Δεν αρκεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών για ανάπτυξη κ. πρωθυπουργέ


Γράφει ο Γεράσιμος Ποταμιάνος

Η ανάπτυξη παραμένει το μοναδικό μέσο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από την μέγγενη των δεσμεύσεων που της έχουν επιβληθεί για την αποπληρωμή του χρέους. Ενώ όμως όλοι συμφωνούν στην ανάγκη πραγματοποίησης μεγάλου όγκου επενδύσεων, εγγενές πρόβλημα παραμένει η αδυναμία συμβολής του προϋπολογισμού στην ανάπτυξη. Με βάση το ισχύον δημοσιονομικό πλαίσιο (λιτότητα), η προσπάθεια περιορίζεται στην ανάκτηση της "εμπιστοσύνης των επενδυτών". Παραβλέπεται το γεγονός ότι μετά δέκα χρόνια λιτότητας, η ύφεση επιστρέφει στην Ευρωζώνη.

Καθώς η επενδυτική βαθμίδα της χώρας, υπολείπεται του investment grade των οίκων αξιολόγησης, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη δεν περιείχαν εκπλήξεις. Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχαν ήδη αφήσει για αργότερα αυτό που αποτελούσε τον πυρήνα του προεκλογικού της προγράμματος, δηλαδή την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. O Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα προωθήσει πρώτα τις μεταρρυθμίσεις που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει μείωση των πλεονασμάτων το 2020. Επέλεξε να δώσει έμφαση στη μείωση των φόρων.

Οι αλλαγές στην φορολογία όμως, που είναι το βασικό του επιχείρημα για την τόνωση της ανάπτυξης, θα έλθουν σε δύο φάσεις. Για τα εισοδήματα που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα εντός του 2019 δεν θα αλλάξει τίποτε. Η κυβέρνηση επέλεξε να μεταφέρει το κύριο βάρος του δημοσιονομικού κόστους των φορολογικών εξαγγελιών της μετά το 2020. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν ευνοεί την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης που αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για την εξασφάλιση «δημοσιονομικού χώρου».

Με τις διευκρινίσεις του στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε την τακτική της κυβέρνησης όσον αφορά την διεκδίκηση της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνοντας ότι συνδέεται χρονικά με την τέταρτη αξιολόγηση, που διεξάγεται στο πλαίσιο της "ενισχυμένης εποπτείας". Η ανελαστικότητα στο θέμα αυτό, οφείλεται στο ότι η δέσμευση για το ύψος των πλεονασμάτων αποτελεί εγγύηση για την εξυπηρέτηση του χρέους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια