Τον τάφο της Νεφερτίτη υποστηρίζει πως ίσως ανακάλυψε ομάδα επιστημόνων

© AP Photo / Michael Sohn
Ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει πως ίσως εντόπισε τον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτη, πίσω από τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών στην Αίγυπτο.

Το σημείο που ίσως να βρίσκεται ο τάφος της θρυλικής Αιγύπτιας βασίλισσας Νεφερτίτη, πιθανόν να βρίσκεται κοντά σε έναν άλλο τάφο διάσημου Αιγύπτιου Φαραώ, του Τουταγχαμών, υποστηρίζει ομάδα επιστημόνων.

Σύμφωνα με μια αδημοσίευτη ακόμα ακαδημαϊκή αναφορά, την οποία έχει στη διάθεση του το επιστημονικό περιοδικό Nature και η οποία έχει παρουσιαστεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων της χώρας, Μαχμούντ Ελνταμάτι, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα μηχανήματα χαρτογράφησης, αναφέρουν πως πίσω από τον ταφικό θάλαμο του φαραώ Τουταγχαμών, εντόπισαν μια κρυμμένη περιοχή που μοιάζει με διάδρομο.

Η θεωρία και οι αμφιβολίες

Η θεωρία πως ο τάφος της Νεφερτίτης βρίσκεται κοντά στον τάφο του Τουταγχαμών, αναπτύχθηκε το 2015 από τον Βρετανό αιγυπτιολόγο, Νίκολας Ριβς, αν και έχει αμφισβητηθεί από μια άλλη ομάδα επιστημόνων απο το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο του Τορίνο, που υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν κρυμμένα δωμάτια, ούτε μέσα, ούτε κοντά στον τάφο του Τουταγχαμών.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Ρει Τζόνσον, αιγυπτιολόγος του Ινστιτούτου Ανατολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, δήλωσε στο περιοδικό Nature πως τα ευρήματα είναι «εξαιρετικά συναρπαστικά», σημειώνοντας πως «ξεκάθαρα κάτι υπάρχει στην άλλη πλευρά του βόρειου τοίχους, του ταφικού θαλάμου».

Ο Ζαχί Χαβάς, ο οποίος έχει επιτελέσει και αυτός υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, διατύπωσε τις αμφιβολίες του για τους ισχυρισμούς, επιμένοντας πως η χρήση μηχανημάτων χαρτογράφησης με ραντάρ «ποτέ δεν έχουν κάνει καμία ανακάλυψη, σε κανένα σημείο της Αιγύπτου».

«Θα μπορεί να πρόκειται για τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη που έγινε ποτέ» δήλωσε από τη πλευρά του ο Δρ.Ριβς, ο οποίος όμως υπογράμμισε πως επειδή οι τοίχοι στον τάφο του Τουταγχαμών, περιλαμβάνουν ανεκτίμητης αξίας τοιχογραφίες, δεν πρέπει να γίνει οποιαδήποτε κίνηση, αν δεν συγκληθεί πρώτα μια διεθνής συνάντηση ειδικών.

Ο τάφος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε το 1922 από Βρετανούς αρχαιολόγους, ενώ η θρυλική Νεφερτίτη, βασίλευσε στην αρχαία Αίγυπτο κατά τον 14ο αιώνα π.Χ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια