ορισμό και να δώσει σε αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην ελληνοτουρκική μεθόριο, με επίκεντρο για την ώρα τα χερσαία σύνορα στον Εβρο, είναι μια νέα, άγνωστη έως τώρα πραγματικότητα. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την έκρηξη του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος, που επιχειρήθηκε να αντιμετωπισθεί με τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία φάνηκε από την αρχή ότι είχε σοβαρές αδυναμίες, η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, την άνευ προηγουμένου πίεση στα σύνορά της, η οποία όχι απλώς δεν γίνεται προσπάθεια να ανασχεθεί από την τουρκική πλευρά, αλλά, αντιθέτως, δημοσίως και με κάθε τρόπο ενθαρρύνεται και διευκολύνεται.
Η σοβαρότητα της κατάστασης αντικατοπτρίζεται στον συναγερμό που έχει σημάνει σε κάθε επίπεδο: στην κινητικότητα της κυβέρνησης προς εταίρους και συμμάχους, ώστε να μην μπορεί κανείς να επικαλεσθεί άγνοια των όσων διαδραματίζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κινητικότητα που κορυφώνεται σήμερα με την επίσκεψη στον Έβρο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης· στην προσπάθεια που καταβάλλεται να «σφραγισθούν» τα σύνορα στον Έβρο και να μην δοθεί σε καμία περίπτωση η εντύπωση ότι ανοίγει ένα πέρασμα εκεί· στα έκτακτα μέτρα για όσους καταφέρουν να περάσουν στη χώρα μας.
Η εντύπωση που διαμορφώνεται είναι ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μακρά περίοδο δοκιμασίας. Στον Έβρο επικρατεί σκηνικό σχεδόν πολεμικό, ενώ είναι εύλογη η ανησυχία για το τι θα συμβεί στα θαλάσσια περάσματα όταν οι καιρικές συνθήκες καταστούν κάπως πιο ευνοϊκές. Ενδεικτικό της οργανωμένης ώθησης μεγάλων ομάδων μεταναστών και προσφύγων και προς τα θαλάσσια περάσματα είναι το γεγονός ότι οι νεοαφιχθέντες στη Λέσβο το προηγούμενο διήμερο πλήρωσαν στους διακινητές μόλις 50 δολάρια το άτομο. Στα νησιά κλιμακώνεται η ένταση και οι αντιδράσεις έναντι της προοπτικής ενός νέου κύματος που θα παρατείνει και θα επιτείνει τα προβλήματα που έχουν ήδη προκληθεί από τη φιλοξενία χιλιάδων αιτούντων άσυλο. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, είναι πολύ εύκολο να ευνοηθούν οι ακραίες φωνές.
Επιστέγασμα όλων αυτών είναι η διαπίστωση ότι δεν ήταν κούφιες απειλές όσα κατά καιρούς έχει πει η πολιτική ηγεσία της γείτονος για τη διάθεσή της να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες. Η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου «όπλου» από την τουρκική κυβέρνηση εισάγει μια νέα παράμετρο στις σχέσεις με την Τουρκία, που δεν θα εξαλειφθεί τόσο εύκολα. Αναλόγως των εξελίξεων, το «όπλο» θα ενεργοποιείται κάθε φορά που η Άγκυρα εκτιμά ότι την ευνοεί ο συγκεκριμένος μοχλός πίεσης. Μέχρι να βρεθεί μηχανισμός εξουδετέρωσής του...
Δώρα Αντωνίου
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια