Του Κώστα Στούπα
Η γενική πεποίθηση που κυριαρχούσε μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν ότι η "ανωμαλία" της επιδημίας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή θα είχε διάρκεια λίγες εβδομάδες και μετά η ζωή θα επέστρεφε στην κανονικότητα.
Όσο περνάνε οι μέρες όμως τούτο φαίνεται όλο και περισσότερο πως απέχει από την πραγματικότητα. Στην οικονομία π.χ. η βασική εκτίμηση ήταν πως "οι διαταραχές" στην παραγωγή και κατανάλωση λόγω της καραντίνας που εφαρμόζουν πολλές χώρες θα είχαν διάρκεια μερικές εβδομάδες και αμέσως μετά παραγωγοί, εργαζόμενοι και καταναλωτές θα αποκαθιστούσαν το "χαμένο έδαφος" προκαλώντας στην οικονομία απότομη ανάκαμψη τύπου V.
Παρά τις αισιόδοξες ειδήσεις που κυκλοφορούν για κάποια υπάρχοντα φάρμακα τα οποία έχουν θετική επίδραση σε ασθενείς λόγω επιδημίας, η πραγματικότητα αποτυπώνεται πληρέστερα στην εκτίμηση του καθηγητή Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια, Ζέφρι Σέιμαν.
"Όπως αναφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για εμβόλιο αυτή τη στιγμή είναι για το καλοκαίρι του 2021 εφόσον όλα προχωρήσουν πολύ καλά, γρήγορα και με επάρκεια. Για αυτόν τον λόγο εκτιμά ότι όχι μόνο δεν θα έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοιό, νωρίτερα από το 2021, αλλά υπολογίζεται και θεωρεί ότι η κανονικότητα θα έχει επανέλθει στο βάθος του 2021...".
Η θετική ανταπόκριση κάποιων παλαιών φαρμάκων στην αντιμετώπιση της επιδημίας (οι επιστήμονες αναζητούν λύση σε φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν γιατί είναι γνωστές οι πιθανές παρενέργειες για τον εντοπισμό των οποίων σε νέα σκευάσματα χρειάζονται μήνες δοκιμών...) δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα της μαζικής εξάπλωσης της επιδημίας από την οποία ένα 10-15% θα νοσήσει μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες.
Θα χρειαστούν μήνες μέχρι να προκύψουν επαρκείς ποσότητες για δεκάδες εκατομμύρια βαριά νοσούντων.
Ιδιαίτερα πιθανό θεωρούν επίσης πολλοί επιδημιολόγοι το σενάριο αν η επιδημία υποχωρήσει τους θερινούς μήνες να επανέλθει περί τα τέλη του επόμενου Φθινοπώρου, όπως συμβαίνει με τις εποχικές λοιμώξεις...
Το ενδεχόμενο αυτό θα αναγκάσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο καθώς και τις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν ανάλογα τις δραστηριότητες και τα σχέδιά τους.
Ποιος θα πάει διακοπές το Καλοκαίρι ή θα αλλάξει αυτοκίνητο όταν θα θεωρεί πιθανό πως σε λίγους μήνες θα έχουμε μια κατάσταση ανάλογη με αυτή που διανύουμε τώρα;
Ποια επιχείρηση θα προχωρήσει σε επενδύσεις εκτός από αυτές που αφορούν αντισηπτικά, χειρουργικές μάσκες και χαρτιά υγείας;
Όλα αυξάνουν τις πιθανότητες να διανύσουμε τη χρονιά με τη μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως μετά το ’29.
Η εικόνα που παρουσιάζουν οι αγορές τις τελευταίες δυο εβδομάδες δεν είναι ενθαρρυντική καθώς είχαν την ταχύτερη πτώση στην ιστορία.
Στις 29 Φεβρουαρίου ο S&P 500 που αντιπροσωπεύει τις ισχυρότερες επιχειρήσεις του πλανήτη έγραψε το ιστορικό υψηλό στις 3.380 μονάδες. Την Παρασκευή που πέρασε, παρακάμπτοντας όλες τις στηρίξεις έκλεισε στις 2.304 μονάδες με απώλειες πάνω από 30%.
Η ταχύτητα με την οποία κατέγραψε τόσο μεγάλες απώλειες καταδεικνύει πανικό. Ο Robert Sluymer της FundStrat Global Advisors, διατύπωσε την πλέον εύστοχη παρατήρηση για το τι συμβαίνει: "Σε περιόδους όπως αυτές, η τιμή είναι είδηση", είπε για να συμπληρώσει: "Είναι συχνά ο μόνος οδηγός που έχουν οι επενδυτές κατά τη διάρκεια πανικού."
Τούτο με απλά λόγια σημαίνει πως οι καλύτερες πληροφορίες και εκτιμήσεις για το τι μπορεί να συμβαίνει στην οικονομία αυτήν την περίοδο είναι οι τιμές των μετοχών και αυτές που αποτυπώνουν την αισχροκέρδεια στα αντισηπτικά, το καθαρό οινόπνευμα και τις χειρουργικές μάσκες.
Ο Kyle Bass της Officer Hayman Capital Management είναι αυτός που το 2009 είδε την ελληνική χρεοκοπία να έρχεται. Προχθές στον λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα έκανε την εξής παρατήρηση… "Αν η μεγέθους 23 τρισ. οικονομία μας μείνει "εκτός" (λειτουργίας) για 90 μέρες ο λογαριασμός θα είναι περί τα 6 τρισ. δολ. χωρίς να υπολογίσουμε την χαμένη ανάπτυξη...".
Αν δεν ακολουθήσει εκτίναξη του οικονομικού ελατηρίου το Καλοκαίρι για τους λόγους που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, μια απώλεια 6 τρισ. ισοδυναμεί με το 26% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια απώλεια μεγαλύτερη από εκείνη του κραχ του ’29 σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.
Οι γενιές των επαγγελματιών αλλά και ιδιωτών επενδυτών που είναι ενεργοί σήμερα έχουν μεγαλώσει και γαλουχηθεί με την πεποίθηση πως κάθε κραχ συνιστά μια ευκαιρία γιατί έτσι έχει συμβεί τα τελευταία 70-100 περίπου χρόνια.
Την πεποίθηση αυτή ενισχύει και η τιτάνια προσπάθεια κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών να ρίξουν πολλά τρισ. στις οικονομίες προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα.
Όπως έχουμε γράψει τις τελευταίες εβδομάδες η κρίση που διανύουμε και το αντίστοιχο κραχ στις αγορές που προσπαθεί να προεξοφλήσει τις συνέπειες δεν μοιάζει να είναι σαν αυτές που είχαμε μια φορά κάθε δεκαετία περίπου, αλλά σαν αυτές που είχαμε κάθε αιώνα...
Ένας "μαύρος κύκνος" λειτουργεί σαν αφορμή το "τικ-τακ" της αντίστροφης μέτρησης να φτάσει στο τέλος, απομένει η έκρηξη και η καταμέτρηση των συνεπειών.
Καλό κουράγιο...
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια