Η πυραμίδα του κέρδους στην Αμερική του ακραίου νεοφιλελευθερισμού απεικονίζει τον απόλυτο εφιάλτη ενός ιδιωτικοποιημένου συστήματος υγείας


globinfo freexchange

Μια έρευνα του δημοσιογράφου Lee Fang για την ιστοσελίδα Τhe Ιntercept, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τον τρόπο που λειτουργεί η βιομηχανία του κέρδους στον τομέα της υγείας, στην άκρως νεοφιλελεύθερη Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή το ξέσπασμα της παγκόσμιας πανδημίας.

Το τελευταίο διάστημα, τα Αμερικανικά ΜΜΕ επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο σε ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν την αγορά προμηθειών ιατρικών προϊόντων και προϊόντων υγιεινής, που είναι τώρα δυσεύρετα, για να στοκάρουν μάσκες και απολυμαντικά χεριών και να τα μεταπωλήσουν σε υψηλότερες τιμές.

Όμως το χοντρό παιχνίδι παίζεται γύρω από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, που είναι έτοιμες για μεγάλα κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα προκύψουν από έκτακτες δαπάνες για την πανδημία. Μοιραία, το παιχνίδι του κέρδους επεκτείνεται και στους τραπεζίτες και τους επενδυτές που επενδύουν επιθετικά σε τέτοιες εταιρείες.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτικές τράπεζες στις ΗΠΑ έχουν πιέσει τις εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης - οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού - συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών εταιρειών που αναπτύσσουν πειραματικές θεραπείες καθώς και εταιρειών προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού, προκειμένου να εξετάσουν τρόπους για μεγιστοποίηση κερδών από την κρίση.

Η εταιρία Gilead Sciences, για παράδειγμα, που παράγει το φάρμακο Remdesivir και που φαίνεται να είναι το πιο ελπιδοφόρο αυτή τη στιγμή για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του κορονοϊού, είναι μια από τις εταιρίες που δέχονται έντονες πιέσεις από τους επενδυτές.

Το Remdesivir, είναι ένα αντιικό που αναπτύχθηκε για θεραπεία από τον δάγκειο πυρετό, τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς και τους ιούς Zika, MERS και SARS. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι είναι το μοναδικό φάρμακο αυτή τη στιγμή το οποίο μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό όσον αφορά τη θεραπεία των συμπτωμάτων του κορονοϊού.

Το φάρμακο, παρόλο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και με κυβερνητικά κονδύλια μέσω των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, πατενταρίστηκε από την Gilead Sciences, η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες με έδρα την Καλιφόρνια.

Η εταιρία έχει δεχθεί έντονη κριτική για την πρακτική τιμολόγησης των φαρμάκων στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρέωση που επέβαλε για ετήσια θεραπεία από Ηπατίτιδα C, η οποία είχε ανέλθει στα 84.000 δολάρια(!). Αξίζει να σημειωθεί, ότι και αυτή η θεραπεία είχε αναπτυχθεί με τη βοήθεια κυβερνητικής έρευνας. Υπολογίζεται ότι το Remdesivir μπορεί να αποφέρει κέρδη στην εταιρία κοντά στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μια άλλη περίπτωση, ο Steven Valiquette, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Barclays, ζητούσε με πολύ επίμονο τρόπο από στελέχη της Cardinal Health να μάθει αν η εταιρία είχε σκοπό να αυξήσει τις τιμές σε μια σειρά προϊόντων. Η Cardinal Health είναι εταιρία διανομής προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης, όπως μάσκες N95, αναπνευστήρες, κ.λ.π.

Και εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι η ίδια η εταιρία βρίσκεται στη λίστα των εταιριών που έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν πλημμυρίσει τα διάφορα ιδιωτικά ιατρεία, κλινικές και φαρμακεία (γνωστά στην Αμερική ως "pill mills"), με εκατομμύρια παυσίπονα που προκαλούν έντονο εθισμό. Τα "pill mills" έχουν κατηγορηθεί γενικά ότι συνταγογραφούν αλόγιστα και με μη προβλεπόμενο τρόπο.

Πέρα απ'όλα αυτά, η πίεση των αγορών έχει ωθήσει πολλές εταιρίες στο χώρο της υγείας να αγοράζουν τις ίδιες τους τις μετοχές, προκειμένου να διατηρηθεί ψηλά η τιμή τους στο χρηματιστήριο. Οι εταιρίες ξοδεύουν δισεκατομμύρια για το σκοπό αυτό και για lobbying, αντί να επενδύουν στην έρευνα.

Εξάλλου, στις ΗΠΑ, οι μεγάλες φαρμακευτικές βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εταιριών που χρηματοδοτούν πολιτικές εκστρατείες και ελέγχουν ένα σημαντικό κομμάτι του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Η έρευνα αυτή απεικονίζει ξεκάθαρα την πυραμίδα του κέρδους και στον τομέα της υγείας. Στην κορυφή βρίσκονται και εδώ οι τράπεζες, που έχουν άφθονη πρόσβαση σε χρήμα και το κατευθύνουν προς τα εκεί που μυρίζονται μεγάλα κέρδη κάθε φορά. Είναι φανερό ότι βλέπουν την πανδημία σαν μια μεγάλη ευκαιρία για επιπλέον κέρδος.

Δεδομένου ότι στην άκρως νεοφιλελεύθερη Αμερική τα δημόσια νοσοκομεία είναι έννοια σχεδόν άγνωστη, η εικόνα που σχηματίζεται ισοδυναμεί με τον απόλυτο εφιάλτη, ειδικά σε καταστάσεις συναγερμού, όπως αυτή που διανύουμε λόγω της πανδημίας. Στα ενδιάμεσα στάδια της πυραμίδας του κέρδους δεν υπάρχει πουθενά κάποια δημόσια παρέμβαση που να λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για τον μέσο Αμερικανό, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η θεραπεία του, τουλάχιστον σε έκτακτες περιπτώσεις σαν αυτή που βιώνουμε.

Αντίθετα, η πλήρης ιδιωτικοποίηση και εξαγορά ουσιαστικά του πολιτικού συστήματος από τις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρίες, έχουν εξαφανίσει κάθε ίχνος ηθικής, με το όλο σύστημα να επιδιώκει τρόπους μεγιστοποίησης του κέρδους την ώρα που οι άνθρωποι πεθαίνουν. Πολλοί από αυτούς, επειδή απλά δεν έχουν αρκετά χρήματα για θεραπεία. Και όλα αυτά στο ισχυρότερο, υποτίθεται, κράτος του πλανήτη.

Ε, λοιπόν, αυτή τη νεοφιλελεύθερη ζούγκλα ονειρεύεται για την Ελλάδα η φράξια των φανατικών της ελεύθερης αγοράς που κατευθύνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και τα "νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια" του συστήματος.

Απόδειξη, η διαχείριση της κρίσης από τους κυβερνώντες, οι οποίοι παίζουν κρυφτούλι και δείχνουν απρόθυμοι να κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις για να ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τα "παπαγαλάκια", που εν μέσω τέτοιας υγειονομικής κρίσης δεν σταματούν ούτε στιγμή να λοιδορούν με άφθονη προπαγάνδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια