Oλοκληρωτικός αιφνιδιασμός: «Καθοδόν για την Τουρκία οι S-400» λένε οι Τούρκοι ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν ακόμα... τελεσίγραφα


Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Άμεση είναι τελικά η παράδοση των ρωσικών S-400 στην Άγκυρα προκαλώντας τον απόλυτο αιφνιδιασμό στις ΗΠΑ που ακόμα στέλνουν δεκαπενθήμερα ανανεούμενα... τελεσίγραφα!

Καθοδόν για την Τουρκία είναι το ρωσικό αμυντικό σύστημα S400, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χαμπερτουρκ, η οποία ωστόσο αναφέρει ότι η Τουρκία είναι συγκρατημένη και θα τηρήσει χαμηλούς τόνους μέχρι τα τέλη Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Δηλαδή θα φέρει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ προ τετελεσμένων γεγονότων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην περίπτωση που η Ρωσία στηρίξει τη δημιουργία μιας αυτόνομης δομής του YPG (Κούρδοι Συρίας) στη Συρία, τότε η Άγκυρα μπορεί να υποχωρήσει από τους S400 αναφέρουν οι Cyprustimes

Εδώ γίνεται κατανοητό και το πως χρησιμοποιούν οι Ρώσοι το κουρδικό ζήτημα για να επιβεβαιώνουν την προσκόληση των Τούρκων στο δικό τους «άρμα».

Oι Ρώσοι μπορούν να είναι οι μόνοι σύμμαχοι της Τουρκίας στην περιοχή για να μην δημιουργηθεί κουρδικό κράτος. Άλλωστε η Μόσχα κατά κύριο λόγο δεν επιθυμεί την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους καθώς αυτό θα είναι ελεγχόμενο από ΗΠΑ και Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Χαμπέρτουρκ, υπό τον τίτλο “Καθ΄οδόν οι S400, η Τουρκία και πάλι συγκρατημένη”, γράφει ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες παράδοσης των S400, καθώς την περασμένη Τρίτη υπό την επιτήρηση Τούρκων αξιωματούχων στάλθηκε το ειδικό λογισμικό στην Τουρκία και πλέον οι S400 δεν βρίσκονται στο καθεστώς της παραγωγής.

Στις 27-28 Ιουνίου μια ειδική ομάδα Ρώσων θα βρίσκεται στην Τουρκία για τις πρώτες εργασίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία κάνουν δηλώσεις για το θέμα, η Άγκυρα τηρεί στάση σιωπής και μέχρι τη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου θα διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ σε επίπεδο δηλώσεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα θα ακολουθήσει ένα οδικό χάρτη ο οποίος αποτελείται από τέσσερα στάδια. Ένα από τα πιο σημαντικά της βήματα θα είναι να πείσει τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, θέτοντας ως επιχειρήματα ότι είναι απροστάτευτη απέναντι στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί οι πολιτικές και στρατιωτικές προσδοκίες της, ότι δεν είχε τη στήριξη των ΗΠΑ που ηγείται της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία αναγκάστηκε γι αυτούς τους λόγους να αναζητήσει εναλλακτικά αμυντικά συστήματα πέραν της δύσης.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ρώσοι θέλουν να εγκαταστήσουν τις πρώτες δύο συστοιχίες των S400 μέχρι τις 15 Ιουλίου, ωστόσο, θα κάνουν τις κινήσεις τους ανάλογα με την απάντηση που θα λάβουν από την Άγκυρα. Σύμφωνα με την Χαμπέρτουρκ φαίνεται ότι το σχέδιο εγκατάστασης έχει ολοκληρωθεί και ότι το ρωσικό αμυντικό σύστημα θα τοποθετηθεί στα νοτιοανατολικά της χώρας και τη Μεσόγειο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, η συριακή κρίση είναι ακόμη νωπή, όπως και τη πρώτη μέρα και πως στην περίπτωση που η Ρωσία συμφωνήσει για τη δημιουργία ‘τρομοκρατικού διαδρόμου’ ο οποίος θα ελέγχεται από το PKK/PYD από την άλλη πλευρά των τουρκικών συνόρων και στην περίπτωση που δημιουργηθεί μια δομή ομοσπονδίας τότε η Άγκυρα μπορεί να υποχωρήσει στο θέμα των S400.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως η πρόφαση για την Τουρκία για να εγκαταλείψει τους S400 θα είναι η σύσταση της επιτροπής για τους S400 που έχει προτείνει στις ΗΠΑ. Αν ο Αμερικανός Πρόεδρος την εγκρίνει, η επιτροπή θα συσταθεί και αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τους S400 τότε θα ενισχυθεί η Άγκυρα έναντι της Μόσχας. Και αυτό επειδή στο συμβόλαιο για τους S400 αναφέρεται ότι στην περίπτωση που οι S400 δεν είναι συμβατοί με οποιοδήποτε άλλο αμυντικό σύστημα της Τουρκίας τότε θα μπορεί να διαλυθεί μονομερώς η συμφωνία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια