Οι αμμόλοφοι του πλανήτη Άρη αποκαλύπτονται μέσα από νέα φωτογραφία


Το περιβάλλον με χαμηλή βαρύτητα στον Άρη επιτρέπει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου, έως και 30 μέτρα το δευτερόλεπτο σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια καταιγίδων σκόνης.

Επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος (Roscosmos) κατέγραψαν ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα: ραγισμένους «κυλίνδρους» αμμόλοφων που παράγονται με την εξάχνωση αερίου διοξειδίου του άνθρακα, δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο στον πλανήτη Άρη.

Χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό φωτογραφικών μηχανών, οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν τα μοντέλα ανέμου στον Κόκκινο Πλανήτη και πιο συγκεκριμένα την επικρατούσα κατεύθυνση του ανέμου, παρακολουθώντας το σχήμα των αμμόλοφων και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα στον πλανήτη Άρη, ένα λεπτό στρώμα πάγου διοξειδίου του άνθρακα καλύπτει την επιφάνεια. Αργότερα, στην αρχή της άνοιξης, το διοξείδιο του άνθρακα μετατρέπεται από στερεό σε αέριο στο κάτω μέρος του πάγου.
​Με αυτόν τον τρόπο παγιδεύεται αέριο διοξείδιο του άνθρακα κάτω από το επιφανειακό στρώμα του πάγου και πάνω από την άμμο, κάτι που προκαλεί ρωγμές και αλλαγές στο τοπίο, δημιουργώντας τους ασυνήθιστους σχηματισμούς αμμόλοφων που παρατηρούνται στις δορυφορικές εικόνες.

Ο σχηματισμός κορυφογραμμών στους αμμόλοφους δείχνει ότι δευτερεύοντες άνεμοι παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου.

Το περιβάλλον με χαμηλή βαρύτητα στον Άρη επιτρέπει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου, έως και 30 μέτρα το δευτερόλεπτο σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια καταιγίδων σκόνης.

Τον Αύγουστο, ακόμη μία φωτογραφία, αυτή φορά ενός κρατήρα στον πλανήτη Άρη, άφησε άφωνους τους επιστήμονες.

Σήμερα, ο Άρης είναι ένας ξηρός, παγωμένος πλανήτης με σχεδόν καθόλου ατμόσφαιρα αλλά μπορεί και να μην ήταν πάντα έτσι, σύμφωνα με επιστήμονες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια