Sponsor

ATHENS WEATHER

Επιτυχία ή φιάσκο;

Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Του Anaconda

1. Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν επίσημη, όχι για προσωπικούς λόγους. Συνεπώς η έλλειψη κοινής συνέντευξης τύπου με τη δικαιολογία αποφυγής απαντήσεων του Τραμπ για το Ιράν ήταν διπλά τραγελαφική, αφενός διότι μειώνει τη συγκριτική σημασία της επίσκεψης (λες και ήταν φύλαρχος αφρικανικού όχλου προς ανεξαρτητοποίηση) και αφετέρου διότι ελαστικοποιεί το πρωτόκολλο με τρόπο δυσμενή και για τα δύο μέρη.

2. Η παρουσία Μητσοτάκη μπροστά στις κάμερες ήταν τζούφια με θαρραλέο τρόπο: με αξιοπρέπεια και παρρησία πετάχτηκε για να υπερασπιστεί τα αυτονόητα, πράγμα το οποίο -δυστυχώς- δεν είναι λογικό και αναμενόμενο για το υποτακτικό steady state που διέπει τους εκάστοτε ηγέτες της εγχώριας Δημοκρατικής Παράταξης, οι οποίοι κυβερνούν τη χώρα από το σοσιαλιστικό πραξικόπημα του 1973.

3. Στο παρασκήνιο οι συζητήσεις ήταν πολύ δημιουργικές και πολύ χρήσιμες για την Ελληνική Δημοκρατία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ατζέντα περιείχε ζητήματα ουσίας, δευτερευόντως σχετικά με έργα ενέργειας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και εξαγοράς εταιριών σε προνομιακά τιμήματα, και πρωτίστως τη δημιουργία πλαισίου μετατροπής της Ελλάδας σε προκεχωρημένο κέντρο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Αναμένεται εξίσου χρήσιμη εξέλιξη σε πρακτικό επίπεδο. Δεν μπορούμε να επεκταθούμε περαιτέρω.

4. Η παρουσία Πενς και Πομπέο έγινε μετά από μεσολάβηση του... παράλληλου σύμπαντος, το οποίο είδε τον τοίχο να πλησιάζει επικίνδυνα για την Ελλάδα και επενέβη για να μαζευτούν τα ασυμμάζευτα. Ο ρόλος τους ήταν και παραμένει ζωτικής σημασίας. Κοινώς, αν άφηναν τον Ρεπουμπλικάνο επιχειρηματία και φίλο του Ερντογάν να συνομιλήσει με τον Δημοκρατικό δημόσιο υπάλληλο και φίλο των Κλίντον/Σόρος, με το καλημέρα θα άκουγε «μην προκαλείς ένταση, βάλε πλατφόρμες και άσε την Τουρκία να βάλει και αυτή» και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Τώρα το πλαίσιο συζήτησης και συνεργασίας έγινε πιο θεσμικό και συστημικό. Δεν μπορούμε να επεκταθούμε περαιτέρω.

5. Ο Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να πει on camera αυτά που προτείναμε (Συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη) σχετικά με το ρόλο Τουρκίας-Ιράν και αφενός να γίνει ο ρυθμιστής της πολιτικής ζωής παγκοσμίως και αφετέρου να γίνει εθνικός ήρωας του Ελληνισμού, αλλά δεν ένοιωσε άνετα να βγάλει την άσπρη κάλτσα και το σανδάλι.

6. Το σύνολο των δηλώσεων υποστήριξης Τραμπ στην Ελλάδα ήταν άνευ πρακτικής αξίας. Η στρατηγική «επιτυχία θα είναι να πάρουμε τη συναίνεσή του δια της μη έκφρασης αντίθεσης» είναι έωλη και άστοχη σε περίπτωση που δεν μετουσιώνεται σε πράξη από την Ελληνική Δημοκρατία, θεσμικά και επίσημα. Η όποια προσπάθεια να παρουσιαστεί ως επιτυχημένη η επίσκεψη λόγω της στοιχειωδώς αξιοπρεπούς παρουσίας Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι προσβλητική για τη νοημοσύνη του μέσου Έλληνα και καλό θα ήταν να μην επιχειρείται περαιτέρω.

7. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκμεταλλευτεί το κλίμα και προχωρήσει εντός ημερών στην ανακήρυξη ΑΟΖ, τότε η επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα είναι επιτυχημένη. Εάν δεν ανακηρύξει ΑΟΖ, τότε η επίσκεψή του θα είναι αδιανόητα μεγάλης εμβέλειας φιάσκο, το οποίο δεν θα αργήσει να καταπιεί -με ανορθόδοξο τρόπο- τον ίδιο και την κυβέρνησή του, δίχως τρόπο ανάσχεσης ή ανατροπής αυτής της εξέλιξης.

Αναμονή ελάχιστες μέρες λοιπόν: είναι αντικειμενικά προσδιορίσιμος ο χαρακτηρισμός της επίσκεψης.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια