Sponsor

ATHENS WEATHER

Δραματικό ΚΥΣΕΑ υπό την απειλή μαζικής εισβολής σε νησιά Αν. Αιγαίου και Έβρο: Τι αποφασίστηκε


Δεν κλείνουν τα σύνορα, δεν εγκλωβίζουν τους αλλοδαπούς που παράνομα εισέρχονται στην Ελλάδα στην παραμεθόριο περιοχή, κάνουν πιο αυστηρό το νομοθετικό-θεσμικό πλαίσιο χορήγησης ασύλου για να κάνουν την χώρα λιγότερο ελκυστική στις μάζες των αλλοδαπών που πλέον εισρέουν με ρυθμό ανάλογο του 2015.

Eπίσης θα παραμείνουν τα 17 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου «εποπτεύουν την περιοχή για τον εντοπισμό και την διάσωση» αλλοδαπών.

Αυτές είναι οι βασικές αποφάσεις του έκτακτου πολύωρου, δραματικού, ΚΥΣΕΑ που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμμετοχή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας. 

Ακόμα αποφασίστηκε η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης ασύλου (αλλάζει δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο) και την πλήρη εφαρμογή του νόμου για τους αλλοδαπούς που κυκλοφορούν παρανόμως.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η αποσυμφόρηση νησιών όπου φιλοξενούνται οι αλλοδαποί με μεταφορά τους στην ενδοχώρα. Οι δομές φιλοξενίας βρίσκονται στο «κόκκινο» και μόνο στη Μόρια αυτή τη στιγμή είναι 10.241 αλλοδαποί κάνοντάς τον τον πλέον πολυπληθή καταυλισμό στην Ευρώπη και αλλάζοντας δραματικά την πληθυσμιακή σύνθεση στο νησί.

Το ΚΥΣΕΑ σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισες τη μεταφορά 1.500 ατόμων από τη Μόρια στη Νέα Καβάλα. Επισημάνθηκε ότι είναι υπεράριθμες κατά 9.000 άτομα και οι «δομές φιλοξενίας» των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Το ΚΥΣΕΑ ανέλυσε σε βάθος την κατάσταση που διαμορφώνει η σταθερή αύξηση των μεταναστών/προσφύγων που φθάνουν και παραμένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους μήνες. Για το λόγο αυτό απαιτείται η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:

1.Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.

2.Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

3.Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).

4.Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.

5.Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.

6.Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.

7.Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).
Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με θέμα το προσφυγικό την ώρα που η Αγκυρα  κλιμακώνει τις πιέσεις στην Ευρώπη για το θέμα αυτό.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μίλησε για «επικείμενο νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία εξαιτίας της ρωσικής και συριακής επίθεσης στην Ιντλίμπ»

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για προώθηση παράνομων αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι ότι όλοι αυτοί οι αλλοδαποί είναι οι σκληροί ισλαμιστές της Ιντλίμπ με τις οικογένειές τους με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια