Οι τρικλοποδιές Τραμπ, η "Ευρώπη της Μέρκελ" και τα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα


Γράφει ο Απόστολος Αποστολόπουλος

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους. Αρκεί να πεις ότι θα βάλεις δασμούς στα αυτοκίνητά τους και θα κάνουν ό,τι θέλεις» (reseau international 26-8-2019). Είναι σχόλιο του Τραμπ για την Σύνοδο των G7 στο Μπιαρίτζ. Χλευασμός, περιφρόνηση, κλωτσιά στα μαλακά μόρια. Για τις ΗΠΑ του Τραμπ δεν αξίζει ούτε ο τυπικός διπλωματικός σεβασμός στη σημερινή "Ευρώπη της Μέρκελ". Άλλωστε, κανείς από τους άλλους έξι παρακαθήμενους εκπροσώπους του πλούτου δεν απάντησε στην προσβολή, διαψεύδοντας ότι κυβερνάει το χρήμα.

Πριν από περίπου τρεις δεκαετίες ο Μπρεζίνσκι έγραφε ότι η Ευρώπη είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ ("Η Μεγάλη Σκακιέρα"). Και παραμένει προτεκτοράτο. Τι να λέμε κι εμείς εδώ… Προτεκτοράτο δεν σημαίνει απλώς ότι λαμβάνεις και εκτελείς εντολές για κάποια σημαντικά θέματα και για τα άλλα κάνεις του κεφαλιού σου. Διόλου δεν είναι έτσι. Δεν υπάρχουν σημαντικά και ασήμαντα ζητήματα, όλα διαπλέκονται έτσι ώστε να αποτελούν αρμονικό σύνολο που εξυπηρετεί τον επικυρίαρχο.

Εκτροπή από τον κανόνα ο επικυρίαρχος δεν  επιτρέπει παρά μόνο αν ο ίδιος την προκαλεί. Όπως τότε που ένας Αμερικανός υφυπουργός ανακοίνωσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, καλοκαιριάτικα ντάλα μεσημέρι, ότι θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα τον Οκτώβριο και χρειάστηκε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης να επιστρατεύσει όλη την παροιμιώδη ψυχραιμία του.

Ασφαλώς δεν είναι της ίδιας ποιότητας  προτεκτοράτο η Ελλάδα, η Γερμανία ή η Γαλλία. Αλλά και αυτοί οι δυο, οι ισχυροί της ΕΕ, παραμένουν υποτακτικοί των ΗΠΑ. Μια φρασούλα του Αμερικανού Προέδρου για επιβολή δασμών στα γαλλικά κρασιά ήταν υπεραρκετή, ώστε ο Μακρόν, αφού γευμάτισε με τον Τραμπ, να καλέσει αυτός τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών  Μοχάμεντ Ζαρίφ στο Μπιαρίτζ για να μην εκτεθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο : SLpress.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια