Γράφει ο Βαγγέλης Περρής
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του σ. Προέδρου του και των κομματικών αρμοδίων για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ζητά σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Θεωρούν ότι χωρίς αυτούς στην κυβέρνηση κυριαρχεί μία «πολιτική κατευνασμού και ηπίων τόνων» − μάλιστα ο σ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα φαινόμενα της ηπιότητας έχουν δοθεί «ως αντάλλαγμα για τον περιορισμό του μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών».
Από αυτή την τοποθέτηση προκύπτει ότι το συγκεκριμένο κόμμα ήταν πάντοτε υπέρμαχο της σκληρής γραμμής στις σχέσεις με τη γείτονα και, όταν ήταν κυβέρνηση, δεν άφηναν τους Τούρκους σε χλωρό κλαρί εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων που τους ασκούσαν.
Ασφυκτική πίεση Νο1: Λίγα λουλούδια θέλεις, φίλε μου
Ο σ. Τσίπρας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Είναι 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Οι τουρκικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι κάθε χρόνο δολοφονούνται γύρω στις 500 γυναίκες και θεωρούν ότι η τουρκική κυβέρνηση και δικαιοσύνη κάνουν τα στραβά μάτια όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα κρούσματα βίας. Οι διαμαρτυρίες δεν φτάνουν στα αυτιά του Έλληνα πρωθυπουργού. Επιλέγει να τιμήσει την ημέρα βγαίνοντας στους δρόμους της Σμύρνης για να μοιράσει λουλούδια στις κυρίες που καλύπτουν το (φιλο)κυβερνητικό ρεπορτάζ. Δίπλα του βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Την προηγούμενη μέρα οι δύο πολιτικοί είχαν συναντηθεί στην τελετή ανάδειξης του σ.Τσίπρα σε επίτιμο διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Σμύρνης.
Όταν τελείωσε η κοινή ελληνοτουρκική διανομή των λουλουδιών και ο σ. Τσίπρας επέστρεψε στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε αντιστασιακή ανακοίνωση γιατί φοβήθηκε ότι «η καταστολή της ελευθερίας εκτροχιάζει τη δημοκρατία στην Τουρκία». Τα λουλούδια δεν είχαν ακόμη μαραθεί.
Ασφυκτική πίεση Νο2: Γκουντ ντιπλόμασι
Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ελλάδα και στέλνει ως προπομπό τον Τσαβούσογλου. Αυτός ταξιδεύει μέχρι τη Θράκη όπου μιλάει για «τουρκική μειονότητα», την απαριθμεί στους 150.000, εκτιμά ότι οι «συμπατριώτες» του δίνουν «αγώνα επιβίωσης» και τους καλεί σε κοινή δράση με τους «ομοεθνείς που βρίσκονται στη Μακεδονία». Την ομιλία του χειροκροτούν τρεις βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Είναι οι Μουσταφά Μουσταφά, Αιχάν Καρά Γιουσούφ, και Ζειμπέκ Χουσεΐν, όλοι τους εκλεγμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα φτάνει στην Αθήνα ο Ερντογάν. Τον υποδέχεται ο υπουργός εξωτερικών σ. Κοτζιάς ο οποίος είναι πολύ χαρούμενος και ξεσπάει στα γέλια καθώς δείχνει τη γραβάτα του και λέει «γκουντ ντιπλόμασι ε;».
Ερντογαν Κοτζιας και Γκουντ Ντιπλομασι ε;
Σύντομα τα χαμόγελα παγώνουν. Ο Ερντογάν βάζει στο Προεδρικό Μέγαρο θέμα επανεξέτασης της συνθήκης της Λωζάννης και μετά επισκέπτεται τη Θράκη. Εκεί χαρακτηρίζει τους ντόπιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «βουλευτές μας» και τους καλεί «να κάνουν πολλά πράγματα στο κοινοβούλιο».
Ασφυκτική πίεση Νο3: Όχι άσυλο σε αυτούς που βομβαρδίζουν παιδάκια
Ένα μυστηριώδες πραξικόπημα προσπαθεί να ανατρέψει τον Ερντογάν, αλλά εκείνος τη γλιτώνει. Τις επόμενες ημέρες συλλαμβάνονται 50.000 επικριτές του καθεστώτος, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στρατιωτικοί. Οκτώ από αυτούς ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους μετέπειτα ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου, ο σ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί την παράδοσή τους. Δύσκολο να επιβεβαιωθεί μια συνομιλία μεταξύ δύο πολιτικών, ιδιαιτέρως όταν ο ένας είναι ο Ερντογάν, επομένως μπορούμε να δώσουμε βάση μόνο σε όσα έγιναν δημοσίως.
Η εφημερίδα «Αυγή» επιδεικνύει την ευαισθησία της γράφοντας «άσυλο σε κατατρεγμένους, όχι σε πραξικοπηματίες», ο σ. Βίτσας κάνει δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι «το επιχείρημα της έκδοσης είναι από πλευράς Τουρκίας ένα ισχυρό επιχείρημα», ενώ η σ. Αυλωνίτου δίνει ρέστα από το βήμα της Βουλής: «Δεν γίνεται η ελληνική Δημοκρατία να παρέχει πολιτικό άσυλο σε άτομα που αποδεδειγμένα, το τονίζω εφόσον αποδειχτούν, υπάρχουν αποδείξεις ότι βομβάρδιζαν, πολυβολούσαν αδιάκριτα πολίτες διά αέρος μέσα σε αστικές περιοχές. Τέτοιες πράξεις έχουν καταγραφεί σε video, αποτελούν ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ και με κανέναν τρόπο, με κανένα πρόσχημα δεν πρέπει να τύχουν οποιασδήποτε κάλυψης».
Ασφυκτική πίεση Νο4: Αυτοί οι υδρογονάνθρακες είναι δικοί τους και δικοί μας
Ο Ερντογάν έχει βάλει στο μάτι τους υδρογονάνθρακες της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με το σχέδιο φέρεται να συμφωνεί ο τέως έλληνας υπουργός εξωτερικών σ. Κατρούγκαλος, ο οποίος δηλώνει στο Anadolu: «Είναι προφανές ότι στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας... Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο; Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».
Ο Τούρκος συνάδελφός του, Τσαβούσογλου, είναι ευγνώμων και το δείχνει σε συνέντευξή του: «Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του. Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία».
Συμπέρασμα
Προφανώς για τον ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα συνιστούν σκληρή στάση και πιέζει ώστε την ίδια να υιοθετήσει και η νυν κυβέρνηση, η οποία πρέπει επιτέλους να βάλει στην άκρη τους επικίνδυνους ήπιους τόνους.
0 Σχόλια