REUTERS/Rupak De Chowdhuri |
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση των ορίων της ζωής στον πλανήτη μας, αλλά και στην πρόβλεψη των ηφαιστειακών εκρήξεων. Τι βρήκαν λοιπόν; Υπάρχουν 1,85 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα στη Γη, με περισσότερο από το 99% της ποσότητας αυτής να βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας.
«Περισσότερο από το 90% του άνθρακα είναι στην πραγματικότητα στο εσωτερικό της Γης, στον μανδύα και τον πυρήνα» δήλωσε η καθηγήτρια Μαρί Έντμοντς από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο BBC. «Πολύ λίγα ήταν γνωστά για τη μορφή του, την ποσότητα και την κινητικότητά του. Και, προφανώς, όλα αυτά έχουν τεράστια για το κλίμα της Γης» συμπλήρωσε.
Ο υπολογισμός ήταν μια επίπονη διαδικασία που περιελάμβανε την παρακολούθηση των εκπομπών αερίων από τα μεγάλα ηφαίστεια και την εξέταση των λάσπης βαθέων υδάτων που έχουν τραβηχτεί στο εσωτερικό της Γης σε όρια τεκτονικών πλακών.
Μέσω της χρήσης εργαστηριακών πειραμάτων και μοντέλων, η ομάδα ήταν στη συνέχεια σε θέση να προσομοιώσει τα πιθανά επίπεδα αποθεμάτων και τις ροές άνθρακα.
Μόλις τα δύο δέκατα του 1% του συνολικού άνθρακα της Γης - περίπου 43.500 δισεκατομμύρια τόνοι - κρίνεται ότι είναι πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, στους ωκεανούς, στην ξηρά και στην ατμόσφαιρα. Όλα τα άλλα βρίσκονται στη βαθιά «δεξαμενή», με τα δύο τρίτα του συνόλου στον πυρήνα.
Σε μια συναρπαστική άσκηση, το DCO προσπάθησε να περιγράψει πώς η κατάσταση υτός έχει αλλάξει διαχρονικά. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, έχει ανακατασκευάσει την ιστορία της τεκτονικής των πλακών - για να προβάλλει την «ταινία» των διεργασιών στο εσωτερικό της Γης.
Αυτό αποκάλυψε ότι ο άνθρακας που έχει τραβηχτεί στο εσωτερικό της Γης είναι περίπου ίσος με εκείνον που έχει αποδεσμευθεί στην ατμόσφαιρα μέσω των ηφαιστείων. Τα ηφαίστεια και οι ηφαιστειακές περιοχές εκπέμπον περίπου 280-360 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως. Όμως ανά διαστήματα υπήρξαν σοβαρές διαταραχές σε αυτόν τον κύκλο.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία 100 χρόνια, οι εκπομπές άνθρακα από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων, ήταν 40 έως 100 φορές μεγαλύτερες από τις γεωλογικές εκπομπές άνθρακα του πλανήτη μας.
Το DCO δημοσίευσε τα συμπεράσματά του σε διάφορα άρθρα του περιοδικού Elements.
Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια