Sponsor

ATHENS WEATHER

Είναι άδικο να «κερδίζεις» στην Εύβοια και να «χάνεις» στη Σαμοθράκη


Σε «επιτελικό επίπεδο» η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε υψηλό βαθμό προετοιμασίας και ανάλογη ετοιμότητα. Η μεγάλη δοκιμασία με τη φωτιά στην Εύβοια επιβεβαίωσε ότι οι σημερινοί κυβερνώντες ήρθαν στοχοπροσηλωμένοι στην αποστολή τους και αποφασισμένοι να μην επαναλάβουν τα λάθη των προηγούμενων.

Παρά την τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι βασικά λάθη ή παραλείψεις δεν έγιναν. Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε ικανοποιητικά, οι άνθρωποι ήταν στις θέσεις τους και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε, αλλά βρέθηκε τη στιγμή που έπρεπε στο σημείο που έπρεπε και είπε εκείνα που καταρχήν θέλουν να ακούσουν οι πολίτες.

Μια κυβέρνηση, όμως, δεν θα κριθεί μόνο από τα πολιτικά και τα «μεγάλα», αλλά και από τα «μικρά», αυτά που στο παρελθόν ονομάζαμε προβλήματα της καθημερινότητας. Καθένα από αυτά μπορεί να αφορά λίγες χιλιάδες ανθρώπους ή και έναν μόνο, αλλά την κρίσιμη ώρα συγκροτούν το σύνολο εκείνο που χαλάει την εικόνα μια κυβέρνησης, εξαντλεί το πολιτικό της κεφάλαιο και τη στέλνει «αδιάβαστη». 

Και το λέω αυτό τώρα για δύο λόγους: πρώτον, γιατί η περίοδος των διακοπών μάς φέρνει σε πιο άμεση επαφή με προβλήματα αυτής της κατηγορίας και, δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση είναι ακόμη στην αρχή και χρειάζεται να σκανάρει τις παγίδες που την απειλούν. Η επισήμανση αυτή ισχύει για όλους, αλλά περισσότερο για τους νέους ή τους άπειρους υπουργούς και τα στελέχη που τοποθετήθηκαν σε κρίσιμες θέσεις του συστήματος άσκησης εξουσίας, είτε ως ειδικοί τεχνοκράτες, είτε με πολιτικά κριτήρια, αλλά με έναν και μοναδικό στόχο: να υπηρετούν τον πολίτη.

Τις προηγούμενες εβδομάδες επισημάνθηκε από το «ΘΕΜΑ» η ιστορία με τις πολύωρες καθυστερήσεις στις πτήσεις εσωτερικού, κυρίως προς τα νησιά που συμβαίνει να είναι τόπος διακοπών. 

Αυτή την εβδομάδα, στην αντάρα της καταστροφής στην Εύβοια, προέκυψε ο αποκλεισμός της Σαμοθράκης, η απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδων τουριστών, το οικονομικό πλήγμα για το ακριτικό νησί που περιμένει πώς και πώς αυτές τις ημέρες για να ζήσει ολόκληρη τη χρονιά. 

Ακόμη και αν δεχθώ ότι η ευθύνη ανήκει στην περίοδο Τσίπρα, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τους υπεύθυνους της σημερινής κυβέρνησης. Ο πολίτης που ταλαιπωρήθηκε στη Σαμοθράκη, που ξέμεινε από χρήματα και ο επαγγελματίας του νησιού που έχασε τους πελάτες του δεν θα σκεφτούν πόσο έτοιμος και δουλευταράς είναι ο Κυριάκος. Ούτε τον νοιάζει αν φταίνε οι προηγούμενοι. 

Εκείνοι κρίθηκαν στην κάλπη και επέστρεψαν σπίτι τους. Τώρα έχουν άλλους απέναντί τους, από αυτούς ζητούν λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές. Ο επιμερισμός των ευθυνών ας γίνει μετά ανάμεσα στα κόμματα - δεν τους αφορά μάλιστα. Εχουν να αντιμετωπίσουν το δικό τους πρόβλημα και στο τέλος-τέλος αυτό θα είναι το βασικό τους κριτήριο για να βαθμολογήσουν την εξουσία. 

Σε τρεις εβδομάδες ανοίγουν τα σχολεία. Καλώς ή κακώς, ο Τσίπρας πέρασε στην κοινή γνώμη την αντίληψη ότι δεν έμεινε ούτε μία τάξη, ούτε μία ώρα χωρίς δάσκαλο ή καθηγητή. Αλίμονο αν πάει κάτι στραβά εκεί (ακούω διάφορα μπερδέματα με επετηρίδες και «επετηρίδες») ή, παράδειγμα δεύτερο, αν δεν υλοποιηθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού. 

Οι αριθμοί που θα παραθέσουν οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν σχετική σημασία. Αν όμως οι γονείς σε μια τάξη στα Αγραφα διαμαρτυρηθούν ότι δεν έχουν δάσκαλο, η πολιτική ζημιά θα γίνει, όπως έγινε στη Σαμοθράκη με το καράβι. Και θα είναι άδικο για τη νέα κυβέρνηση να δίνει και πιθανότατα να κερδίζει τις μεγάλες μάχες, αλλά να χάνει τις μικρές, οι οποίες όμως δεν είναι ασήμαντες. Ούτε για τους πολίτες -και αν θέλουν να το καταλάβουν εγκαίρως- ούτε για τους πολιτικούς.

Μπάμπης Κούτρας

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια