ΗΠΑ: «Οι Τούρκοι πιλότοι... δεν εκπαιδεύονται πια στα F-35» - Αντίποινα μετά τον αιφνιδιασμό της Άγκυρας με τους S-400


Γράφει o Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Την διακοπή της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην αεροπορική βάση Λιουκ στην Αριζόνα, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Το Πεντάγωνο γνωρίζει ότι οι Τούρκοι πιλότοι… δεν πετούν πλέον», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υπολοχαγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Μάικ Άντριους και αναφέρει το Sputnik.


Η παράδοση των ρωσικών S-400 στην Άγκυρα θα είναι άμεση προκαλώντας τον απόλυτο αιφνιδιασμό στις ΗΠΑ που ακόμα στέλνουν δεκαπενθήμερα ανανεούμενα... τελεσίγραφα!

Καθοδόν για την Τουρκία είναι το ρωσικό αμυντικό σύστημα S400, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χαμπερτουρκ, η οποία ωστόσο αναφέρει ότι η Τουρκία είναι συγκρατημένη και θα τηρήσει χαμηλούς τόνους μέχρι τα τέλη Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ μετά την εξέλιξη αυτή αναγκάζονται να προβούν άμεσα σε αντίποινα.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Τούρκων χειριστών στις ΗΠΑ περιλαμβάνει τέσσερις πιλότους, δύο εκπαιδευτές και περίπου 20 τεχνικούς που λαμβάνουν επίσης εκπαίδευση.

«Χωρίς αλλαγή στην τουρκική πολιτική, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Τούρκους συμμάχους μας για την εξάλειψη της συμμετοχής τους από το πρόγραμμα των F-35», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Την περασμένη εβδομάδα, το Sputnik ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα σταματήσει να δέχεται νέους πιλότους, βάσει αναφορών από αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον έδωσε στην τουρκική κυβέρνηση διορία μέχρι τις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να αναστείλει την συμφωνία απόκτησης των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Μόσχα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν πως η συνύπαρξη των αμερικανικών αεροσκαφών και των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων στο τουρκικό οπλοστάσιο θα οδηγήσει σε μεταφορά ευαίσθητων τεχνολογιών του F-35 στην Μόσχα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέμεινε άτεγκτος, υποσχόμενος να προωθήσει την συνεργασία της χώρας του με τη Ρωσία για την προμήθεια των συστημάτων S-400 παρά την πίεση των ΗΠΑ.

Η Τουρκία είναι από καιρό εταίρος στο πρόγραμμα F-35, παράγοντας βασικά τμήματα του αεροσκάφους. Η Άγκυρα σχεδίαζε να αγοράσει 100 από τα αεροσκάφη της έκδοσης Α.

Το μαχητικό αεροσκάφος F-35 διατίθεται σε τρεις εκδόσεις: το F-35A, συμβατικής απογείωσης – προσγείωσης. Την έκδοση F-35B, με ικανότητα κάθετης απογείωσης – προσγείωσης και το F-35C, για επιχειρήσεις από αεροπλανοφόρα.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, μέχρι πρόσφατα, παρέδιδε τα αεροσκάφη της Τουρκίας στην αεροπορική βάση Λιουκ, στα βορειοδυτικά του Φοίνιξ, όπου οι Τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύονταν από Αμερικανούς εκπαιδευτές για να πετάξουν το προηγμένο αεροσκάφος, ανέφερε το Sputnik.

Μόνο τέσσερα αεροσκάφη παραδόθηκαν πριν κλείσει το πρόγραμμα αλλά δεν τους έχει δοθεί η άδεια να πετάξουν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και όπως όλα δείχνουν αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Εναλλακτικά σχέδια για την αντικατάσταση των F-35 φαίνεται πως επεξεργάζεται η Τουρκία αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Σύμφωνα με αυτά και στην περίπτωση που οι ΗΠΑ, κάνουν πράξη την απειλή τους και σταματήσουν την παράδοση των F-35 η Άγκυρα έχει εξετάσει την επιλογή του ρωσικού Su-57, (κάτι που δεν είναι νέο αφού έχει αναφερθεί πλειστάκις στο παρελθόν), αλλά (και αυτό είναι το νέο) του «F-35 των φτωχών» το κινεζικό J-31.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια